Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dima Bilan, 2008.

Viktor Nikolayeviç Belan sahne adıyla Dima Bilan (Kiril: Дима Билан, Виктор Николаевич Белан; d. 24 Aralık 1981; Ceguta), Karaçay asıllı Rus şarkıcı.

Eurovision Şarkı Yarışması'nda ilk kez 2006 yılında "Never Let You Go" adlı şarkıyla Rusya'yı temsil etmiş ve 2. olmuş, daha sonra 2008 yılında "Believe" adlı şarkıyla temsil ederek Rusya'ya ilk birinciliğini kazandırmıştır.

Talimatler[kaynağı değiştir]

Alt sayfalardaki maddelerin düzeni Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/Düzen'e göre yapılmıştır.

  1. Yeni bir maddeyi sıradaki alt sayfaya ekleyin.
  2. Bölüm hakkındaki tanıtıcı yazının şarkıcı ve şarkıcının Eurovision katılımı hakkında olması yeterlidir.
  3. Listeye yeni bir alt sayfa ekleyecekseniz lütfen sayfanın en üstünde (değiştire bastıktan sonra) end= parametresinin karşısındakini 1 artırın. (örneğin end=12 ise ve siz iki madde eklediyseniz end=14 olmalıdır)

Seçilen maddelerin listesi[kaynağı değiştir]

Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/0

Little Big, VK Fest'te performans sergilerken.

Little Big, 2013 yılında Sankt-Peterburg'ta kurulmuş Rus müzik grubu. Grup Ilya Ilich Prusikin, Sergey Gokk Makarov, Sonya Tayurskaya, ve Anton Boo Lissov oluşmaktadır. Grup, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı temsil etmeleri planlanmıştı (yarışma COVID-19 pandemisi nedeniyle iptal edildi). Eurovision 2020 şarkıları olan Uno, 100 milyon görüntülenmeyi geçmiş ve Eurovision Şarkı Yarışması resmî Youtube kanalında en çok görüntülenmeye sahip video olmuştur.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/1

Duncan Laurence ülkesi Hollanda'ya 1975 yılından beri elde ettiği ilk birinciliğini götürdü.

Duncan de Moor (d. 11 Nisan 1994) bilinen adıyla Duncan Laurence, Hollandalı şarkıcıdır. 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı Arcade ile temsil ederek birinci oldu.

Ocak 2019'da, katıldığı şarkı yarışmasındaki koçu Ilse DeLange'nin tavsiyesi üzerine 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı temsil edebilecek potansiyel şarkıcılar listesine eklendi ve daha sonra kendisinin Hollanda'yı Arcade şarkısı ile temsil edeceği açıklandı. Ekim 2018'de Instagram hesabında kendisinin biseksüel olduğunu açıklamıştır.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/2

Netta 2019 Sofya Onur Günü kutlamalarında

Netta Barzilay (İbraniceנטע ברזילי; d. 22 Ocak 1993) İsrailli şarkıcı. Barzilay, HaKokhav HaBa adlı yarışmanın Beşinci sezonu'nu kazanarak ülkesi İsrail'i 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etme hakkı elde etmiştir.

12 Mayıs 2018 tarihinde Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nı "Toy" adlı şarkısıyla kazanmıştır. Bu sonuçla Netta İsrail'e dördüncü birinciliği getirmiştir. (İsrail'in önceki birincilikleriː 1978, 1979 ve 1998)


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/3

Nisan 2019'da MARUV.

Hanna Borysivna Korsun (UkraynacaГанна Борисівна Корсун; d.15 Şubat 1992) veya bilinen sahne adıyla MARUV, Ukraynalı şarkıcı ve bestecidir. "MARUV" ismi esasen şarkıcının da eskiden üyesi olduğu (eski adı "The Pringlez" olan) müzik grubunun adı olsa da solo kariyerine başladıktan sonra da bu ismi kullanmaya devam etmiştir.

