Portal:Spor/Seçilen etkinlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

2010 Kış Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXI Kış Olimpiyat Oyunları 12 - 28 Şubat 2010 tarihleri arasında Vancouver, Britanya Kolombiyası, Kanada'da düzenlenen oyunlardır. Bazı yarışmalar, yakındaki Whistler şehrinde yapılmıştır. Olimpiyat oyunları ve Paralimpik oyunları Vancouver Organizasyon Komitesi (Vancouver Organizing Committee, VANOC) tarafından düzenlenir. Paralimpik Oyunları 12 - 21 Mart 2010 tarihleri arasında yapılmıştır.

2010 Kış Olimpiyatları, Kanada'nın ev sahipliği yaptığı üçüncü Olimpiyatlardır. Daha önce Kanada, Montreal'de 1976 Yaz Olimpiyatları'nı ve Calgary'de 1988 Kış Olimpiyatları'nı organize etmiştir.

Oyunlar resmen Kanada Devlet Başkanı Michaëlle Jean tarafından açılmıştır.

21. Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Vancouver, 2 Temmuz 2003'te Prag'da yapılan 115. Uluslararası Olimpiyatlar Komitesinde, aday sekiz şehir arasında seçilmiştir. Organizasyonun ilk gününde bireysel normal tepe yarışmasında Simon Ammann, organizasyonun ilk altın madalyasını İsviçre'ye kazandırmıştır.

görüntüle - düzenle - geçmiş



1974 FIFA Dünya Kupası, FIFA'nın 4 yılda bir düzenlediği Dünya Kupası turnuvalarının onuncusudur. 13 Haziran ile 7 Temmuz tarihleri arasında Batı Almanya'da düzenlenmiştir.

16 takımın katıldığı turnuvada, final maçıyla toplam 38 maç oynandı. Turnuvanın ikinci tur aşamasında, bir üst tura yükselen 8 takım arasında A ve B grupları oluşturuldu. Kendi gruplarında birinci olan takımlar doğrudan finale yükselirken, ikinci sırayı alan takımlar ise doğrudan üçüncülük maçı oynadı.

Turnuvanın ev sahibi olan Batı Almanya, A grubunun birincisi olarak finale yükselmeye hak kazanmıştı. Rakip, B grubunun birincisi olup tarihinde ilk kez final oynayan Hollanda'ydı. Münih'te oynan final maçını 2-1'lik skorla Batı Almanya kazandı. Batı Almanya bu şampiyonlukla beraber, 1954'ten sonra ikinci kez Dünya Kupası şampiyonluğu elde etti. Turnuvanın üçüncüsü olan Polonya'nın oyuncusu Grzegorz Lato, turnuva boyunca atmış olduğu 7 golle turnuvanın gol kralı oldu. Önceki şampiyonanın gol kralı Gerd Müller ise bu turnuvada attığı 4 golle birlikte dünya kupalarındaki toplam gol sayısını 14'e çıkarmıştı. İlk kez bir Dünya Kupası'nda mücadele etme hakkı elde eden dört takımdan Avustralya, Zaire ve Haiti millî takımları, gruplarını son sırada tamamlarken; Doğu Almanya birinci turu geçmeyi başardı.

görüntüle - düzenle - geçmiş



ABD Artistik Patinaj Şampiyonası ABD'nin ulusal buz pateni yarışması. ABD Federasyonu U.S. Figure Skating tarafından düzenlenir.

Patenciler üç ayrı düzeyde yarışır. Bunlar: Senior, Junior, ve Novice kategorileridir. Dört farklı disiplinde madalya dağıtılır. Bunlar teklerde kadınlar, erkekler, çiftler ve buz dansıdır. Pek çok yarışmanın aksine dört farklı madalya dağıtılır. Bunlar; altın (birinciye), gümüş (ikinciye), bronz (thirdüçüncüye) ve pewter (dördüncüye).

Bu yarışma Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası, Dünya Gençler Artistik Patinaj Şampiyonası, Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası ve Kış Olimpiyat Oyunlarına katılacak ABD takımını belirlemektedir.

