Programlayıcı (donanım)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Programlayıcı (Donanım) sayfasından yönlendirildi)

Programlayıcı (çip programlayıcı ya da devre programlayıcı) EPROM, EEPROM, Flash, PAL, FPGA ya da programlanabilir lojik devreler gibi geçici olmayan (enerji olmasa da saklanan veri kaybolmayan) dijital devrelerin biçimlendirilmesinde kullanılan elektronik cihazlardır.

Galep-5 Programlayıcı

Özelliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Adafruit TinyISP AVR Programlayıcı

Devreyi programlamak için gömülü sistem programlayıcı üzerindeki ZIF soket içerisine yerleştirilir ya da programlayıcı devreye ara parçalar ile direkt olarak bağlanır. Bu işlemden sonra yüklenmek istenilen veri devreye sinyaller ile bağlanılan uçlara gönderilir. Bazı devreler programlama verisini almak için seri haberleşme ara yüzünü kullanır (JTAG ara yüzü ).

Genellikle cihazlar bilgisayarların yazıcı konektörüne, USB girişine ya da LAN ara yüzüne bağlanarak kullanılırlar. Bilgisayar üzerindeki yazılım veriyi programlayıcıya bu bağlantı üzerinden gönderir. Ardından devre ve ara yüz türü (her devre farklı sayıda bacak sayısına sahip olabilir) seçilir ve programlama işlemi başlar.

Programlayıcılar satın alınabileceği gibi internet üzerinde bulunan acık kaynak donanım projeleri sayesinde isteyen herkes tarafından da yapılabilir. [1]18 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Programlayıcı türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört genel türde programlayıcı vardır.

  1. Gang programlayıcılar, toplu üretim için kullanılırlar.
  2. Geliştirme programlayıcıları, proje geliştirmek ve küçük çaptaki üretimler için kullanılır.
  3. Cep tipi programlayıcılar proje geliştirmek ve genellikle servis hizmeti sırasında kullanılırlar.
  4. Özel üretim programlayıcılar, sadece belirli türedeki devreleri programlamak için kullanılırlar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]