Microsoft PowerPoint

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Power point sayfasından yönlendirildi)
Microsoft PowerPoint
(Windows)
Microsoft Office PowerPoint 2007'nin ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)Microsoft
Güncel sürüm2304 (16.0.16327.20214)[1] / 25 Nisan 2023 (11 ay önce) (2023-04-25)
İşletim sistemiMicrosoft Windows
TürSunu
LisansSahipli yazılım, ücretli
Resmî sitesihttps://www.microsoft.com/tr-tr/microsoft-365/buy/compare-all-microsoft-365-products
Microsoft PowerPoint
(macOS)
Microsoft PowerPoint 2004
Mac OS X v10.4.'de çalışırken
Geliştirici(ler)Microsoft
Güncel sürüm2304 (16.0.16327.20214) / 25 Nisan 2023 (11 ay önce) (2023-04-25)
İşletim sistemimacOS
TürSunu
LisansProprietary software EULA
Resmî sitesihttps://www.microsoft.com/tr-tr/microsoft-365/buy/compare-all-microsoft-365-products

Microsoft PowerPoint, Microsoft firması tarafından hazırlanmış bir sunum tasarlama ve düzenleme yazılımıdır. PowerPoint yazılımı, Microsoft Office paketiyle ve Microsoft 365 aboneliğiyle birlikte satılmaktadır.

PowerPoint, kullanıcılarına düzenleyebilmeleri için içine video, ses, resim, yazı, 3 boyutlu nesneler, grafikler gibi nesnelerin eklenebileceği bir sayfalar sunar. Kullanıcılar, bu sayfalarda istedikleri görünüm tasarımlarını gerçekleştirerek sunularını hazırlar.

Bu programın orijinal ilk sürümü Forethought şirketinden Dennis Austin ve Thomas Rudkin tarafından yaratılmıştır. Macintosh bilgisayarları için tasarlanan bu program ilk olarak Presenter ismiyle piyasaya sürülmüştür. 1987 yılında, isim konusunda yaşanan marka sorunlarından dolayı Presenter ismi PowerPoint olarak değiştirilmiştir. Aynı yılın Ağustos ayında, Forethought şirketi 14 milyon Amerikan doları karşılığında Microsoft‘a satıldı ve böylece bu şirket Microsoft’un Grafik İş Birimi oldu. PowerPoint de gelişimine buradan devam etti.

Microsoft PowerPoint 2007 Service Pack 2 (SP2 PowerPoint) 2007, görsel öğeler bakımından, önceki sürümlerine göre daha zengindir. Örneğin; bir nesneyi tasarlarken, o nesne üzerinde anında değişiklik yaparak, bu değişiklikleri, eskisi gibi "Tamam" düğmesine basmak gerekmiyor. PowerPoint 2007 ile tasarım yaparken, diğer Office 2007 programlarında olduğu gibi, yapılanı anında görmek mümkündür. Örneğin; bir yazıyı seçip, onun rengini seçerken, o rengin yazı üzerinde nasıl göründüğünü, rengi seçmeden mümkündür. 2016 sürümü ile dokunmatik ekranlara tam olarak uyarlanmıştır. En son olarak 2021 sürümü piyasaya sürüldü. 2021 sürümü Office 2021, Office LTSC 2021 ve Microsoft 365 olarak satılır. Office 2021 sürümü Office'i tek seferde satın almak isteyen günlük kullanıcılar ve küçük işletmeler'e yöneliktir. Office LTSC 2021 Office'i tek seferde almak isteyen büyük işletmeler'e yöneliktir. Microsoft 365 ise Office sürümünü sürekli güncel tutmak isteyen kullanıcılar ve şirketlere yöneliktir. Microsoft 365 sürümüne aylık veya yıllık para ödenir. Microsoft 365 sürümü otomatik olarak en son Office sürümünü alarak güncel kalır.

Diğer platformlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mobil cihazlar için PowerPoint[değiştir | kaynağı değiştir]

PowerPoint Mobile, Windows Mobile 5.0 ile birlikte gelir. Yazma yetenekleri not eklemek, metin düzenlemek ve slaytların sırasını değiştirmekle sınırlı olsa da, Microsoft PowerPoint sunumlarını okumanıza ve düzenlemenize izin veren bir sunum programıdır. Yeni sunumlar oluşturamaz. PowerPoint Mobile'ın Windows Phone 7 sürümleri, web yayını sunumlarını da görüntüleyebilir. 2015 yılında Microsoft, Windows 10 için PowerPoint Mobile'ı evrensel bir uygulama olarak yayınladı. PowerPoint'in bu sürümünde, kullanıcılar yeni sunumlar oluşturabilir ve düzenleyebilir, PowerPoint belgelerini sunabilir ve paylaşabilir.

İnternet için PowerPoint[değiştir | kaynağı değiştir]

Web için PowerPoint, Microsoft Excel ve Microsoft Word'ün web sürümlerini de içeren web üzerindeki Office paketinin bir parçası olarak sunulan Microsoft PowerPoint'in ücretsiz, hafif bir sürümüdür. Web için PowerPoint, bilgisayarınızda kayıtlı çizelgeleri, denklemleri, sesleri veya videoları eklemeyi veya düzenlemeyi desteklemez, ancak masaüstü uygulamasını kullanarak eklediyseniz sununuzda görünürler. WordArt efektleri veya gelişmiş animasyonlar ve geçişler gibi bazı öğeler, belgeye kaydedilip kaydedilmediklerine bakılmaksızın hiç görünmez. Web için PowerPoint ayrıca masaüstü uygulamasında bulunan anahat, şablon, slayt sıralayıcı ve sunucu görünümlerinden yoksundur ve sınırlı yazdırma özelliklerine sahiptir.

Uyumluluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft Office'e dahil edilmesi sayesinde PowerPoint, sunum oluşturmak için dünyanın en yaygın kullanılan programı haline geldi. PowerPoint sunum dosyaları genellikle program kullanıcıları tarafından diğer bilgisayarlara iletilir, bu da rakip programların onlarla uyumlu olması gerektiği anlamına gelir. Ancak PowerPoint, diğer uygulamaların öğelerini OLE aracılığıyla bağlama yeteneğine sahip olduğundan, bazı sunumlar Windows platformuna güçlü bir şekilde bağlanır ve bu dosyaların, örneğin Mac OS sürümünde açılmasını imkansız hale getirir. Bu, PDF ve OASIS OpenDocument gibi açık standartlara geçişe yol açtı.

Logoları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "10 Şubat 2015 güncelleştirmenin PowerPoint 2013'ün (KB2920732)". Microsoft. 10 Şubat 2015. 2 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2015.