Japonya ve Rusya gibi ülkelerde 'Gençler Şampiyonası' junior düzeyinde patencilerin katıldığı yarışmalar olarak bilinir. Ancak ABD Şampiyonasında junior düzeyinde patenciler ABD Şampiyonası ile aynı anda düzenlenen bir yarışma içinde yarışır. ABD Gençler Şampiyonası ise Juvenile ve Intermediate düzeyinde patenciler için yapılır. Bu isim benzerliği bazı karışıklıklara yol açabilir. Juvenile ve Intermediate düzeyindeki patenciler ABD Gençler Şampiyonasına katılırken, Junior düzeyinde patenciler 'ABD Şampiyonasına Junior (Gençler) düzeyinde' katılır.

görüntüle - düzenle - geçmiş



2010 FIFA Dünya Kupası finali, 11 Temmuz 2010'da Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'taki Soccer City Stadyumu'nda, 2010 FIFA Dünya Kupası'nı kazanan takımı belirlemek için oynanan maç. Hollanda'yı, uzatmaların 116. dakikasında Andrés Iniesta'nın attığı golle 1-0 yenen İspanya, kupanın sahibi oldu. Maç, gösterilen sarı kartların çokluğu ve Hollanda'nın sert futbolu nedeniyle eleştirildi.

FIFA Dünya Kupası'ndaki en büyük başarısını 1950'deki dördüncülükle elde eden İspanya, bu şampiyonlukla birlikte, kupayı ilk kez kazanmış oldu. 1974 ve 1978'de kaybettiği final maçlarının ardından Hollanda, bu maçı da kaybederek bu alanda bir rekora imza attı. Maçın ardından, ilk kez bir Avrupa takımı, kendi kıtası dışında düzenlenen Dünya Kupası'nı kazanmış oldu.

görüntüle - düzenle - geçmiş



1995 Japonya Grand Prix (resmi adıyla XXI Fuji Television Japonya Grand Prix) 29 Ekim 1995 tarihinde Suzuka Pisti'nde gerçekleştirilmiş olan Formula 1 yarışıdır. Yarış, 1995 Formula 1 sezonunun 16. ve sondan bir önceki etkinliğidir. 53 tur üzerinden düzenlenen yarışı pol pozisyonundan başlayan Michael Schumacher kazanmıştır. McLaren'le yarışan Mika Häkkinen ikinci sırayı alırken üçüncülük Benetton'un ikinci pilotu Johnny Herbert'in olmuştur.

Ferrari pilotu Jean Alesi yarışa ikinci sırada başlamış ancak aracının yarış başlamadan hareket ettiği gerekçesiyle 10 saniye dur-kalk cezası almıştır. Bunun ardından ikinci sıraya değin yükselen Alesi 25. turda yarışı terketmiştir. Schumacher'in Sürücüler Şampiyonası'ndaki rakibi Damon Hill ise Britanya medyasının sert eleştirileriyle yüz yüze kaldığı bir dönemde yarışa dördüncü sırada başlamış ve Alesi'nin yarış dışı kalmasının ardından ikinci sıraya yerleşmiş; ancak, bu konumunu 40. turda pist dışına çıkarak yitirmiştir.

Sezonun dokuzuncu birinciliğine imza atan Schumacher 1992'den bu yana Nigel Mansell'a ait olan bir sezonda en fazla sayıda yarış kazanma rekorunu yinelemiştir. Williams'la arasındaki puan farkını artıran Benetton da Markalar Şampiyonluğunu sezonun bitimine bir yarış kala garantilemiştir.

görüntüle - düzenle - geçmiş



Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonudur. Dünya çapında sporcu, gazeteci, televizyoncu, spor adamı ve seyircilerin katılımı ile gerçekleştirilen olimpiyatlar insanlar ve ülkeler arası barışın sağlanabilmesini amaçlamaktadır.

Antik şekli Eski Yunan'da yapılan oyunlar Fransız soylusu Pierre de Frédy, Baron de Coubertin tarafından 19. yüzyılın sonlarında modernize edilmiştir.

