Portal tartışma:Tiyatro

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Portal anasayfası için öneriler[kaynağı değiştir]

  • Anasayfa için öneride bulunmadan önce her ne kadar portal önerisi benden çıksa da ardından destekleyen Yabancı ve geliştiren Gökhan'a, düşünce olarak yanımızda bulunan tüm arkadaşlara (viki adına, sanat adına) teşekkür etmem gerek.

Yabancı'nın Shakespeare fot. ile ilgili önerisine katılıyorum, bu durumda Muhsin Ertuğrul'u yine "Gündemdeki Biyografi" bölümüne öneriyorum . Yani vazgeçmiş değilim. Carl Ebert'i de "Gündemdeki madde" ye öneriyorum. Son olarak, "Tiyatro ödülleri" kısmı için Afife Jale Ödülleri düşüncesi var, siz ne dersiniz? İyi çalışmalar. Levent Abi ileti 19:28, 15 Aralık 2007 (UTC)

  • Ben de portal fikrini ortaya atıp oylamaya açtığınız için size ve ana sayfa tasarımımız için haftalarca uğraşan Gökhan'a teşekkür ederim. Bence artık dolduralım şu ana sayfayı, böyle olmuyor. Gündemdeki maddemiz Hadi Çaman olabilir, Levent Abinin belirttiği haberden dolayı. Oyun aşağıda önerildiği gibi Kral Lear (oyun) olsun. Ödüllerden zaten elimizdeki en iyi madde Afife Jale Ödülleri, ben de destekliyorum. Resme, önerilenlerden herhangi birini koyabiliriz. Bundan sonra ana sayfa maddeleri için Portal:Sinemadaki yöntemi uygulayabiliriz. Portal Tartışma:Sinemada yaptığımız gibi, bu sayfadaki bölümlere her bir bölüm için adaylarımızı ekleriz. Sonra birimiz (ki tasarımla ilgilendiği için Gökhan olabilir diye düşünüyorum, kendisi de kabul ederse), bu adayların içinden her hafta birer maddeyi ana sayfaya taşır. Her seferinde oylama gibi bir şey yapmamıza bence gerek yok. Hem böylece hızımız da artmış olur. Tekrar teşekkürler. --Yabancımsj 07:32, 17 Aralık 2007 (UTC)


  • Üzüntü

Az önce Hadi Çaman'ın beter bir illet hastalık olan ALS nedeniyle yoğun bakıma alındığını öğrendim. Türk tiyatrosuna büyük katkıları olup, bir çok sanatçının yetişmesine önayak olan Yeditepe Oyuncuları topluluğunun kurucusu bu sanatçıyı ve tiyatrosunu anasayfaya öneriyorum. Belki biraz duygusal davranıyorum: halen yakın bir arkadaşımız bu hastalık nedeniyle çaresizce ölümü bekliyor: 60'lı rakamlardan 30 kilo civarına düştü.. ama yine de tarafsız bakış açısıyla (TBA linki falan vermeye gerek yok) yine de Hadi Çaman ve Yeditepe Oyuncuları önemli bir yer tutuyor.. Levent Abi ileti 21:50, 16 Aralık 2007 (UTC)

Madde[kaynağı değiştir]

Biyografi[kaynağı değiştir]

Oyun[kaynağı değiştir]

Topluluk[kaynağı değiştir]

  • Daha önce portala çıkmış olan topluluklar
  • Şu anda portalda olan topluluk
  • Gelecek aylara dair öneriler:


Resim[kaynağı değiştir]

  • Daha önce portala çıkmış olan resimler
  • Şu anda portalda olan resim
  • Gelecek haftalara dair öneriler:
  • Özgür lisanslı resimler sayıca daha az olduğu için, sinema portalında yaptığımız gibi onları daha mı seyrek değiştirsek? 2 haftada veya ayda 1 mesela? Sonra koyacak resim bulamayabiliriz gibi geliyor. --Yabancımsj 14:47, 24 Aralık 2007 (UTC)
Bunun sorun olacağını sanmıyorum, commonsta tiyatro ile ilgili yeterince geniş bir arşiv var yine de eninde sonunda kendimizi tekrarlamamız kaçınılmaz.--Gökhan 14:54, 24 Aralık 2007 (UTC)
Tamam o halde, arşivin geniş olmasına sevindim. --Yabancımsj 14:58, 24 Aralık 2007 (UTC)

Diğer[kaynağı değiştir]

Küçük sorun[kaynağı değiştir]

Gökhan, az önce portaldaki "Haberler" kısmına değiştir deyip bir haber ekledim ama, ana sayfada görünmüyor. Bir yerde hata yaptım galiba, bakablir misin? Bir de ana sayfanın üst kısmında diğer portallara bağlantılar içeren bir şablon oluyordu, onu daha sonra mı koyacaksın? --Yabancımsj 08:53, 17 Aralık 2007 (UTC)

Tiyatro alanında yapılması gerekenler[kaynağı değiştir]

  • Merhaba, portal güzel oldu, çalışan herkese teşekkürler. Portalın güncellenmesinin yanı sıra genel olarak tiyatro alanında yapılması gerektiğini düşündüğüm ve Yabancı ile paylaştığım bazı şeyleri buraya da ekleyeyim istedim.
  1. Tiyatro oyunlarına ilişkin maddelerin isimlerini değiştirirken, çok az oyun maddesi olduğunu gördüm (sanırım yaklaşık 50-60 adet). Tiyatro oyunlarına ilişkin mümkün olduğunca çok içeriği zengin madde açarsak, portalı da beslemiş oluruz.
  2. Tiyatroya ilişkin kategoriler şu anda çok karmaşık durumda, gereksiz kategoriler var, gerekli kategoriler yok. Bunları düzenlemek gerekli.
  3. Tiyatroyla ilişkili olduğu halde hiçbir tiyatro kategorisine dahil edilmemiş maddeler var. Ben birkaç tane yakaladım. Ama bunların tespiti sanırım oldukça zor.
  4. Bir de sanırım tüm tiyatro maddelerine {{Portal|Tiyatro}} eklemek gerekecek, değil mi?