23 Şubat 2019 tarihinde Maruv, Ukrayna'nın 2019 Eurovision Şarkı Yarışması için ön eleme için düzenlediği bir yarışma olan Vidbir'i kazanarak ülkeyi Eurovision'da temsil etme hakkı kazandı. Şarkıcının ilerleyen aylardaki Rusya konserlerinin tarihleri netleşince dönemin Ukrayna kültür bakanı Vyaçeslav Kirilenko Rusya'da konser veren veya Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanımayan birinin uluslararası bir yarışmada Ukrayna'yı temsil edemeyeceğini belirtmiştir. 4 Şubat günü Ukrayna kamu yayın birliği UA:PBC Maruv'a içerisinde Rusya'daki konserlerini iptal etme şartı içeren bir kontrat sundu. Şarkıcı, Rusya'da konser vermenin onun için önemli olmadığını ve kendisinin de herkes gibi onunda vergilerini ödeyen ve ülkesini seven bir Ukrayna vatandaşı olduğunu fakat yarışmaya katılıp Ukraynalı siyasetçilerin promosyonunu yapmaya da hazır olmadığını belirtti. Bir sonraki gün UA:PBC şarkıcı ile anlaşmaya varamadıklarını ve ön elemedeki diğer şarkıcıların da yayın kuruluşunun teklifini geri çevirmeleri üzerine yarışmadan çekildiklerini duyurdu.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/4

Salvador Sobral Eurovision Şarkı Yarışması için Kiev'de

Salvador Sobral (Tam adı: Salvador Vilar Braamcamp Sobral, d. 28 Aralık 1989), Portekizli şarkıcı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Portekiz'i "Amar Pelos Dois" adlı şarkısıyla temsil etmiş ve 758 puanla ülkesine 53 yıl sonra ilk birinciliğini getirmiş ve Eurovision tarihindeki en yüksek puanı alarak bir rekora imza atmıştır.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/5

Camala Stockholm'de gerçekleşen 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanarak ülkesi Ukrayna'ya ikinci birinciliğini götürdü.

Susana Cemaleddinova (UkraynacaСусана Джамаладінова; Kırım TatarcasıSusana Camaladinova; d. 27 Ağustos 1983), sahne adıyla Camala (UkraynacaДжамала, Kırım TatarcasıCamala), Ukraynalı şarkıcı. Jūrmala'da düzenlenen "New Wave - 2009" Uluslararası Genç Pop Şarkıcıları Yarışması'nda gösterdiği performansla büyük ödül ile ödüllendirilmiştir. Ukrayna'yı "1944" adlı Kırım Tatar Sürgününü anlatan şarkısıyla 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etmiş ve yarışmayı 534 puanla kazanmıştır. Eurovision'ı kazanmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından kendisine Ukrayna halk sanatçısı unvanı verildi


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/6

Måns Zelmerlöw Eurovision Şarkı Yarışması basın konferansında

Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw (d. 13 Haziran 1986 - Lund, İsveç), İsveçli şarkıcı, sunucu, dansçı.

Idol 2005 yarışmasını beşinci ve 2006 yılında yapılan Let's Dance yarışmasını birinci olarak bitirmiş, katıldığı Melodifestivalen 2007 yarışmasında seslendirdiği Cara Mia şarkısı çok beğeni toplamıştır. Zelmerlöw 2011 ile 2013 yılları arasında İsveç'te popüler olan Allsång på Skansen programının sunuculuğunu yapmıştır. 2007, 2009 ve 2015 Melodfiestivalen yarışmalarına katılmıştır. Zelmerlöw, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'i "Heroes" şarkısı ile temsil etmiş ve yarışmayı 365 puanla kazanmıştır.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/7

Eleni Foureira 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nın açılış seremonisinde

Eleni Fureira (YunancaΕλένη Φουρέιρα; d. Entela Fureraj 7 Mart 1987) Yunan şarkıcı, şarkı yazarı ve model. Müzik kariyerine 2007 yılında Yunan kız grubunun Mystique üyesi olarak başladı. Grup, 2009 yılında dağılmasından sonra solo kariyer yapmaya başladı.

Eleni, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti'ni "Fuego" adlı şarkıyla temsil etmiştir. 8 Mayıs 2018 tarihinde yapılan birinci yarı finalden büyük finale çıkmayı başarmış, Finalde 436 puanla ikinci olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ne Eurovision tarihindeki en iyi sonucu getirmiştir.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/8

Sergey Lazarev, 2015.

