Portland, Oregon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Portland, Oregon
City of Portland
Portland Şehri
Portland, Oregon bayrağı
Bayrak
Portland, Oregon mührü
Mühür
Takma adlar:
Güller Kenti, Stumptown, Köprükent
Portland Şehri'nin Oregon içindeki konumu.
Portland Şehri'nin Oregon içindeki konumu.
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Portland, Oregon
Portland, Oregon
Portland, Oregon
Portaland'nın ABD'deki konumu.
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Birleşik Devletler
EyaletOregon
KontlukMultnomah, Washington, Clackamas
İdare
 • Belediye BaşkanıTed WheelerTed Wheeler[1] (D)
Yüzölçümü
 • Şehir376,5 km²
 • Su
28,6 km² (110 mil²)
Rakım12 m
Nüfus
 (2010)Nüfus Sayımı
 • Şehir583.776
 • Yoğunlukoto/km²
 • Metropol
2.260.000
Zaman dilimiUTC-08.00 ((Pacific Standard Time PST))
 • Yaz (YSU)UTC-07.00 (PDT)
Alan kodu503 ve 971

Portland, ABD'nin Oregon eyaletinin, Moltnamah ilçesinin de bağlı olduğu en büyük kentidir. Şehir, bir limana sahiptir. ABD'nin Kuzeybatı Pasifik kıyısında Willamette Nehri ile Kolumbiya Nehri'nin kavuşma mevkisinde kurulmuştur. Kent, 380 km² bir alan sahiptir. 2015 yılı tahminî verilerine göre nüfusu 632.309'dur. ABD'nin en kalabalık 26. şehridir. Portland'a bağlı yerleşim yerlerinde toplam 2.389.228 kişi yaşar. Bu da bölgeyi toplamda 3.022.178 kişi ile ABD'nin 17. kalabalık yerleşim alanı yapar.

Portland adı, ilk olarak Maine eyaletindeki bir şehre konmuştur. 1890'lı yılların başında Oregon yolunun sonunda bir yerleşim yeri kurulmuş, bu şehre de "Portland" adı verilmiştir.

Önceleri bu bölgeye nehir yoluyla malların rahatlıkla getirilmesi sağlandı. Kereste sanayi, şehrin yeni başlayan ekonomisinde önemli güç olmuştur. 20. yüzyılın başlarında, kent dünyanın en tehlikeli liman kentlerinden biri olarak ünlenmişti. Çünkü liman organize suçlar ve haraç alma merkeziydi. Şehir ekonomisi, II. Dünya Savaşı sırasında sanayi patlaması yaşadıktan sonra kötü ünü giderek azaldı. Portland, giderek artan liberal yaklaşımları ile dikkati çekti. 21. yüzyılın gelişen bir kültür kalesi olarak ün kazanmıştır. Öyle ki, 2009 Pew Araştırma Merkezi verilerine göre Portland, insanların yaşamak istediği sekizinci popüler Amerikan kenti durumundadır.

Kentin yönetim biçimi; bir belediye başkanı, dört komisyon üyesi ve bunların yanı sıra doğrudan gönderilen denetmen, şehir meclisi, vali ve kent komisyonundan oluşur. Denetmenin oy kullanma yetkisi yoktur. Denetmen, seçimle işbaşına gelen Birleşik Devletler Hükûmeti'nin buradaki yerel temsilcisi konumundadır. Ocak 2017'den bu yana Belediye Başkanı Ted Wheeler'dır. Görevi Charlie Hales'ten devralmıştır.[2] Şehir, toplu taşıma araçlarının ve kamusal alanlarının fazlalığı ile dikkati çeker. Portland'da çok geniş yürüme alanları, bisiklet kullananların çokluğu, toplu taşıma seçenekleri, 4.000 hektarlık park alanları bulunmaktadır. Bu özelliği, şehri dünyanın en fazla çevre bilincine sahip şehirlerinden biri yapar.

İklimi ılımandır. Yazları kurak ve serin, kışları ise yağışlıdır. Bu iklim gül yetiştirmek için idealdir. Yüzyılı aşkın bir süredir Portland "Gül Şehri" adıyla bilinir. Portland'ın "Portland'ı doğal bırakalım" şeklinde bir sloganı mevcuttur. Her yerin yeşillikle dolu olduğu bir şehirdir.

Portland'da yiyecek, içecek ve giyim dahil hiçbir üründen vergi alınmamaktadır. Bu, tüm Oregon eyalet sınırları içinde geçerlidir.

Önemli yerleri arasında Pionner Meydanı ve nehir kenarları vardır. Gül yetiştirilmesine önem verilir ve her sene Rose Fest (Gül Festivali) yapılır.

Kardeş şehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Portland, Oregon'un resmî 10 tane kardeş şehri vardır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Panoramalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Portland panoramik gece manzarası.
Willamette Nehri
Portland panoraması. Arka planda Hood Dağı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "City Home". City of Portland, Oregon. 2017. 20 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2017. 
  2. ^ http://www.oregonmetro.gov/ 3 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]