Olimpiyat Oyunları'nın yaz sporlarını içeren ve daha iyi bilineni olan Yaz Olimpiyatları, 1896'dan beri I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı istisnaları hariç her dört yılda bir yapılagelmiştir. Kış Oyunları ise 1924'te yapılmaya başlanmıştır ve 1994'ten beri Yaz Oyunlarının yapıldığı yıllardan iki sene sonra yapılmaktadır.

görüntüle - düzenle - geçmiş



2008 Japonya Grand Prix (resmî adıyla XXXIV Fuji Television Japonya Grand Prix), 12 Ekim 2008 tarihinde Oyama, Japonya'daki Fuji Speedway pistinde yapılan Formula 1 yarışı. Toplam 18 yarışlı 2008 Formula 1 sezonunun 16. yarışıdır. Renault takımından Fernando Alonso yarışa 4. sırada başlayıp, 67 tur sonunda zafere ulaşmış; onun ardından gelen Sauber pilotu Robert Kubica ikinciliği, Ferrari'den Kimi Räikkönen ise üçüncülüğü elde etmiştir.

Sezonun sonunda sürücüler şampiyonluğuna ulaşan Lewis Hamilton, yarışa Räikkönen'in yanında pol pozisyonunda başlamasına rağmen, aldığı sonuçla şampiyonadaki rekabetin artmasına yol açtı. Hamilton'un McLaren'deki takım arkadaşı Heikki Kovalainen ise Alonso'nun hemen yanında 3. sıradan yarışa başladı. Hamilton ilk virajda geç fren yaparak Räikkönen'i dışarıya kaymaya zorladı. Sonrasında ise aşırı agresif hareketleri yüzünden ceza alırken, bu durum İngiliz basını tarafından oldukça tepki topladı. Hamilton'un şampiyonlukta en önemli rakibi olan Ferrari pilotu Felipe Massa ise ikinci turda Hamiton'un aracına temas edip spin atmasına sebep olduğu için ceza aldı. Bu kazadan sonra tüm araçların gerisinde kalan Hamilton, yarış sonuna kadar tekrar puan alabileceği bir noktaya gelemedi. Massa ilerleyen bölümlerde bu kez Toro Rosso takımından Sébastien Bourdais ile çarpışırken, yarışı 6. sırada tamamlayan Bourdais yarışın ardından cezalandırılarak 10. sıraya düşürüldü. Verilen bu ceza, yarış medyası ve eski sürücüler tarafından büyük bir eleştiri konusu yapıldı.

görüntüle - düzenle - geçmiş



Avustralya-Amerikan Samoası, 11 Nisan 2001 tarihinde Avustralya ve Amerikan Samoası Millî futbol takımları arasında Coffs Harbour, Avustralya'daki Uluslararası Spor Stadyumu'nda oynanan 2002 FIFA Dünya Kupası eleme karşılaşması. Avustralya takımı karşılaşmayı 31-0 kazanarak uluslararası bir futbol maçında alınan en farklı galibiyet rekorunu kırdı. Maçta 13 gol birden kaydeden Avustralyalı oyuncu Archie Thompson, bir uluslararası maçta en fazla gol atan oyuncu unvanının sahibi oldu. Thompson'un ardından maçı 8 golle tamamlayan David Zdrilic ise I. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir uluslararası maçta en fazla gol atan ikinci oyuncu konumuna geldi.

Maçın sonucu, turnuva elemelerininin düzenlenme şeklinin tartışmaya açılmasına yol açtı. Avustralya teknik direktörü Frank Farina ve 13 gollü oyuncu Thompson güç dengesizliğinin bu kadar aşikâr olduğu maçların önüne geçilmesi için ön eleme turu düzenlenmesi gerektiğini söylerken, benzer görüşler FIFA tarafından da dile getirildi. Bütün bu tartışmalar sonrasında 2006 FIFA Dünya Kupası Okyanusya elemelerinde bir ön eleme turu daha oynatılmaya başlandı.

görüntüle - düzenle - geçmiş



İstanbul Futbol Ligi ya da orijinal adıyla Constantinople Football Association League, 1904 yılında, İstanbul'da düzenlenmeye başlayan eski bir futbol ligidir. Cadi-Keuy kulübünün de kurucularından James LaFontaine'in önderliğinde, Henry Pears ve Horace Armitage'ın yardımlarıyla kuruldu. LaFontaine ayrıca, lig şampiyonuna verilmek üzerine İngiltere'den özel bir şilt ısmarlamıştı. Abanoz ağacı üzerine işlenmiş, üzerinde kalp şeklinde 10 gümüş levha çakılı şilde, sezon sonunda şampiyon olan takımların isimleri yazılacak ve şampiyon olan takım şildi ertesi sezonun sonuna kadar muhafaza edecekti. On sezon sonunda şiltte ismi en çok yazılan takım ise bu şildin sahibi olacaktı. Öte yandan sezonu şampiyonlukla tamamlayan takımlara, bir de kupa verilecekti.

