Portal:Yıldız Geçidi/Giriş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi Yıldız Geçidi Portalı'nın üç büyük amacı vardır:

  • Yıldız Geçidi ile ilgili tüm maddelerin düzenlenip belli bir seviyeye getirilmesi,
  • Yıldız Geçidi konularındaki kırmızı bağlantıların giderilmesi ve yeni maddeler eklenmesi,
  • Yıldız Geçidi ile ilgilenen herkesin bir arada çalışması ve son güncellemelerden haberdar edilmesi.


Yıldız Geçidi (Stargate) yönetmenliğini Roland Emmerich'in yaptığı 1994 yapımı Stargate filminin kurgusal evrenidir.

Bu kurgusal evren, 1997'deki ilk bölümü ile 2007'ye kadar başarıyla 10 sezon sürmüş Stargate SG-1 isimli televizyon dizisi ile devam etmiştir. Dizi o ana kadar yapılmış en uzun bilimkurgu dizisidir, geçen bu sürede bazı oyuncu değişiklikleri de yaşanmıştır. Temmuz 2006 yılında 10. sezon gösterime başladığı zaman, Amerika'nın devam eden en uzun bilimkurgu dizisi unvanını ile, The X-Files dizisinin rekorunu elinden almıştır. 2004 yılının Temmuz ayında, yan ürün olarak Stargate Atlantis dizisi ilk bölümüyle büyük bir beğeni toplayarak Sci Fi Channel'da yayınlandı, Temmuz 2008 yılında ise dizinin beşinci sezonu gösterime girmiştir. 9 Ocak 2009 yılında Stargate Atlantis'in son bölümü yayınlandı, ve 1997'den bu yana Stargate dizileri başladığından beri yeni bölümler arasında hiç boşluk olmamıştı, Ekim 2009'a kadar hiçbir yeni Stargate bölümü yayınlanmadı, 2 Ekim 2009'da üçüncü dizi olan Stargate Universe (SGU) Syfy'da yayınlanmaya başladı. SGU ilk bölümüyle beklenen başarıyı elde edemedi ve birinci sezonun sonuna kadar göreceli olarak bir izleyici düşüşü yaşadı. Stargate Universe'ün ikinci sezonu 28 Eylül 2010'da yine Syfy kanalında yayınlanmya başladı ve hayranların diziye olan ilgisi yeniden artış gösterdi.

Ve başladı...

Stargate: yıl 1928, Mısır'ın Giza kenti yakınlarındaki Giza Düzlüğünde, arkeolojik bir keşif sırasında büyük metal bir halka bulundu, ve Amerikan ordusu tarafından el konuldu. 66 yıl sonra, Dr. Catherine Langford yürüttüğü bir projede parlak bir Mısır bilimci olan, piramitleri; uzaylıların, gemilerini dünyaya indirebilmek için yaptırdıkları teorsi yüzünden akemedik dünyadan kaçınan fakat, bulunan metal halkanın üstündeki sembolleri çözebilen Dr. Daniel Jackson'ı işe aldı. Metal halka bir Yıldız Geçidi'dir, başka gezegendeki bir tamamlayıcı cihaz ile arasında solucan deliği oluşturarak anlık ışınlanmayı mümkün kılan bir cihaz. Jackson, Albay Jack O'Neil'ın (isimde biraz değişiklikler yapıldı, Stargate SG-1 dizisinde isminin sonuna bir "L" harfi daha eklenerek "O'Neill" oldu) askeri ekibi ile Yıldız Geçidinden ilk adımını ıssız bir gezegene attı. Orada, Mısır tanrısı Ra kılığına girmiş bir uzaylı tarafından gezegende karşılıksız çalıştırılan insanları kurtarmak için mücadele verdiler. Daha sonra Ra mağlup oldu, O'Neil ve hayatta kalan ekibi dünyaya geçit ile geri döndüler, Dr. Jackson ise o gezegende kalmayı tercih etti, böylece geçidi gömüp dünyaya başka uzaylıların gelmesini engelleyecekti, üstleri tarafından O'Neil'a verilen karşıdaki geçidi yok etme görevi ise böylece halledilmiş oldu ve O'Neil üstlerine geçidi yok ettiğini söyledi.

Stargate Atlantis: 8 yıl sonra Yıldız Geçidi Komutanlığı, Dr. Jackson'ın keşfiyle, Yıldız Geçidi'nin gerçek sahiplerine ait, Kadimler olarak adlandırılan bir insan ırkının Antartika'daki eski bir karakolu ve bununla birlikte Pegasus gökadasındaki bir gezegene ait geçit adresini de bulunur. Atlantis olarak bilinen Antartika karakolunda bulunan geçit adresine gitmek için uluslararası bir ekip kuruldu ve tek yönlü bir sefere gönderildiler. Gittikleri bu gezegende Kadimlerin bir hata sonucu ortaya çıkardığı insan formuna yakın ve insanların yaşam enerjisini emerek beselenen vampir benzeri "Wraith" ismindeki bir ırkla karşılaştılar.