Ben kendimce şu anda fırsat buldukça 1 numarayla uğraşıyorum. homonihilis 12:48, 17 Aralık 2007 (UTC)

  • Kategorileme bence de çok önemli ve öncelikli bir sorun. Onunla acilen ilgilenmek gerek. Büyük kategoriler içinde alt kategoriler açıp maddeleri bu alt kategorilere yerleştirmek gerek. Bu konuda en-wikipedia da yol gösterici olabilir. Ayrıca kırmızıları mavileştirmek isteyenler, in-yer-face maddesindeki bol miktarda kırmızı kişi adıyla ilgilenmek isteyebilir. Eksik gördüğümüz diğer şeyleri de buraya not düşebilirsek, hepimizin görmesi açısından iyi olur. --Yabancımsj 13:15, 17 Aralık 2007 (UTC)

Ana sayfa...[kaynağı değiştir]

Gökhan biliyorum çok uğraştın bu tasarımla ama, iki küçük not düşsem kırılmazsın değil mi? Birincisi, mavi-beyaz renklerin hakim olması ve sayfanın yarısının mavi, yarısının beyaz kutulardan oluşması çok hoş... da, en alttaki siyah kutu o bütünlüğü bozuyor gibi geldi. Yine sola bir içerik kutusu yapmak veya yalnızca kutunun rengini değiştirmek çözüm olabilir herhalde. İkincisi de, kutuların boyutları. Koyduğumuz maddeye göre yan yana kutulardan birinde boşluk kalıyor. Acaba kutu boyutlarını küçültüp maddelerin ana sayfada kalan bölümlerini de kısıtlayarak aşabilir miyiz bu sorunu? Sonuçta maddeye bağlantı veriyoruz zaten, maddenin giriş kısmını gerektiğinde biraz özetleyerek alsak ana sayfaya, galiba daha iyi olacak. Başka çözümler de bulunabilir herhalde. Şimdiden teşekkürler. --Yabancımsj 15:21, 17 Aralık 2007 (UTC)

  • Merhabalar..

{{Portal|Tiyatro}} konusunu ben zamana yayarak üstlenebilirim. Hepsini bir seferde değil ama, hergün kısım kısım yapmaya çalışırım. Yeni açılacak maddeleri de izler, ekleriz. Başka yapabileceğim bir şey olursa, geceleri hazırım. Levent Abi ileti 15:48, 17 Aralık 2007 (UTC)

Herkese selam, öncelikle kırılacak bir şey olmadığını ve anasayfanın her türlü eleştiriye açık olduğunu söylemeliyim. Renkler konusu benim de içime sinmiş değil beraber belirlesek diyorum (çerçevelerin renkleri de dahil), ayrıca her kutuyu aynı renkte yapsak daha iyi olabilir. Yan yana kutular birbirine bağlı olmuş, ayırırsak sorun kalmaz. Olmazsa dediğin gibi yapıp kısaltarak veya uzatarak, içerikleri birbirine göre oranlayıp boşluk sorunundan kurtuluruz. İçerik kutusuna gelirsek sola eklersek bilmiyorum ne dersiniz nasıl görünür. Yabancı, senin gördüğün o eski anasayfa taslağını da geri getirebiliriz. Sonra portala yeni bir logo güzel olurdu başlıktaki resmi (her ne kadar olayı özetlese de) pek gözüm tutmadı :)). Herkese teşekkürler--Gökhan 16:00, 17 Aralık 2007 (UTC)

Portal sayfası çok hoş olmuş çok sağol Gökhan güzel tasarım : )) Ayrıca ben o resmi çok beğendim, çok hoştu : )) Birde bişi soracağım bir vikiproje başlatılması gerekir mi? Örneğin sinema portalının Vikipedi:VikiProje Sinema'sı var. maddelerin tartışma sayfasına eklediği Şablon:SinemaVikiproje var. Bu olay her portalda var mı bilmiyorum neyse. Portal ile ilgili önemli maddelere, ana başlıklara yerleştirilebilecek Şablon:Tiyatro portal, İMDb'nin broadway versiyonu Şablon:IBDb'de kişi ve Şablon:Müzikal bilgi kutusu'da vikipedide mevcut. Bunu niye söylüyorsun demeyin bu şablonlar maddelere hiç eklenmemiş, tiyatro ile ilgili katkıda bulunanların işine yarayabilir. : ))--Berfu 20:42, 17 Aralık 2007 (UTC)