Sergey Vyaçeslavoviç Lazarev (RusçaСергей Вячеславович Лазарев), 1 Nisan 1983 Moskova doğumlu, şarkıcı, aktör ve profesyonel bir dansçı. Çıkış yaptığı 2000'li yılların başından itibaren listelerde üst sıralara yükselen şarkılarıyla Rus pop müziğinde kendine yer edindi. Özellikle Rus pop grubu Smash!! ile beraber şarkıcı kimliğiyle daha çok tanındı. Grup 2005 yılının sonlarında dağıldı ve Lazarev müzik kariyerine tek başına devam etti.

2015 yılında en iyi şarkılarının bir koleksiyonunu yayımlayarak on yıllık solo kariyerini kutlayan Lazarev'in Stockholm, İsveç'te düzenlenecek olan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı temsil edeceği açıklandı. Filip Kirkorov, Dimitris Kontopoulos, John Ballard ve Ralph Charlie tarafından yazılıp bestelenen Eurovision şarkısı You Are The Only One Avrupa genelinde birçok ülkenin liste tepe noktalarında yer aldı. Halk oylamasında 361 puan alarak birinci olsa da jürilerin oyları da dahil edildiğinde toplamda 491 puan alarak ülkesine üçüncülüğü götürdü. Aynı yıl içerisinde Muz-TV tarafından En İyi Sanatçı ve Yılın Dünya Çapında En İyi Atılımı özel ödülüne aday gösterildi. Rusya'yı 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda yeniden temsil etme hakkı kazanan Lazarev, toplamda 370 puanla Scream adlı parça ile Rusya'ya yeniden üçüncülüğü getirdi.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/9

Wurst, Eurovision zaferi sonrasında ödülünü tutarken

Thomas "Tom" Neuwirth (d. 6 Kasım 1988, Gmunden) veya daha çok bilinen drag rolünün ismi ile Conchita Wurst, Avusturyalı bir şarkıcıdır. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avusturya'yı "Rise Like a Phoenix" isimli şarkıyla temsil etmiş ve birinci olmuştur.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/10

Emmelie de Forest 2013 Eurovision basın konferansında.

Emmelie Charlotte-Victoria de Forest (d. 28 Şubat 1993, Randers), Danimarkalı şarkıcı, besteci ve şarkı sözü yazarı. İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka'yı "Only Teardrops" isimli şarkı ile temsil etmiş ve birinci olmuştur.

"Only Teardrops" (Lise Cabble, Julia Fabrin ve Thomas Stengaard tarafından yazılan) isimli şarkı ile De Forest, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka'yı temsil etmek üzere aday olan on şarkıcıdan biri idi ve 26 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilen ulusal finali kazandı. De Forest yarışmaya, 14 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen birinci yarı finalden başladı ve 167 puan ile birinci sırada finale yükseldi. 18 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen yarışma finalini 281 puan ile birinci sırada tamamlayarak kupayı ülkesi Danimarka'ya götürdü.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/11

Loreen, 2013 yılında Sommarkrysset'teyken

Lorine Zineb Nora Talhaoui (İsveççe telaffuz: [lɔ'reːn ˈziːnɛb noː'ra talˈhavi]; d. 16 Ekim 1983) veya bilinen sahne adıyla Loreen (İsveççe telaffuz: [lɔ'reːn]), İsveçli şarkıcı, söz yazarı ve prodüktör. İsveç'in başkenti Stockholm'de doğdu, Västerås kentinde ilköğrenimini tamamladı. Bir müzisyen olmak için çabaladığı sıralarda Idol 2004 yarışmasına katıldı ve dördüncü oldu.