Şildin getirilmesinin ardından toplamda 9 sezon boyunca lig devam etti. 1914-15 sezonuna kadar Galatasaray 3, Fenerbahçe ve Cadi-Keuy 2, Moda ise 1 şampiyonluk elde etmişti. Son sezon yaşanan bazı tartışmalar yüzünden iki ayrı lig oluşturuldu. Önceki ligin devamı niteliğindeki İstanbul Futbol Birliği Ligi'ni Galatasaray, yeni takımlardan oluşan İstanbul Futbol Şampiyonluğu Ligi'ni ise Fenerbahçe şampiyon olarak tamamladı. Balkan Savaşı sebebiyle düzenlenmeyen 1912-13 sezonu ve son sezon olan 1914-15 sezonu için şilde ismini kazıyan Fenerbahçe, ödülün sahibi oldu.

görüntüle - düzenle - geçmiş



1994 San Marino Grand Prix (resmi adıyla 14° Gran Premio di San Marino), 1 Mayıs 1994 tarihinde İtalya'nın Imola şehrinde Autodromo Enzo e Dino Ferrari pistinde düzenlenen Formula 1 yarışıdır. San Marino yarışı, 1994 Formula 1 sezonunun toplamda üçüncü ve Avrupa kıtasındaki ilk yarışıydı. Yarış haftasında Avusturyalı pilot Roland Ratzenberger ve 3 kez dünya şampiyonu olan Brezilyalı pilot Ayrton Senna kaza yapıp, hayatlarını kaybettiler. İngiliz televizyon kanalı BBC spikeri Murray Walker bu yarışı "Bir Grand Prix için en kara günlerden biriydi, bunu hatırlayabiliyorum." şeklinde tanımladı.

Yarışı Michael Schumacher birinci olarak tamamladı. Kupa töreninin sonunda yapılan basın toplantısı esnasında konuşan Schumacher "Kendimi ne memnun ne de mutlu hissedebildim." şeklindeki açıklamasıyla, yarışta yaşanan kazadan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Nicola Larini kariyerindeki ilk Formula 1 puanını alarak, podyumda ikinci sırada kendine yer buldu. Fin pilot Mika Häkkinen ise yarışı üçüncü sırada tamamladı.

Yarış haftasında yaşanan kazalar yetkilileri, motor sporlarında sürekli olarak artan kazalar hakkında güvenlik önlemleri almaya itti. Grand Prix Sürücüler Birliği 12 yıl sonra yeniden kuruldu, Formula 1 araçlarında ve pistlerinde önemli değişikliklere gidildi. Yarıştan sonra birçok kural yeniden ele alındı ve Bahreyn Uluslararası Pisti gibi büyük kaçış alanları ile araçların bariyerlere çarpmadan önce yavaşlamasının sağlandığı yeni pistler inşa edildi. HANS sistemi (Kafa ve Boyun Destek Sistemi) adı verilen destek sistemleriyle sürücülerin başından darbe alması engellenmesi amaçlandı.

San Marino'da hayatını kaybeden Senna, yaklaşık 500.000 kişinin katıldığı devlet töreni ile ülkesi Brezilya'da toprağa verildi. İtalyan savcılar altı kişi hakkında Ayrton Senna'nın ölümü ile ilgili olarak adam öldürmek suçundan dava açtı; fakat sonraları bu kişilerin beraatine karar verildi. Toplam 11 yıldan uzun süren temyiz süreci sonucunda, verilen beraat kararı onaylandı.

görüntüle - düzenle - geçmiş



Pan-Ermeni Oyunları (ErmeniceՀամահայկական խաղեր) Ermeni diasporası ve Ermenistan'dan yarışmacılar arasında düzenlenen çok sporlu bir karşılaşmadır. Ermeni atletler arasında bireysel ve takım sporlarında çeşitli yarışmalardan oluşur. Ermenistan'un başkenti Yerevan'da gerçekleşir. Dünya Pan Ermeni Oyunları Komitesi, uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur; Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile, UNESCO, Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası spor kuruluşları ie işbirliği yapar ve Ermenistan'da sporun gelişmesine katkıda bulunur.