Şablon için sağol Berfu, ayrıca müzikal bilgi kutusundan haberim yoktu desem çok mu abes olurdu. Renk konusunda da bir önerin varsa çok iyi olur. Vikiprojeyi daha önce Yabancı ile konuşmuştuk mutlaka gerekli. Yabancı, siyah kutuyla ne demek istediğini sayfaya IE'den bakınca anladım :), neyse ki düzeldi. Bu arada sinema portalında olduğu gibi sayfaya başlıklar diye bir bölüm açsak fena olmaz, alttaki boş kutuyu kullanabiliriz. Bunun için maddeleri biraz toparlamamız gerekli.--Gökhan 23:01, 17 Aralık 2007 (UTC)

  • Gökhan bence ana sayfayla ilgili gerekli gördüğün değişiklikleri yapabilirsin, biz de eleştirilecek bir şey varsa daha sonra söyleriz. Ama ilgilenen diğer kullanıcılar örneğin ana sayfanın eski sürümlerine bakarak fikirlerini söyleyebilir. (İçerik kutusuna karar veremedim. Şimdiki gibi en altta olursa gözden kaçabilir, eskisi gibi solda olursa da alanı daraltabilir. Yine de soldaki hali biraz daha ağır basıyor sanki.) Berfu'ya da teşekkürler. Dikkat çektiği şablonlar her zaman işe yarayabilir. Vikipedi:VikiProje Tiyatro'nun kurulmasını da destekliyorum. Gerçi bizim bu sayfada tartıştıklarımızın bir kısmı da projede yapacaklarımızdan faklı değil herhalde. Yine de proje, yapılması gerekenleri, eksikleri daha net ve derli toplu şekilde ortaya koymamızı sağlar. --Yabancımsj 08:07, 18 Aralık 2007 (UTC)

Adil kullanım[kaynağı değiştir]

Merhabalar öncelikle ellerinize sağlık kısa zamanda iyi gelişmiş portal. Bir noktaya değinmek isterim: Adil kullanım resimleri maddeler dışında hiçbir yerde kullanılmamalıdır (Vikipedi:Adil kullanım politikası madde 9). Günün resmi bölümünde kimi zaman adil kullanım resimleriyle karşılaşıyorum. Bunları ben görüp çıkarırsam portal düzensiz bir hale bürünebilir bu sebeple hem öncekileri kontrol etmenizi hem de bundan sonraki resimler için adil kullanım resimlerini kullanmamaya özen göstermenizi rica ediyorum. Saygılar iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 22:03, 21 Aralık 2007 (UTC)

Adil kullanım notu[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, Mach'e de danışarak, bir ekran yakalama görüntüsü olduğundan telif hakkı saklı olan Mahşer-i Cümbüş fotoğrafını (Resim:Mahşleri cümbüş.jpg) ana sayfadan kaldırdım. Gerçi madde dışında bütün sayfalardan (portal arşivinden falan da) kaldırılması gerekiyor, galiba onu yapamadım. (Yapmışım aslında ama yine de resmin sayfasında o sayfalar görünüyor, resim o sayfalarda kullanılıyormuş gibi.) İlgilenebilirseniz iyi olur. Teşekkürler. --Yabancımsj 14:54, 7 Ocak 2008 (UTC)

Seçkin madde[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar. Noumenon'un Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize) sayfasındaki çağrısını belki okumuşsunuzdur, Vikipedinin yeni seçkin maddelere, resimlere, listelere ihtiyacı var. Varolan seçkin maddeler arasında da sanatla ilgili madde sayısı epey azınlıkta. El birliğiyle tiyatro alanında bir seçkin madde oluşturmaya ne dersiniz? Sıfırdan bir madde de başlatabiliriz, varolan maddelerden birini de geliştirebiliriz. İngilizce Wikipedia'daki seçkin maddelerden çeviri yapmak daha sağlam ve iyi bir yol gibi geliyor. Tabii oradaki içeriği bulabildiğimiz Türkçe kaynaklarla daha da geliştirmemiz mümkün. Bu fikre sıcak bakan arkadaşlar madde adaylarını da belirtebilirse, aralarından birini seçip çalışmaya başlarız. (Aklımdan İngilizcesi SM olan Shakespeare geçiyor ama buradaki maddeyi epey toparlamak gerek.) Özellikle çeviride her birimiz belli bölümleri üstlenirsek, makul bir süre içinde maddeyi aday olacak düzeye getirebiliriz gibi geliyor. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar. --Yabancımsj 12:03, 8 Ocak 2008 (UTC)


  • Merhaba,

Ben Samuel Beckett maddesini öneriyorum, çünkü:

    • Beckett tiyatro için oldukça önemli bir yazar
    • Nobel ödüllü bir yazar
    • Seçkin madde olan İngilizce Samuel Beckett maddesi işimizi çok kolaylaştıracaktır.
    • Daha da geliştirmek için, Beckett ile ilgili pek çok kitap ve internet kaynakları mevcut.

Tabii maddede "kızıllink" kalmaması için de bayağı madde eklememiz gerekecek çünkü oyunları ve romanları ile ilgili maddeler pek mevcut değil.