2005'te Rob'n'Raz ile birlikte "The Snake" adındaki single'ı yayımladıktan sonra, çeşitli televizyonlarda sunuculuk yaptı. 2011'de, Eurovision Şarkı Yarışması'nın İsveç ön elemesi olan Melodifestivalen'e, "My Heart Is Refusing Me" şarkısıyla katıldı ancak birinci olamadı ve yarışmaya katılmaya hak kazanamadı. Bir sonraki yıl tekrar Melodifestivalen'e katıldı ve birinci olarak 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'i temsil etme hakkı kazandı. Mayıs 2012'de Bakü'de düzenlenen yarışmada, "Euphoria" şarkısıyla 372 puan toplayarak birinci oldu. Ve Eurovision tarihinin en yüksek ikinci puanlı şarkısı olarak listeye katıldı. "Euphoria", İsveç'te bir numaraya yükseldi ve çeşitli ülkelerden sertifikalar aldı.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/12

Nigar Camal, 2012.

Nigar Cemal (Mutallibzade) (Azerice: Nigar Camal (Mütəllibzadə), d. 7 Eylül 1980, Bakü), Azerbaycanlı şarkıcı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda AzerbaycanEldar Kasımov ile birlikte Ell & Nikki adlı ikili olarak temsil ederek ülkeye ilk birinciliğini götürmüşlerdir.

Nigar Cemal, 7 Eylül 1980'de Bakü'de doğdu. 1985-1986 yıllarında çocuk müzik grubunda solist olmuştur. 1988-1996 yıllarında Pöhrə Respublika Müsabiqəsi'nde yer almış ve 1996 yılının Mayıs ayında yarışmanın gurur diplomasını kazanmıştır. 1997 yılında 203 sayılı okulu bitirmiştir. 1997 yılında Hazar Üniversitesi'nin İktisadi ve İdari Bilimler bölümünü kazandı ve 2001 yılında da buradan mezun oldu. 2005 yılında Kıbrıs Türkü Haluk Cemal ile evlenerek Londra'ya yerleşmiştir ve Jasmin ile Saida adlarında iki kızı dünyaya gelmiştir.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/13

Lena 2010 Eurovision Şarkı Yarışması basın konferansında

Lena Johanna Therese Meyer-Landrut (d. 23 Mayıs 1991, Hannover), Alman şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "Satellite" adlı şarkıyla temsil etmiş ve 246 puanla Almanya'yı 28 yıl sonra ikinci kez birinciliğe taşımıştır. Lena, 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Taken by a Stranger" isimli şarkıyla ülkesini tekrar temsil ederek, Düsseldorf'ta yapılan yarışmayı 101 puanla, 10. olarak tamamlamıştır.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/14

Alexander Rybak, 2011.

Alexander Igaraviç Rybak (BelarusçaАляксандр І́гаравіч Рыбак, 13 Mayıs 1986, Minsk), Belaruslu şarkıcı-şarkı yazarı, besteci, kemancı ve oyuncu. Alexander Rybak, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 54. Eurovision Şarkı Yarışması'nı Rus ve Norveç halk ezgilerinden esinlendiği Fairytale (Peri Masalı) isimli şarkısı ile 387 puan toplayarak kazanmıştır.

5 yaşından beri enstrüman çalan Rybak, şu anda da hem piyano hem de keman çalabilmektedir. Ailesi de sanatçı olan Alexander’ın annesi Natallia Valiantsinauna Rybak ünlü bir piyanisttir. Babası Igor Aliksandraviç Rybak da Norveç’te çok tanınan bir kemancıdır. Norveç’in başkenti Oslo'da Aker Brygge'de yaşayan Rybak Rusça, İngilizce ve Norveççe konuşabilmektedir ayrıca her üç dilde de şarkıları mevcuttur. Kariyeri boyunca birçok ödüle layık görülmüştür. 2018 yılında That's How You Write a Song adlı şarkısıyla Norveç'i tekrardan Eurovision'da temsil etme hakkı kazanmıştır. Yarıştığı yarı finalde birinci olan Rybak, final gecesinde toplamda 144 puanla 15. olmuştur.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/15

Dima Bilan, 2008.

Viktor Nikolayeviç Belan sahne adıyla Dima Bilan (Kiril: Дима Билан, Виктор Николаевич Белан; d. 24 Aralık 1981; Ceguta), Karaçay asıllı Rus şarkıcı.

