Post-endüstriyel müzik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Post-endüstriyel Müzik
Müzikal kökenleriEndüstriyel müzik, deneysel müzik, avangart
Kültürel kökenleri1980'lerin başı, Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya
Önemli çalgılarBas gitar - Bateri - Klavye - Teyp - Sampler - Bulunan objeler
PopülerlikÇoğunlukla underground olsa da endüstriyel rock ve metal grupları 1990'larda başarıya ulaşmıştır.
TürevlerEBM - Elektro-endüstriyel - Endüstriyel ambient - IDM
Karışım tarzları
Endüstriyel rock, Endüstriyel metal

Post-endüstriyel müzik, 1980'li yılların başında, çeşitli müzik stillerinden alınan elementlerin endüstriyel müzikle karıştırılması sonucu ortaya çıkan müziğe verilen genel bir addır. "Endüstriyel" terimi ilk olarak 1970'lerde Industrial Records sanatçılarını tanımlamak için ortaya çıkmış olmakla birlikte, daha sonraları çeşitli plak şirketleri ve sanatçıları da tanımlamak için kullanılmıştır. Bu kuruluşlar, endüstriyel müziği noise, ambient, folk ve elektronik dans müziği gibi çeşitli müzik türüyle karıştırmaya başlamıştır. Bu müzik kültürü tüm dünyaya yayılmakla birlikte, en önemli örnekleri Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'dan çıkmış; endüstriyel metal en başarılı türü olmuştur.

Endüstriyel müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektronik ve deneysel müziğin bir nevi sert ve mekanik bir karışımı olan endüstriyel müzik, 1970'li yıllarda Industrial Records sanatçılarını tanımlamak için kullanılmaya başlanmıştır. Bu sanat dalı, sadece müzikle sınırlı olmamıştır; performans sanatı ve benzeri görsel sanat türlerini de içermiştir. Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, Boyd Rice, SPK ve Z'EV öncü endüstriyel müzik sanatçıları arasındadır.

Post-endüstriyel müzik türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Endüstriyel ambient[değiştir | kaynağı değiştir]

Endüstriyel ambient, endüstriyel müzikle ambient müzik türünün karışımından oluşan, noise'in diğer müzik türlerine göre daha yumuşak bir biçimde kullanıldığı, çoğunlukla enstrumental bir müzik türüdür. Coil, Lilith, Nurse with Wound gibi gruplar bu türün öncüsü olmakla birlikte, özellikle Throbbing Gristle'ın son albümlerinden etkilenmişlerdir. Nine Inch Nails de Ghosts I-IV adlı albümünde bu türden müzik yapmıştır.

Skinny Puppy'nin lideri, Nivek Ogre

Elektro-endüstriyel[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektro-endüstriyel, 1980'lerde EBM'den türeyen bir müzik türüdür. Her ne kadar EBM ses açısından daha temiz ve basit bir alyapıya sahip olsa da, elektro-endüstriyel derin ve karmaşık bir altyapı üzerinde kuruludur. Skinny Puppy, Frontline Assembly ve wumpscut: bu türün öncülerinden olmuştur.

EBM[değiştir | kaynağı değiştir]

Electronic body music, dans müziği ile endüstriyel müziği karıştırmakta olup ilk olarak Belçika'da ortaya çıkmıştır. Bu tür ilk olarak Kraftwerk tarafından tanımlanmış olmakla beraber, daha sonradan Die Krupps, Deutsch Amerikanische Freundschaft ve Front 242 gibi gruplar tarafından da benimsenmiştir.

Saul Williams, 2005

Endüstriyel hip hop[değiştir | kaynağı değiştir]

Endüstriyel hip hop, endüstriyel müzik, hip hop ve dub müziğinin karıştırılması ile oluşturulmuştur. Bu türün öncüleri Adrian Sherwood ve Mark Stewart'tır. Disposable Heroes of Hiphoprisy, Meat Beat Manifesto, Kevin Martin, Ice ve Techno Animals da bu türü icraa eden ilk sanatçılar arasında olmuş, Saul Williams da bu türden eserler vermiştir.

Al Jourgensen ile Revolting Cocks, bir endüstriyel metal grubu

Endüstriyel rock[değiştir | kaynağı değiştir]

Endüstriyel rock sanatçıları genellikle rock gruplarının gitar, bas gitar ve bateri gibi temel enstrümanlarını kullanmakla beraber müziklerini ses patlamaları ve klavye gibi elektronik müzik aletleri ile desteklemektedirler. Chrome, Killing Joke, Swans, Big Black ve Foetus gibi post-punk grupları endüstriyel rock'un ilk örneklerini sergilemiştir. Endüstriyel metal bu tarzdan doğmuştur ve Nine Inch Nails, Ministry, KMFDM ve Godflesh gibi gruplar endüstriyel rock ile birlikte bu tarzda ürünler vermiştir.

Japonoise[değiştir | kaynağı değiştir]

Merzbow, 2007

Japonoise, Japonya'nın kendi noise müzik sahnesini tanımlamak için ortaya atılmış bir terimdir. 1980'lerde ve 1990'larda bir popülarite yakalamış olan bu müzik türü, özellikle psikedelik müzik gibi çeşitli türlerden etkilenmesi ve yeniliklere açık olmasıyla tanınmıştır. Merzbow bu türün en önemli temsilcilerindendir.

Neofolk[değiştir | kaynağı değiştir]

Apokaliptik folk grubu Current 93, 2007

Neofolk, Death In June, Sol Invictus ve Current 93 gibi grupların yaptığı müzik türünü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu gruplar endüstriyel müzik ile folk müziğini özellikle Avrupa geleneklerinden öğeler alarak karıştırmışlardır. Bu müzik türünde tipik folk müzik enstrümanlarıyla birlikte piyano ve çeşitli yaylı çalgılar da kullanmış, endüstriyel ve deneysel müzikte bulunan ses öğeleri eklenilmiş ve neopaganizm, romantizm ve okültizm gibi konuları işlenmiştir. Apokaliptik folk terimi ise 1980'lerde David Tibet tarafından Current 93'nin müzik türünü tasvir etmek için kullanılmıştır.

Whitehouse, power electronics türünün kurucuları

Power electronics[değiştir | kaynağı değiştir]

Power electronics, William Bennett tarafından kendi noise müzik projesi olan Whitehouse'u tanımlamak için kullanılmıştır. Bu müzik türü çoğunlukla rahatsız edici ve nefret öğeleri içeren sözler ile melodisiz, ağır gürültü bulundurmuştur.

Witch house[değiştir | kaynağı değiştir]

Witch House, endüstriyel müzik, house müzik ve hip hop'tan türeyen post-endüstriyel akımlardan biridir. Bu müzik türü atmosferik öğeler, yavaşlatılmış bir ritim ve tempo ile drone, shoegaze ve noise etkileşimli bir alt yapı içermiştir. Witch house aynı zamanda 1980'lerin The Cure gibi gotik rock gruplarından da etkilenmiştir.

Satışları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nine Inch Nails, başarılı bir post-endüstriyel grubu, 2005

Post-endüstriyel müziğin şüphesiz ki ticari açıdan en başarılı türü endüstriyel metal olmuştur; Nine Inch Nails ve Ministry gibi grupların albümleri platin sertifikaya ulaşmıştır. Bu durum, Foetus ve Coil gibi çeşitli post-endüstriyel müzisyenlerinin ve müzik gruplarının da bu gruplarla yaptığı remix albümleri ile başarıya ulaşmasını sağlamıştır.