(Kabul ediyorum, bende biraz Beckett takıntısı var. :)) --homonihilis 15:05, 8 Ocak 2008 (UTC)

  • Bence Samuel Beckett olabilir. Diğer kullanıcılar da fikir belirttikten sonra herhalde bir karara varırız. --Yabancımsj 09:00, 9 Ocak 2008 (UTC)
  • Katılıyorum arkadaşlar.. İyi seçim :) Levent Abi ileti 09:42, 9 Ocak 2008 (UTC)
  • Böyle bir projeye ben de zevkle katılırım. Yalnız madde konusunda ikilemde kaldım, seçiminiz bana uyar. , Kolay gelsin--Gökhan 15:16, 10 Ocak 2008 (UTC)
  • Fikir birliğine vardığımıza göre çalışma yöntemimize karar verip çalışmaya başlayalım bence. Birimizin kullanıcı sayfalarından birinin çalışmaya ayrılabilecek alt başlığında mı yapalım çeviriyi/çalışmayı, yoksa mevcut Samuel Beckett maddesini mi kullanalım? (Şimdiki içerikle İng.den yapacağımız çeviri birbirine karışabilir kaygısıyla soruyorum bunu. Acaba çeviriyi ayrı bir yerde bitirip en sonunda mı mevcut içerikle karşılaştırsak? Karar veremedim.) Bu konuda da fikir belirtebilirseniz iyi olur. Teşekkürler. --Yabancımsj 14:45, 14 Ocak 2008 (UTC)
  • Mevcut maddede kaynak/referans eksikliği var, bu yüzden etiketlenmeliydi. Bu şekilde durması ansiklopedik açıdan uygun değil. Bence enwiki versiyonunu direkt olarak kopyalayıp yapıştıralım tabii mevcut maddedeki ek bilgileri kaynak göstererek araya sıkıştırabiliriz.--Gökhan 15:17, 14 Ocak 2008 (UTC)
  • İngilizcedeki seçkin madde o yüzden burada yazılmış orada yazılmamış bir şey olduğunu sanmıyorum. Yinede Portal:Tiyatro/Samuel Beckett gibi bir sayfada kullanılabilir. oyunlarını, kitaplarını vs. tablolaştırmaya çalışacağım ama çok uzun olabilir, güzel durmayabilir. bakalım. kolay gelsin herkese --Berfu 15:50, 14 Ocak 2008 (UTC)
  • Gördüğüm kadarıyla İngilizce madde fazlasıyla tafsilatlı. Bunun tamamını çevirirsek muhtemelen Türkçe maddede şu anda mevcut olan bilgilerin hepsini içeren bir madde oluşturmuş olacağız. En son, maddenin bugünkü halini yeniden gözden geçirip, eksik kalıp kalmadığına bakabiliriz.
    O yüzden ben mevcut madde üzerinde çalışabileceğimizi düşünüyorum. Belki böylece çalışmayı görüp katılmak isteyenler olur. Çünkü bu kadar kullanıcı arasında tiyatro ile ilgili katkıda bulunan sadece 5 kişi olması beni biraz hayal kırıklığına uğratıyor. homonihilis 19:52, 14 Ocak 2008 (UTC)
ben gurur duyuyorum açıkçası. türkçe vikipedi bu ne yapalım. 5 kişi olabiliriz ama o 5 kişi vikipedinin en aktif kullanıcıları. pek çok portalın tartışma sayfasına yazdığınızda cevap dahi alamayabilirsiniz ama burada seçkin madde yazmayı planlıyoruz. görüyorsunuz : )) portal henüz çok yeni sanırım birkaç ay sonra çok daha kapsamlı maddelerimiz, listelerimiz ve herşeyimiz olacak. : ))) hayat felsefem çok laf az iş miydim size : )) neyse bende maddenin üzerinde çalışmamızdan yanayım. ilk taşı günahsız olanımız atıp maddeyi kopyalayasa süper olur... --Berfu 20:33, 14 Ocak 2008 (UTC)
  • Berfu haklı, en azından canlı bir portal bu. Berfu çok sağol bu arada, bu maddeye desteğin çok iyi oldu. (Malum, daha çok sinema maddeleriyle uğraşıyorsun.) Neyse, ben kopyaladım maddeyi buraya. Çeviri bittikten sonra eski sürümü kontrol edebiliriz yine de, atladığımız bir şey olmasın diye. Haydi, başlayalım arkadaşlar! --Yabancımsj 08:18, 15 Ocak 2008 (UTC)
  • Samuel Beckett'ın tartışma sayfasına farklı kaynaklardan bulduğum bazı bilgileri not ettim. Madde ile ilgili bundan sonraki fikirleri ve görüşleri, burası yerine artık orada belirtmeyi öneriyorum. homonihilis 22:24, 16 Ocak 2008 (UTC)
  • Merhaba,

Kerbela tiyatro oyunu için hazırladığım maddenin seçkin madde adaylığını tartışma bölümünde değerlendirirseniz sevinirim. Frock~trwiki (mesaj) 12:01, 15 Eylül 2015 (UTC)

Arkadaşlar türk kültürünün en önemli ögelerinden biri de tiyoatrodur.Ben böyle bir portalin olmasını istiyorum.Çünkü tiyatro çok önemli türk kültüründe.sevgiler iyi çalışmalar--Selim Hoca 11:43, 18 Ocak 2008 (UTC)

Arkadaşlar, çok uzun süreli uğraşlara zamanım olmadığından zorunlu olarak yardıma gereksinim duyuyorum: Temaşa maddesi, portal için önem taşıyor. Ama içerik yetersizliğinden sözlüğe taşınmaya aday. Geliştirmeye yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler. Levent Abi ileti 21:03, 6 Şubat 2008 (UTC)

Konuyla ilgili şu siteyi buldum ama toparlayıp maddeye aktaramadım. Bilgiler çok genel. --Yabancımsj 08:29, 7 Şubat 2008 (UTC)