Eurovision Şarkı Yarışması'nda ilk kez 2006 yılında "Never Let You Go" adlı şarkıyla Rusya'yı temsil etmiş ve 2. olmuş, daha sonra 2008 yılında "Believe" adlı şarkıyla temsil ederek Rusya'ya ilk birinciliğini kazandırmıştır.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/16

Ani Lorak 2008 Eurovision Şarkı Yarışması yarı finalinde şarkısı "Shady Lady"i seslendirirken.

Karolina Miroslavivna Kuyek (Ukraynaca: Кароліна Мирославівна Куєк, Rusça: Каролина Мирославовна Куек), genellikle sahne adı Ani Lorak (Ukraynaca: Ані Лорак) ile tanınır, 27 Eylül 1978 doğumlu Ukraynalı şarkıcı, söz yazarı, oyuncu, girişimci ve eski Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi. Ukrayna'nın en prestijli ödüllerinden biri olan Ukrayna Halkın Sanatçısı ödülüne layık görülmekle birlikte Lorak, ülkesindeki en güçlü ve etkili kadınlardan biri olarak gösterilmiş, 2014 yılında Ukrayna'da en çok kazanan şarkıcılardan biri olmuştur.

2007 yılının Aralık ayında Ukrayna Devlet Televizyonu tarafından Ani Lorak'ın ülkesi Ukrayna'yı Sırbistan'ın Belgrad şehrinde gerçekleştirilecek olan Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil edeceği açıklandı ve şarkısını halk ile jüri seçecekti. 3 Şubat'ta Lorak, özel bir gösteride beş potansiyel şarkıyı seslendirdi ve kazanan hem halk hem de jüri tarafından seçilen "Shady Lady" oldu. Eurovision Şarkı Yarışması'nda 23 Mayıs 2008 tarihinde yapılan ikinci yarı finalde "Shady Lady" adlı şarkısını seslendirdi ve yarı finalin birincisi oldu. Rusya'nın Dima Bilan'ın şarkısı "Believe" ile birinciliği elde ettiği finalde Lorak toplamda 230 puan ile ikinci oldu.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/17

Siruşo

Siranuş Harutyunyan (Ermenice: Սիրանուշ Հարությունյան) ya da bilinen sahne adıyla Siruşo (Սիրուշո, 7 Ocak 1987, Erivan), Ermeni şarkıcı, söz yazarı ve besteci. 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı "Kele Kele" adlı şarkı ile temsil etti ve 199 puanla yarışmada dördüncü oldu. Kendini "Ermenistan'ın ulusal serveti" olarak tanımlayan şarkıcı Dünya Müzik Ödülleri'nde 2 kez aday gösterilen ilk Ermeni sanatçıdır.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/18

Sertab Erener, 2019

Sertab Erener (d. 4 Aralık 1964, İstanbul), Türk şarkıcı-şarkı yazarı. Koloratur soprano türündeki sesi sayesinde dikkat çekerek Sezen Aksu'nun yanında vokalistlik yapmaya başladı ve Aksu'nun desteğiyle çıkardığı albümlerle 1990'ların başında adını duyurdu. Klasik müzik eğitimi aldığı için pop müzik söylediği ilk zamanlarda zorlandı. Zaman zaman deneysel çalışmalar yapmasına rağmen, geniş kitlelere şarkılarını dinletmeyi hedeflediği için avangart şeyler yapmak yerine pop müzik yapmayı tercih etti. Bazı çalışmalarında batı müziği ile doğu müziğini birleştirdi, etnik unsurların yanı sıra operalardan ve Türk sanat müziğinden de yararlandığı oldu. 2000'lerin başında Avrupa'ya açılarak burada çeşitli çalışmalar satışa sundu.

Ocak 2003'te TRT, 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi Sertab Erener'in temsil edeceğini duyurdu. Şubat'ta şarkının adının "Everyway That I Can" olduğu ve tamamın İngilizce sözler içerdiği de açıklanınca bu duruma tepkiler geldi. Türk Dil Kurumu, Türkiye'nin ve kültürünün tanıtımı açısından İngilizce bir şarkı yerine Türkçe bir şarkıyla katılma çağrısı yaptı. Erener, yaptığı açıklamada eleştirilere "Dünya standartlarına uymak için İngilizce sözler olması gerekiyor. Dünyanın yarısı İngilizce dinliyor, neden bir Türk sanatçısını İngilizce dinlemesinler? [...] İnsanlar Türkçe anlamıyor. Kendi dilimizle anlatmakta zorlanıyorsak, neden boşuna zorlanalım? TRT bana şarkı yaz getir dediğinde, ben de şartlarımı ortaya koydum. 'Şarkıyı İngilizce söylemek istiyorum' dedim." sözleriyle cevap verdi.