görüntüle - düzenle - geçmiş



2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, 3 ile 14 Ekim 2010 tarihleri arasında, Hindistan'ın başkenti Delhi'de düzenlenen 19. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'dır. İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 71 ülkeden 6.081 sporcunun katıldığı oyunlarda, 21 spor dalında toplam 272 müsabaka yapıldı. 1951 ve 1982'deki Asya Oyunları'na da ev sahipliği yapan Hindistan, bu organizasyonla birlikte tarihindeki en büyük çok sporlu etkinliği düzenlemiş oldu. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları ilk kez Hindistan'da düzenlenirken, 1998'de Malezya'da düzenlenmesinin ardından ikinci kez Asya'da gerçekleştirildi.

Etkinliğin ana stadyumu olan Jawaharlal Nehru Stadyumu, oyunların açılış ve kapanış törenine de ev sahipliği yaptı. Oyunların resmî maskotu insan biçimli bir kaplan olan Shera iken; Hint müzisyen A.R. Rahman tarafından bestelenen "Jiyo Utho Bado Jeeto" oyunların resmî şarkısı olarak belirlendi.

Oyunların sonlanmasının ardından ortaya çıkan madalya tablosunda Avustralya, 74'ü altın olmak üzere kazandığı 177 madalyayla en başarılı ülke oldu. Ev sahibi Hindistan 38'i altın 101 madalyayla ikinci sırada yer alırken, toplamda 142 madalya almasına karşın bunların 37'si altın olduğundan İngiltere üçüncü sırada kendine yer buldu.

görüntüle - düzenle - geçmiş



1995 Başbakanlık Kupası, yıllık olarak, Türkiye 1. Futbol Ligi (günümüzdeki adı Süper Lig) ile Türkiye Kupası ikincileri arasında oynanan 32. Başbakanlık Kupası maçıdır. 1994-95 sezonunu lig ikincisi ve Türkiye Kupası'nın aynı sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Trabzonspor'un Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması, lig üçüncüsü Galatasaray'ın ise bu kupada Türkiye Kupası ikincisi olarak yer alması üzerine; lig dördüncüsü olan Fenerbahçe, Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı. İki takım arasında 25 Mayıs 1995'te, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan maçın normal süresi 0-0'lık beraberlikle sonuçlandı. Uzatma dakikalarında karşılıklı atılan birer golle eşitliğin devam etmesi sebebiyle yapılan seri penaltı vuruşları sonrasında elde ettiği 3-2'lik skorla galip gelen Galatasaray, kupayı kazanan takım oldu.

ŞBu maç; Fenerbahçe'nin on dördüncü, Galatasaray'ın ise yedinci Başbakanlık Kupası maçıydı. Daha önce yedi kez bu kupayı kazanan Fenerbahçe bu alanda dönemin en başarılı takımıyken, Galatasaray'ın dört şampiyonluğu bulunmaktaydı. Maçın 90 dakikalık normal süresi 0-0'lık beraberlikle sona erdi. 93 dakikada Kubilay Türkyılmaz'ın attığı golle Galatasaray 0-1 öne geçse de, Kemalettin Şentürk'ün kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın uzatma devreleri de berabere sona erdi. Kazanan tarafı belirlemek için yapılan seri penaltı vuruşlarında Fenerbahçe adına Aykut Kocaman ve Ali Nail Durmuş'un gollerine karşılık, Galatasaray'da Tugay Kerimoğlu, Mert Korkmaz ve Saffet Sancaklı'nın vuruşları golle sonuçlandı. Vuruşlar sonrasında rakibine 2-3'lük üstünlük kuran Galatasaray, kupayı beşinci kez kazanmış oldu.

görüntüle - düzenle - geçmiş



1998 Cumhurbaşkanlığı Kupası, yıllık olarak, Türkiye 1. Futbol Ligi (günümüzdeki adı Süper Lig) ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanan 33. Cumhurbaşkanlığı Kupası (günümüzdeki adı Türkiye Süper Kupası) maçıdır. 1997-98 sezonunu lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray ile aynı sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan Beşiktaş arasında 15 Mayıs 1998'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynandı. Normal süresi 1-1 berabere sonuçlanan maçı, uzatma dakikalarında attığı golle 2-1 galip gelen Beşiktaş, kupayı kazanan takım oldu.