Merhaba,
Bu portalın açılmasıyla birlikte tiyatro maddeleriyle ilgili çeşitli güzel işler yaptık. Hatta seçkin madde yaratma işine bile giriştik. Birlikte çalışılarak buna benzer işleri daha rahat ve çabuk yapabiliyoruz. Bunu sağlamak için aslında vikipedi topluluğu içinde bir tiyatro topluluğu oluşturmak gerekiyor. Ayrıca böylece tiyatro maddelerine ve portala ilişkin farkındalığı artırabilir, yeni vikipedistleri çalışmalara dahil edebiliriz.
Bu amaçla bir vikiproje başlatmayı öneriyorum: Vikipedi:VikiProje Tiyatro. Konuya aşina olmayanlar buradan vikiprojelerin amacını ve içeriğini öğrenebilirler. Buradan ise mevcut vikiprojelerin ana sayfalarını inceleyebilirler.
Ben bu amaçla şurada bir deneme ana sayfası hazırladım. İçerik, format ve kurallar tamamen öneri mahiyetindedir. İlgilenenler istedikleri gibi değiştirebilirler ve sayfayla ilgili görüşlerini şuraya yazabilirler.
Ne dersiniz? Portalı da destekleyecek böyle bir çalışmaya girelim mi?
homonihilis ileti 00:23, 14 Şubat 2008 (UTC)

Dünya tiyatrolar günü yaklaşırken hazırlığımızı anasayfaya göre yapsak? Levent Abi ileti 06:33, 18 Şubat 2008 (UTC)

Portal Formatı[kaynağı değiştir]

Merhaba,
Portalın mevcut hali yatay olarak çok geniş. Bu yüzden sağ taraftaki resimli bölüme yazık oluyor. Benim hem evdeki hem de işteki farklı çözünürlükteki ekranlarımda hep sağa scroll etmek gerekiyor. Orta kısmın genişliğinin sabit değil de ekrana göre değişken olmasının bir yolu var mı acaba? Ben deneyecektim ama değişkenleri bilmediğim için yapamadım. Üzgün
Ayrıca mevcut şekilde gündemdeki maddeleri alt alta sıralamak biraz yer kaybına sebep oluyor sanki (özellikle gündemdeki resimde). En eski formattaki gibi yanyana iki sütunlu bir yapı daha mı iyi olur acaba?
homonihilis ileti 22:23, 24 Şubat 2008 (UTC)

  • Merhaba, portal sayfası şu an yüksek çözünürlük istiyor. Bize çözünürlüğü tınlamayacak bir format lazım sonrasında içerik kısmını bir şekilde ilave ederiz. Ben diğer portallarda kullanıldığı gibi standard portal tasarımı düşünüyorum ama diğer taraftan farklılık da iyidir tabii.--Gökhan 12:11, 25 Şubat 2008 (UTC)


  • Merhabalar, dewikinin tiyatro portalı formatını alarak :) şöyle bir şey hazırladım. Sayfanın çözünürlükle ile ilgili bir problem yok. Sayfa taslak halinde, öneriler doğrultusunda gerekli değişiklikler yapılabilir. --Gökhan 13:42, 27 Şubat 2008 (UTC)
Gökhan sen bu işi biliyorsun. eski tasarım bende çalışıyordu o yüzden sorunum yok ama bu haliylede çok hoş söylemeliyim. belki resim bölümü yukarıya alınabilir. Benim kullanışlı bulduğum portallardan biri en:Portal:Science. oradaki sekmeler tasarımda hoş durabilir. mesela eklenen maddeler ve kategoriler bölümleri sekmelere alınabilir. onlar öyle kullanmışlar ve anasayfayı tamemen portalın maddelerine ayırmışlar. bu arada gökhan sinema portalının tasarımına bir el atsan hazır başlamışken. senin tasarımların çok hoş : ))--Berfu 14:15, 27 Şubat 2008 (UTC)
  • Sağol Berfu (dewikiye de teşekkürler). Portal:Science gerçekten çok güzel, tasarım dışında içerik de harika. Seçkin portalın ne olduğu buradan daha iyi anlaşılıyor. Tabii adamların arkasında otuzdan fazla vikiproje var :). Tiyatro Vikipedi'de henüz gelişme aşamasında diğer sayfaları doldurmakta zorlanabiliriz, belki üç sayfa yapılabilir; 1. si anasayfa 2.si proje sayfası 3.sü de tartışma sayfası olabilir, belki. Aslında bunu sinema portalı için uygulayabiliriz o içerik olarak daha kapsamlı gibi. Sinema portalının tasarımı bence gayet iyi tepesine üç tane tab ekleyip halledebiliriz.
  • Yeni formatla ilgili küçük not: Haberler ve tiyatro ödülleri kısımlarını haftalık yerine aylık olarak değiştirsek iyi olacak bu konularda eksiğimiz var. Ayrıca sinema portalındaki gibi bir başlıklar bölümü de iyi olur, portal sayfasına uğrayan biri tiyatro ile ilgili aradığı her maddeye çabucak ulaşabilmeli.--Gökhan 21:27, 27 Şubat 2008 (UTC)
  • Evet Gökhan yeni tasarım çok iyi olmuş, eline sağlık. IE'de de hiçbir sorun olmadı. Haberler ve ödüller konusunda sana katılıyorum. Başlıklar ya da içerik bölümü de bence sayfada olmalı. Bu arada, acaba haftanın oyunu kısmında sembol resim olarak şunu kullansak nasıl olur acaba? İlk sayfa tasarımında kullandığından bu yana çok seviyorum bunu ya da bir benzerini portal sayfasında görmeyi. --Yabancımsj 06:27, 28 Şubat 2008 (UTC)
  • evet sinema portalında öyle bir değişiklik yapılabilir. her hafta maddeler değiştikçe uzunlukları falan artıyor azalıyor, benim sinirime dokunuyor simetrik olmayınca : )) kategoriler ve başlıklar bölümü için ayrı bir sekme, eklenen maddeler içinde ayrı bir tane, diğerinde ise Vikipedi:VikiProje Sinema olursa süper olur. artık sana kalmış gökhan. yaparsan güzel olur : )) tiyatro portalının tasarımına gelince bence dediğin doğru bazı bölümleri ayda bir güncellemek daha mantıklı. yeni hali hoş ama aynı sorun buradada var. alt kısımda ekranın solunda boşluk oluyor. haberler eklendikçe o sorun ortadan kalkar herhalde ama o boş olan iki bölümü sol ve sağ bölümlere dağıtabiliriz. sol tarafta altta bulunan 3 bölüm sağa, kategoriler sola geçerse daha az boşluk kalır altta. şu andaki tasarımı o yüzden seviyordum hiç öyle bir problem yok : )) --Berfu 07:28, 2 Mart 2008 (UTC)