24 Mayıs'ta Riga'da yapılan yarışmada 167 puan toplayarak birinci oldu. Böylece Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'nda ilk birinciliğini elde etti ve yarışma bir sonraki yıl İstanbul'a taşındı. "Everyway That I Can", Avrupa'daki pek çok ülkede listelere girdi. İsveç ve Yunanistan resmî listelerinde bir numaraya yükseldi. Sertab Erener, Türkiye'ye döndükten sonra Eurovision birinciliği sayesinde çeşitli ödüller elde etti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü, kendisinin başarını kutlamak adına bir resepsiyon düzenlendi.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/19 Elena Paparizu (Yunanca: Έλενα Παπαρίζου, d. 31 Ocak 1982; Borås, Västergötland), Yunan-İsveçli şarkıcı. Yunanistan göçmeni bir çiftin en küçük çocuğu olarak İsveç'te dünyaya geldi. 1999 yılında, kendisi gibi Yunan kökenli olan çocukluk arkadaşı Nikos Panayotidis ile birlikte Antique grubunu kurdu. 1999 yılında ilk teklileri olan "Opa Opa"'yı piyasaya sürdüler. Albüm çok başarılı oldu ve altın plak kazandı. Antique grubu 2001 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan adına "(I Would) Die For You" şarkısıyla yarıştı ve yarışmadan üçüncülükle ayrıldı. Bu derece o zamana dek Yunanistan'ın elde ettiği en iyi derece oldu. 2005 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda "My Number One" adlı şarkı ile Yunanistan adına ilk kez birinci olan şarkıcı oldu.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/20

Ruslana, 2015.

Ruslana Stepanivna Lıjıçko, (UkraynacaРуслана Степанівна Лижичко, d. 24 Mayıs 1973 - Lviv, Ukrayna) Ukraynalı şarkıcı, dansçı, yapımcı, besteci, senfonik orkestra şefi, piyanist, Ukrayna devlet başkanı danışmanı ve milletvekilidir. Wild Dances adlı şarkı ile 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanarak ünlü olmuştur.

Ruslana, 24 Mayıs tarihinde, Ukrayna’nın Lviv kentinde doğdu. Çocukluk anıları maceralarla dolu olan şarkıcının hayatını müziğe adamasındaki en büyük sebeplerden biri de budur. Konservatuvardan mezun olduktan sonra, piyano ve orkestra şefliği öğrenimi aldı. Babası, batı Ukrayna’da bulunan Hutsuls (Ukrayna Karpatları) bölgesindendir. Bu nedenle böyle nadir bir kültüre, antik ve zengin bir tarihe sahipler. Ruslana’nın "Wild Dances" şarkısına da bunlar esin kaynağı olmuştur.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/21

Sabina Babayeva, 2012

Sabina Babayeva (Azerice: Səbinə Eldar qızı Babayeva, 2 Aralık 1979, Bakü), Azerbaycanlı şarkıcı. Azerbaycan'ın Eurovision Şarkı Yarışması'na katıldığı ilk yıl olan 2008'den itibaren ulusal elemelere katılan fakat temsi hakkı kazanamayan Babayeva Azerbaycan'ın ev sahipliğini üstleneceği 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeyi temsil edecek şarkıcıyı belirlemek üzere düzenlenen ulusal seçim turuna katıldı. Beşinci denemesi olan bu seçim turunun yedinci hafta elemesinde birinci olarak yarı finalde yarışma hakkını kazandı. 12 Şubat tarihinde Haydar Aliyev Sarayı'nda yapılan finalde birinci olarak temsilcilik hakkını elde etti. 17 Mart tarihinde yarışmada seslendireceği şarkı "When the Music Dies"'ın tanıtımı yapıldı. Ev sahibi ülkenin yarışmacısı olduğu için 26 Mayıs gecesi yapılan finale doğrudan katıldı ve dördüncü oldu.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/22

