Premier League'in kuruluşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İngiliz futbolunda Premier League'in temelleri 1990'ların başında atıldı. Oluşumunun ilk büyük adımı, London Weekend Television (LWT) Genel Müdürü Greg Dyke'nin "big five" olarak adlandırılan beş büyük kulübün temsilcileri: David Dein (Arsenal), Philip Carter (Everton), Noel White (Liverpool), Martin Edwards (Manchester United) ve Irving Scholar (Tottenham Hotspur) ile bir araya geldiği Ekim 1990'da gerçekleşti.[1] Toplantının amacı, Football League'den ayrılmanın önünü açmaktı. Dyke, ülkedeki daha büyük kulüplerin ulusal televizyonda yer almalarının ITV için daha kazançlı olacağına inanıyordu ve kulüplerin televizyon haklarından daha büyük bir payla ilgilenip ilgilenmeyeceğini belirlemek istiyordu.[2][3]

Elit İngiliz kulüplerinin bir "süper lig" oluşturması, 1980'lerin ortalarından beri çeşitli futbol organları ve medya tarafından sıklıkla dile getirilmişti.

Eski Football League ile ayrılıkçı lig (Premier League oldu) arasındaki temel fark, önceki düzenlemede elde edilen para tüm bölümlerde mücadele eden Futbol League kulüpleri arasında paylaşılırken, ayrılıkçı ligde ise paranın sadece bu bölümde aktif olan kulüpler arasında paylaşılmasıdır.

1992-93 sezonu için 18 kulüpten oluşan bir Premier League planı hazırlandı, kısa süre önce First Division'ın 1991-92 sezonu için mücade edecek kulüp sayısı 20'den 22 kulübe yükseltilmesi planlanıyordu fakat Premier League'in kurulması bu aşamada hala onaylanmamıştı. Ancak, Futbol Federasyonu (FA)'nun ayrılıkçı lig kurma teklifini kabul etmemesi durumunda, o sezon First Division'da mücadele edecek 22 kulüpten 14'ü kendi liglerini kurma konusunda anlaşmışlardı.

Beş kulüp bunun iyi bir fikir olduğunu düşünerek devam etmeye karar verdi, ancak kurulacak ligin Futbol Federasyonu'nun desteğini almadan güvenilirliği olmayacaktı ve bu yüzden Arsenal yöneticisi David Dein, federasyonun bu fikre açık olup olmadığını öğrenmek amacıyla görüşmeler yaptı. FA o sırada Football League ile dostane bir ilişkiden hoşlanmadı ve bunu Football League'in konumunu zayıflatmanın bir yolu olarak gördü. Football League Başkanı Bill Fox, FA'nın First Division'ı "ele geçirme" girişimi olarak ayrılıkçı bir lig kurma planlarının olduğunu iddia etti.

27 Mayıs 1992'de, Premier League resmen kuruldu ve ilk fikstür 15 Ağustos 1992'de oynandı. Yeni lig, bu sezonun First Division'da yer alan ilk 19 takımın yanı sıra Second Division şampiyon, ikinci ve playoff kazananlarını da içerecekti. Eski Second Division'ın adı First Division, Third Division ise Second Division ve Fourth Division'da Third Division adını alacaktı. 1974'te getirilen (ligin yeniden düzenlendiği durumlarda sistemde istisnalar olmasına rağmen) üç takımın bir üst lige terfi ettiği ve üç takımın da bir alt lige düştüğü sistem bundan sonrası içinde aynısı gibi devam edecekti.

Sugar o zamanlar Sky'a uydu antenleri tedarik ediyordu ve Sky'ın teklifi lehine oy veren beş büyük kulübün tek başkanıydı. Yakında Tottenham Hotspur'u devralacaktı.

Diğer büyük kulüpler, Sky'ın teklifini karasal olmayan bir televizyon hizmeti olduğu için kabul etmekte isteksizdi ve Sky'dan maçları daha düzenli olarak yayınlama sözü verilmedi.

Mahkeme'deki bir duruşmanın ardından, Premier League'in oluşumunun yargısal denetime tabi olmadığı, Futbol Federasyonu'nun özel hukuku tarafından yönetildiğine karar verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Evans, Anthony; Conolly, Thomas; Lai, Stephen; Whitfield, Matthew; Bainbridge, James; Mellor, Andrew (27 Aralık 2005). "Kerry Packer (1937-2005)". The Filter^. 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  2. ^ "How fans were betrayed as Premier League club owners made fortunes". The Guardian. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2018. 
  3. ^ "How the FA betrayed their own game". The Guardian. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2018.