Dünya Tiyatrolar Günü'ne 25 gün kaldı.. Levent Abi ileti 08:37, 2 Mart 2008 (UTC)

  • 27 Mart için şöyle bir girişimde bulundum ancak pek doğru olmayacağı yönünde bir cevap aldım. Ayrıca Dünya Tiyatro Günü maddesi geçen sene aynı gün ana sayfada yer aldığı için, tiyatro ile ilgili başka bir maddeyi kullanmayı öneriyorlar. Sanırım hem tiyatro konusunu genel olarak temsil edebilecek, hem de ana sayfaya çıkabilecek nitelikte bir madde bulmamız/geliştirmemiz gerekiyor. Belki tiyatro maddesinin kendisi olabilir. Buna yönelik önerisi olan var mı?
    homonihilis ileti 06:59, 20 Mart 2008 (UTC)

Arkadaslar, portalin sonuna kadar destekcisiyim. Yalniz su siralar doktora tezi bitirmekle ugrastigimdan katki yapmam cok zor. Simdilik ufak tefek duzeltme ve eklemelerle yardimci olmaya calisacagim, ama donusum muhtesem olacak :) !!! BrechtProscenium 14:00, 3 Mart 2008 (UTC)

Sizi burada görmek güzel. Ufak tefek katkılara bile ihtiyaç var, özellikle de Samuel Beckett maddesinde. Kolay gelsin, muhteşem dönüşünüzü bekliyoruz. --Yabancımsj 08:02, 5 Mart 2008 (UTC)

Haftalık Maddeler[kaynağı değiştir]