Filip Kirkorov, 2015

Filip Kirkorov (RusçaФили́пп Бедро́сович Кирко́ров, 30 Nisan 1967, Varna), Rus şarkıcı ve oyuncu. Ermeni kökenli Bulgar şarkıcı Bedros Kirkorov ile Rus Viktoriya Lihaçyova'nın oğludur. 1995 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı "Kolibelnaya dlya vulkana" adlı şarkıyla temsil etmiş ve 17 puanla 17. olan Kirkorov'un Eurovision macerası burada bitmemiş, kendisi birçok Eurovision şarkısının söz yazarlığını ve besteciliğini üstlenerek çeşitli ülkelere başarı getirmiştir. "Work Your Magic", "Shady Lady", "You Are The Only One" yapımında yer aldığı birkaç Eurovision şarkısıdır.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/23

maNga Oslo'da

maNga, Türk rock grubu. Genellikle Alternatif Rock, Nu-Metal tarzında müzik yapmaktadırlar. TRT Genel Müdürlüğü 2010 yılında Norveç’te gerçekleştirilecek olan Eurovision Şarkı Yarışması finalinde, Türkiye’yi temsil etmek üzere Manga ile anlaştı. Manga grubu Türkiye'yi "We Could Be The Same" isimli şarkı ile temsil etti ve 29 Mayısta düzenlenen Eurovision 2010 Yarışması'nda Almanya'nın birinciliğinin ardından yarışmayı 2. olarak tamamladı ve Sertab Erener'den sonra Türkiye'nin aldığı en iyi dereceye sahip oldu.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/24

Celine Dion, 2008

Céline Marie Claudette Dion (d. 30 Mart 1968), Kanadalı şarkıcı ve iş kadını. Charlemagne, Québec'te geniş bir ailede doğdu. Menajeri ve gelecekteki eşi René Angélil, Dion'un ilk albümünü finanse etmek için kendi evini ipotek ettirdikten sonra Dion, Fransızca konuşulan ülkelerde çocuk yıldız hâline geldi.

Dion'un uluslararası alanda tanınması, 1982 Yamaha Dünya Popüler Şarkı Festivali ile İsviçre adına yarıştığı 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanmasıyla gerçekleşti. 1980'lerde yayımladığı bir dizi Fransızca albümün ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde Epic Records ile anlaştı. 1990'da Unison adını verdiği ilk İngilizce albümünü yayımladıktan sonra Kuzey Amerika'da ve İngilizce konuşulan diğer ülkelerde bilinen bir pop sanatçısı oldu.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/25

Lys Assia

Rosa Mina Schärer ya da sahne adı ile Lys Assia (d. 3 Mart 1924; Rupperswil, Aargau- ö. 24 Mart 2018), İsviçreli şarkıcı. Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk birincisi olan Lys Assia, İsviçre'yi 1956'da "Refrain" adlı şarkısıyla ve 1957'de "L'enfant que j'étais" ile, 1958'de "Giorgio" ile temsil etmiştir.

Eurovision yarışması ile ilgisini hep sürdürdü; 2003 yılında Kıbrıs'tan milyonlarca izleyiciye seslendi ve yarışmacılara şans diledi. 2005 yılında Eurovision'ın 50. yılı kutlamalarında sahneye çıktı. Lys Assia, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini tekrar temsil etmek üzere ulusal seçim etkinliğine katıldı. İsviçre halkının oylaması sonucunda Lys Assia oyların %5,46 'sını alarak 8. oldu. Onun yerine %17,87 oy alarak 1. olan Sinplus, "Unbreakable" adlı şarkıyla İsviçre'yi temsil etmeye hak kazandı. İsvçireli şarkıcı, 24 Mart 2018 tarihinde vefat etti.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/26

Lordi Almanya'da (2019)

Lordi, 1992'de kurulan Finlandiya kökenli hard rock ve heavy metal grubu. Melodik metal müzik yapan Lordi, sahnede ve müzik videolarında daima canavar maskeleri ve kostümleri giymeleri, konserlerinde korku öğeleri ve piroteknik kullanmaları ile öne çıkmaktadır.