Bu maç; Beşiktaş'ın on beşinci, Galatasaray'ın ise on altıncı Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıydı. Daha önce on kez bu kupayı kazanan Galatasaray bu alanda dönemin en başarılı takımıyken, Beşiktaş'ın altı şampiyonluğu bulunmaktaydı. Maçın 17. dakikasında Daniel Amokachi'nin attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçse de, sonradan oyuna giren Mehmet Gönülaçar'ın kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın normal süresi bu skorla sona erdi. Uzatma dakikalarında, yine oyuna sonradan giren oyunculardan olan Nihat Kahveci'nin attığı golle 2-1'lik üstünlüğü eline geçiren Beşiktaş, maçın bu skorla sonuçlanmasının ardından kupayı yedinci kez kazanmış oldu.

görüntüle - düzenle - geçmiş



Atatürk Kupası, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 40. yılı dolayısıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde düzenlenen özel bir futbol turnuvası. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın katıldığı ve lig usulüyle düzenlenen turnuvada her takım diğer ikisiyle birer maç yaptı. 9 Eylül 1963, 2 Ekim 1963 ve 2 Temmuz 1964 tarihlerinde, Mithatpaşa Stadyumu'nda oynanan maçlar sonunda her iki rakibini de yenen Fenerbahçe turnuvayı şampiyon olarak tamamladı.

görüntüle - düzenle - geçmiş



2013 Akdeniz Oyunları'nda kadınlar çekiç atma mücadelesi 26 Haziran'da, Mersin'in Yenişehir ilçesindeki Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi'nde yapıldı.

Dört farklı ülkeden dört sporcunun mücadele ettiği etkinlikte yalnız iki sporcu daha önceki oyunlarda yer almıştı. Dört yıl önce, İtalya'nın Pescara şehrinde düzenlenen 2009 Akdeniz Oyunları'nda şampiyonluğa ulaşan İtalyan atlet Silvia Salis ile 2005 ve 2009 oyunlarında ülkesini temsil eden İspanyol atlet Berta Castells Akdeniz Oyunları'ndaki kadınlar çekiç atma müsabakalarına birden fazla kez katılan isimlerdi.

Yapılan yarışma sonucunda Fransız atlet Jessika Guehaseim, 67,14 metrelik atışıyla altın madalyanın sahibi oldu. Fransız sporcu böylece kariyerinin ilk büyük organizasyon madalyasını kazandı. 66,16 metrelik derecesiyle gümüş madalyanın sahibi İspanyol Berta Castells olurken, bronz madalya 62,52 metrelik atış yapan son şampiyon İtalyan Silvia Salis'e gitti. Yarışmanın dördüncü ve son sporcusu olan Türk atlet Ayşegül Alnıaçık ise 62,23 metrelik derece elde etti.

görüntüle - düzenle - geçmiş



1896 Yaz Olimpiyatlarıveya resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. İlk modern Olimpiyat Oyunları olma niteliği taşıyan etkinlik, antik Olimpiyat Oyunları'nın doğduğu yerin antik Yunanistan olması nedeniyle Atina'da düzenlendi. Atina, 23 Haziran 1894 tarihinde Paris'te, Fransız pedagog ve tarihçi Pierre de Coubertin tarafından düzenlenen bir kongrede oy birliği ile ev sahibi şehir olarak seçilmişti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi de bu kongre esnasında kurulmuştu.

