Prens İgor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Prens IGor
Özgün isim Knyaz' Ihor'
MüzikAlexander Borodin
LibrettoCesare della Valle
Gala4 Kasım, 1890
İlk gösterim yeriMariinsky Tiyatrosu, Sankt-Peterburg
Oyuncular
  • Igor Svyatoslavich,, bariton
  • Yaroslavna, Prensin ikinci eşi, soprano
  • Vladimir Igorevich,, “Prensin ilk evlilğinden oğlu”, tenor
  • Galitsky, Yaroslavna’nın kardeşi,
  • Konchak, Cuman, Poloveç Hanı, bas
  • Konchakovna, Konchak Han’ın kızı, kontralto

Prens İgor operası bestesi Alexander Borodin’in bestelediği (bestecinin ani ölümü ile yarım kalması üzerine Rimsky-Korsakov ile Alexander Glazunov ‘un tamamladığı) dört perdelik operadır. Librettosu A. Borodin ve Vladmir Stasov’a aittir.

İgor Destanı'nın bir uyarlaması olan ve Rus prensi Igor Svyatoslavich'in 1185 yılında işgalci birliklerle giriştiği mücadeleyi konu alan ve eser, en iyi tarihsel Rus operaları arasında yer kabul edilir.[1] 12. yüzyılda Rus beyi Igor’un ve oğlu Viladimir’in Kıpçaklar'a (Ruslar'ın verdiği isim ile Poloveçler'e)başkaldırışını ve Kıpçak Hanı Konçak tarafından esir alınışını anlatır. Borodin’in en tanınan eseri olan ‘Poloveç Dansları’ bu opera içinde yer alır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Prens İgor’un oğlu ile birlikte, bir Türk Boyu olan Kıpçaklarla savaşmaya gitmesi, yenilip esir düşmesi, Kıpçak komutan Konçak Han’ın savaşa son verirse Prens İgor’u özgür bırakacağını söylemesi, ancak bunun onur adına kabul görmesi ve kaçısı anlatılır. Öte yandan Prens İgor’un yerine bıraktığı Prens Galitzki’nin sorumsuzluğu, Prensin oğlu ile Konçak Hanın kızı arasında gelişen aşkın gücü ile Kıpçak tutsaklığından kurtulmak isteyen Rus halkının yaşadıkları anlatılır. Aşk, savaş ve ihanetin yanında ünlü Kıpçak ve Peçenek dansları ile Prens İgor Ruslarla Türklerin 12. yüzyıldaki ilişkilerini duyurmasıdır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Prens İgor Sahnelendi, Sabah gazetesi, 26.06.2012". 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2014. 
  2. ^ "İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde Bir Rus Klasiği "Prens İgor" Operası, Kültür Bakanlığı web sitesi, Erişim tarihi:10.06.2014". 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2014.