Lordi; grubun vokalisti, söz yazarı ve kostüm yapımcısı Mr. Lordi tarafından kurulmuştur. 2002'de "Would You Love a Monsterman?" adlı teklisiyle başarı yakaladıktan sonra 2006'da Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Hard Rock Hallelujah" şarkılarıyla birinciliği kazandı. Lordi, bugüne dek yarışmayı kazanan tek hard rock grubu ve tek Finlandiya temsilcisidir.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/27

Iveta Eurovision Şarkı Yarışması provalarındayken.

İveta Mukuçyan (ErmeniceԻվետա Մուկուչյան, 14 Ekim 1986, Erivan), Alman-Ermeni pop şarkıcısı ve model. 1986 yılında Ermenistan'ın başkenti Erivan'da dünyaya gelen Mukuçyan 1992 yılında 6 yaşındayken ailesi ile Almanya'nın Hamburg şehrine göç etmiş ve eğitim hayatına orda başlamıştır. Daha sonra ülkesine dönmeyi tercih ederek 2009 yılında Ermenistan'da yayınlanan Hay Superstar! isimli yetenek ve ses yarışmasına katılmış, beşinci olmuştur. Bu yarışmayla Ermenistan'da tanınmaya başlanmıştır. Daha sonra yine aynı yıl Erivan Devlet Konservatuvarı Müzik ve Şan bölümünde eğitim görmeye başlamıştır. 2012 yılında O Ses Almanya seçmelerine katılmıştır.

Mukuçyan, İsveç'in başkenti Stockholm'de yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı LoveWave adlı şarkıyla temsil ederek 249 puanla yedinci olmuştur.Yarışma sırasında Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ya da diğer adıyla Artsah bölgesinin bayrağının kullanılması arena içinde yasak olmasına rağmen, bu bayrağı dalgalandırarak, kuralları çiğneyerek yarı final gecesine damgasını vurmuş ve Ermenistan, Azerbaycan ve Avrupa Yayın Birliği arasında bir gerginliğin alevlenmesine yol açmıştır. Mukuçyan bu jesti barış için yaptığını söylemiştir.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/28

Hadise 2009 Eurovision Şarkı Yarışması basın konferansında.

Hadise Açıkgöz (d. 22 Ekim 1985), Belçikalı-Türk şarkıcı ve şarkı yazarıdır. Mol, Belçika'da Sivaslı bir ailenin kızı olarak doğup büyüdü. 2003 yılında Idool 2003 yarışmasına katıldıktan sonra albüm teklifi alınca ilk albümünün hazırlıklarına başladı. 2005'te yayımlanan ilk stüdyo albümü Sweat'te yer alan "Stir Me Up" şarkısıyla Belçika'da ve Türkiye'de tanındı. Daha sonra Türkiye'ye taşındı ve kariyerini burada devam ettirdi.

Hadise'nin Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye temsil edebileceğine dair ilk söylentiler 2007 yılının sonlarında çıktı. Ekim 2008'de şarkıcının 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil edeceği açıklandı. 31 Aralık 2008'de, Sinan Akçıl ve Stefaan Fernande ile birlikte yarışma için oluşturduğu "Düm Tek Tek" şarkısını ilk kez TRT'de seslendirdi. 16 Mayıs 2009'da Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen yarışmada Azerbaycan, Belçika, Birleşik Krallık, Fransa, İsviçre ve Makedonya'dan tam puan aldı; toplamda 177 puana ulaşarak, Norveç, İzlanda ve Azerbaycan'ın ardından dördüncü oldu.


Portal:Eurovision/Seçilen şarkıcı/29

Mahmood

Alessandro Mahmoud ya da bilinen ismiyle Mahmood (d. 12 Eylül 1992, Milano), İtalyan şarkıcı. Mahmood, Aralık ayında yapılan Sanremo Giovani 2018 yarışmasını "Gioventù bruciata" ile kazanmıştır. 2019 Sanremo Müzik Festivali'ni "Soldi" adlı şarkısıyla kazanarak bu şarkıyla 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya'yı temsil etmiş ve 2. olmuştur.