Oyunlar, o tarihe kadar gerçekleştirilen etkinlikler arasında uluslararası anlamda en yüksek katılımın sağlandığı etkinlik oldu. Müsabakaların birçoğunun gerçekleştirildiği Panathinaiko Stadyumu, dönem itibarıyla bir spor etkinliğini seyretmek için gelen en kalabalık insan topluluğuna ev sahipliği yaptı. 9 farklı sporda toplam 43 müsabakanın düzenlendiği etkinliklerde en başarılı ülke 11 altın, 7 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan Amerika Birleşik Devletleri idi. Ev sahibi Yunanistan ise toplamda 49 madalya toplayarak en çok madalya kazanan ülke olurken altın sayısı 10'da kaldığından madalya sıralamasında ikincilikte yer aldı.

görüntüle - düzenle - geçmiş



Süper Lig, Türkiye'deki en üst seviye futbol ligidir. Bir sezonda 21 takımın mücadele ettiği ligde, her takımın diğerleriyle ikişer maç yaptığı çift devreli lig usulü uygulanmaktadır. En üst sırada yer alan takım şampiyon olurken son dört sıradaki takım 1. Lig'e düşmekte, 1. Lig'deki üç takım ise ertesi sezon mücadele etmek üzere Süper Lig'e yükselmektedir. Ağustos ve mayıs ayları da dahil olmak üzere dokuz ay süren bir organizasyon olan Süper Lig'in 2020-21 sezonu, 42 hafta ve 420 maçtan oluşmaktadır. 2018-19 sezonu bitimiyle birlikte lig, UEFA ülkeler sıralamasında 10. sırada yer almakta ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 2, UEFA Avrupa Ligi'ne 3 takım yollamaktadır. Türkiye Kupası şampiyonu olup ilk 4'e giremeyen bir takım da UEFA Avrupa Ligi'ne katılabilir.

İstanbul, Ankara ve İzmir bölgesel liglerinden toplam 16 takımın katılımıyla 1959 yılında Millî Lig adıyla ilk sezonu düzenlenen lig, o sezon iki gruba bölünmüş ve bu grupların birincileri arasında yapılan iki maç sonunda şampiyonunu bulmuştu. 1962-63 sezonunda Türkiye 1. Futbol Ligi, 2001-02 sezonu başında Süper Lig adı kullanılmaya başlanırken bu dönemden sonra farklı sponsorların desteği sebebiyle lig adının başına sponsor adı eklenerek kullanıldı. Zaman içinde katılımcı sayısı ve format bakımından çeşitli değişikliklere uğradı.

görüntüle - düzenle - geçmiş



2000 CECAFA Kupası, Güney ve Orta Afrika takımlarının katılımıyla organize edilen CECAFA Kupası'nın 24. turnuvasıdır. Karşılaşmalar 18 Kasım-2 Aralık 2000 tarihleri arasında oynandı.

Turnuvada toplam dokuz takım yarıştı. Ancak Uganda, A ve B olmak üzere iki takımla katıldığı için, turnuvada sadece sekiz farklı ülke yarıştı. Uganda (A) A grubunda ve Uganda (B) ise B grubundaydı. Her iki takımda grubunu lider tamamladı. Uganda A yarı finalde Ruanda'yı ve Uganda B ise Etiyopya'yı saf dışı bırakarak finalde birbirlerinin rakibi oldular. Uganda A final maçında 2-0'lık skorla galip gelerek kupayı kazandı. Etiyopya, 0-0 eşitlikle biten maçta Ruanda'yı penaltılarla 4-2 yenerek turnuvayı üçüncü tamamladı.

görüntüle - düzenle - geçmiş



2017 Emirates Cup, İngiliz futbol kulübü Arsenal'ın ev sahipliğinde, 29-30 Temmuz 2017 tarihlerinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen ve iki gün süren, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 9. sezonudur. Turnuva, Arsenal'ın yanı sıra Sevilla, Benfica ve RB Leipzig takımlarının katılımıyla organize edildi. 2016 yılında stadyumdaki zemin çalışmaları nedeniyle düzenlenmeyen turnuva, 2015'ten sonra ilk kez gerçekleştirildi.

Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Arsenal ile RB Leipzig ve Benfica ile Sevilla birbirleriyle maç yapmadı. Emirates Cup'ın ilk gününde Sevilla, RB Leipzig'i tek golle mağlup ederken Arsenal ise geriye düştüğü maçta Benfica'yı 5-2 yendi. Sevilla, Arsenal'i 2-1 mağlup etti ve attığı iki gol ile birlikte toplam beş puan aldı. Ancak ev sahibi takım, iki gün süren turnuvada daha fazla gol attığı için şampiyon oldu. RB Leipzig, Benfica'yı iki golle geçerek turnuvada üçüncü sırayı elde etti.

görüntüle - düzenle - geçmiş