  • Tiyatro maddelerinin nitelik ve nicelik olarak yetersiz olması (ki temel amacımız bu durumu ortadan kaldırmak), portala her hafta madde seçerken biraz sorun yaratıyor. Bugüne kadar, diğerlerine göre iyi durumda olan maddeleri bulup portala taşıdık. Ama bu tür maddeler bulmak giderek zorlaşacak gibi geliyor bana. Bir süre için (mesela 2009'a kadar) portaldaki haftalık değişen tüm alanları aylık değişecek hale mi getirsek? Bu arada biz de yeni maddeler eklemiş, eski maddeleri geliştirmiş oluruz. 2009'da (ya da bu yetersizliğin ortadan kalktığını düşündüğümüz bir anda) yeniden haftalık düzene geçeriz. Ne dersiniz?
    homonihilis ileti 06:53, 20 Mart 2008 (UTC)
  • Kaygınızı anlıyorum ama aylık periyodun fazla uzun olacağını ve haftalık periyodun bizi zorlamasının da olumlu yanları olduğunu düşünüyorum. Biyografi ve resim konusunda sıkıntımız yok zaten. Oyun konusunda mevcut bazı maddeler geliştirilerek portal sayfasına çıkmaya hazır hale getirilebilir. (Shakespeare'in pek çok oyununun maddesi açılmış ama çoğu içler acısı durumda mesela.) Ayrıca Samuel Beckett maddesi geliştikçe buna bağlı maddeler (özellikle oyun maddeleri) açılmasıyla portal sayfası da desteklenmiş olacaktır. Hatta bu projemizin yanında kimi küçük çaplı iş birliği projeleri de yürütürsek (tiyatro taslaklarının geliştirilmesi, kategorilerin yavaş yavaş düzenlenmesi, vikide olmayan önemli tiyatro maddelerinin belirlenip açılması gibi) bunlar da portala katkıda bulunacaktır. Bu çok az katılımcısı olan bir portal sayılmaz, her hafta portal sayfasına çıkaracak madde açabilir/bulabiliriz gibi geliyor. Ama tabii bu açıdan her bir kullanıcının düşüncesi önemli. --Yabancımsj 07:41, 20 Mart 2008 (UTC)
  • Madde konusunda ciddi sıkıntımız var. Bazen devamına tıklayınca maddenin gerisinde bir iki cümlenin kaldığı bile oluyor. Nitelik tatmin edici olana kadar en azından gündemdeki maddeyi aylık yapmanın faydası olacaktır, böylece bir sonraki ay için portala çıkaracağımız maddeleri de 1 ay içerisinde kaliteli bir hale getirebiliriz.--Gökhan 07:54, 20 Mart 2008 (UTC)
  • Haftalık güncelleme yerine aylık güncellemeye geçmeyi bir kez daha önermek istiyorum. Bazı alanlarda (topluluk, madde) elimizde sınırlı sayıda madde var. Bazı alanlarda ise (biyografi, oyun) daha fazla madde olsa da içerikleri çok sınırlı. Bu hafta birkaç alanda devamı... linkini koymadım çünkü devamı yok. Haftalık düzende devam etmemizin bence tek yolu var: Bir sonraki haftanın maddelerini bir önceki haftanın başında belirlemek ve bir hafta boyunca bu maddeleri mümkün olduğunca geliştirmek. Bunu da her hafta yapabileceğimizi düşünmüyorum. Aylık düzene geçmek, bir sonraki ayın maddelerini önceden belirlemek ve ay boyunca bu maddeleri portala hazırlamak bana daha doğru geliyor. homonihilis ileti 21:09, 6 Nisan 2008 (UTC)
  • Haftalık güncellemeye gücümüz olsa keşke. Aylık da çok uzun gibi görünüyor, 15 günlüğü önersem? ama olmazsa aylık uygulama kaçınılmaz görünüyor. Levent Abi ileti 21:50, 6 Nisan 2008 (UTC)
  • Yorum yapmadan önce biraz dolaşmayı tercih ettim ve malesef sonuç pek iç açıcı olmadı yukarıya bir kaç madde eklemenin dışında bir şey yapamadım. Bir ay epey uzun bir zaman ama, sanırım şimdilik böyle olması gerekiyor. Belki haftalık olarak resimleri değiştirerek sanki ilk bakışta portal her hafta değişiyor gibi de yapabiliriz :) Şaka bir yana resimleri haftalık değiştirme olanağı var. En azından görsel olarak değişiklik katar, hep aynı görünmesindense.. --Rhnileti 22:08, 6 Nisan 2008 (UTC)
  • Haftalık güncelleme kulağa daha hoş geliyor ama haklısınız ciddi anlamda sıkıntımız var. Madde, oyun, ödüller, topluluk bölümlerini aylık olarak değiştirsek geriye kalan resim ve biyografi bölümleri haftalık olarak kalsa nasıl olur? (Ayrıca haberler bölümünü periyodik olarak değiştirmeye gerek yok, onu "eklenen maddeler" kısmında olduğu gibi yapabiliriz, yeni bir haber çıktığında aynı yere yazılır, kısım genişlediğinde eskiler de arşive gönderilebilir). Bir aylık süre içerisinde maddeleri toparlayabiliriz bunun için VikiProje Tiyatro'da ayın işbirliği gibi bir çalışma iyi olurdu. Her şey yerli yerine oturduktan sonra tekrar haftalık düzene geçebiliriz.--Gökhan 09:22, 9 Nisan 2008 (UTC)
  • Resim ve biyografinin haftalık, diğer alanlar aylık güncellenmesi, haberlerin aynı sayfaya eklenip eskiyenlerin arşiv alınması bence makul. Diğer kullanıcılar da uygun görürlerse portalda bu yönde değişiklikleri yapalım. Bir de Vikipedi:VikiProje Tiyatro/aylık çalışma gibi bir sayfa açarız, orada da sonraki ayın maddelerini ve belirleyip çalışmaların durumunu takip ederiz. homonihilis ileti 13:05, 9 Nisan 2008 (UTC)
  • Oyun maddeleri de haftalık değişebilir bence, asıl sıkıntımız madde ve toplulukta. Ayrıca proje kapsamında aylık iş birliği projelerine yavaş yavaş başlayabiliriz. İlk etapta kategoriler düzenlenebilir, alt-taslak şablonları yapılabilir ya da bakım gerektiren tiyatro maddeleriyle ilgilenilebilir. Bu konuda önerisi olan var mı? --Yabancımsj 11:44, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • "Madde" ve "Topluluk" aylık güncellemeye dönüştürüldü. "Oyun", "Resim" ve "Biyografi" haftalık olarak güncellenmeye devam edecek. "Haber" şu anda aylık yapıda olmakla birlikte, mevcut sayfa değiştirilip güncel haberler her an portala taşınabilir. Sadece, mevcut sayfadaki bir haber çıkarılacaksa arşive taşınması unutulmamalı.
    Bence haziranda portala taşınacak "madde" ve "topluluk" şimdiden belirlenmeli ve geliştirilmeye başlanmalı. Bunun için Vikipedi:VikiProje Tiyatro/Aylık portal çalışması gibi bir sayfada adayları ve çalışma düzenini tartışabiliriz. İyivikiler... homonihilis ileti 21:46, 4 Mayıs 2008 (UTC)

Portal Genişliği[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar portal genişliği çok fazla biraz daraltılamaz mı? Portalın sağ tarafını görmek için sayfayı sağa kaydırmak gerekiyor. -- cemallamec 11:35, 9 Mayıs 2008 (UTC)
  • Evet ben de az önce fark ettim, sanırım farklı ekranlar kullanıyoruz, ancak eski haline getirilirse bizim gibi standart monitor kullananlar daha iyi okuyabilir portalı. --Rhnileti 20:47, 9 Mayıs 2008 (UTC)
  • Yorum yapmak için farklı monitör kullanmam gerek.. Fikrim yok. 20:53, 9 Mayıs 2008 (UTC)
  • "Tiyatro" deyince aklımıza kimler gelir? Onca bizden sanatçı var; ama portal sayfasında dört yabancı sanatçı! Neden hiç ulusal değerlerimizden biri, hatta ikisi - üçü yok? Evrensellik evet, ama bizim ulusal değerlerimizden bazıları da evrensel boyuta ulaşan kişiler? İtiraz ediyorum ilgililerin dikkatine.. Levent Abi ileti 20:53, 9 Mayıs 2008 (UTC)
  • Sanırım bu bizim sanatçıların dünya standardında olmaması değil de telifsiz resimlerinin olmamasından kaynaklanıyor :) Zaten pek çok yerel maddemizin de en büyük sorunu malesef bu. Çoğu yaşamını yitirmiş sanatçımızın bir yerden resmini bulup adil kullanım diyoruz, özgür lisanslı resim bulmak zor. --Rhn ileti 20:12, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Öneri/Rica ya da bunun gibi bir şey[kaynağı değiştir]

Portal harika olmuş ancak, sadelik için sanki bazı şeylerden ödün verilmiş gibi. Bence portalın içinde, Yunan Tiyatrosuna şeref bölümü gibi bir şey verilmeli. Yani Yunan Tiyatrosu ve Modern Tiyatro gibi bölümler olmalı. Sözgelimi Sophokles, Euripides gibi isimler olmadan bence tiyatro olmaz (bayılırım onları okumaya), öte yandan, tiyatro'nun Batı'da geçirdiği bir evrim de var, önceleri aşağı sınıfın, pleplerin uğraşısı olarak görüldüğü halde sonraları bir tür yükselişe geçmiş. Bunda Fransızların payı büyüktür. Portal güzel fakat esas besinini tiyatronun mucitleri Yunanlılardan almalıdır. Teşekkürler, kolay gele.--Mehmet Baran 11:58, 13 Mayıs 2008 (UTC)

Saymak da bir çeşit hastalık sanırım. Üşenmedim, saydım. Aralıkta portal açıldıktan sonra "yeni eklenen maddeler" başlığı altında listelediğimiz madde sayısı bugün itibarıyla 234 olmuş. Son aylarda 50 maddeye yaklaşmışız. Ne güzel...
İyivikiler... homonihilis ileti 10:47, 22 Mayıs 2008 (UTC)

  • Benim yeterince katkım olamadı bu maddelere ama, bu sayı gerçekten çok sevindirici. Madde sayımızdaki artışa paralel olarak bakım isteyen maddelere de proje kapsamında el atsak çok iyi olacak. Herkese iyi çalışmalar. --Yabancımsj 10:58, 22 Mayıs 2008 (UTC)
  • Benim de katkım az bu sıralar, Yabancı'nın dediği gibi gerçekten bu sayılar bile çok sevindirici. Elimden geldiğince katkı sağlamaya devam edeceğim.--bora006ileti 12:23, 22 Mayıs 2008 (UTC)
  • Haziran ayında madde sayısında önceki aylara göre ciddi bir artış var. Gün geçtikçe insanlar tiyatroya daha fazla ilgi gösteriyor. Çok sevindiğimi belirtmek isterim. Umarım katlanarak artmaya devam eder.--Bora006 mesaj gönder 12:47, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Haziran ayındaki artışı büyük oranda Samuel Amca'ya borçluyuz aslında :) --Yabancımsj 06:41, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Nazar mı değdi, temmuzda yavaşladık? Levent Abi ileti 07:14, 17 Temmuz 2008 (UTC)

Boş kalan başlıklar hakkında..[kaynağı değiştir]

Uzun süredir uğrayamadığım için yazmaya da fırsatım olmadı. Sanırım yeterli tiyatro maddesine ulaşamadığımızdan pek çok başlık boş kalmış, ancak eğer bu durum kısa sürede çözümlenebilecek bir sorun değilse bence boş durması yerine arşivdeki başlıklar tekrar en baştan dönmeye başlamalı. Bu şekilde ziyaret eden okurları bir şekilde tiyatro maddeleriyle buluşturmuş oluruz diye düşünüyorum. --Rhn mesaj 17:47, 13 Eylül 2008 (UTC)

Aslında boş kalmasının sebebi ben dahil portalla ilgilenen arkadaşların tatilde olması veya eskisi kadar aktif olamayışı. Bu gayet normal bir durum. Şimdilik bütün başlıkları aylık olarak güncellemeyi öneriyorum. İleride, duruma göre, tekrar eski düzene dönebiliriz--Gökhan 19:09, 13 Eylül 2008 (UTC)
  • Bir süreç oldukça hızlı giden tiyatro portal, nedense ! duraksama dönemine girmiş durumda. Tatilde olmayan arkadaşların buraya pek uğramadığını ama Viki-dolaşım ve diğer katkılarını üzülerek görüyoruz. Daha tiyatro adına yapılacak çok iş olduğunu anımsatmanın yararı olur mu acaba? Levent Abi ileti 11:48, 1 Ekim 2008 (UTC)