Portal:Amerika Birleşik Devletleri/Seçilen Biyografi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
düzenle Seçilen Biyografi

Seçilen madde listesi[kaynağı değiştir]

Portal:ABD/Seçilen Biyografi/1

Hilary Duff
Hilary Erhard Duff (d. 28 Eylül 1987, Houston, Teksas), ABD'li sinema oyuncusu ve şarkıcı, ülkesi dışında da tanınan bir popüler kültür ikonu.

Hilary Duff, Lizzie McGuire adlı televizyon dizisiyle ün sağladı. Bu dizide aldığı başrol sayesinde yapımcıların dikkatini çekti ve ardından birçok filmde rol aldı. Bu filmlerin başında, Lizzie McGuire (2003), Bir Külkedisi Masalı (2004), Cheaper by the Dozen (2003) gelmektedir. Bu işlerden 2005 yılında yaklaşık 15 milyon $ kazandı.

Duff, kariyerini sinema ve televizyonla sınırlamadı ve pop müzik alanında da çalışmaya başladı. 3 adet RIAA sertifikalı platin albüm çıkardı ve bu albümler dünya çapında 13 milyondan fazla satıldı. Ayrıca, Stuff by Hilary Duff adlı bir giyim mağazası zinciri ve With Love... Hilary Duff adlı bir parfüm markası ile iş dünyasına da girdi.

Duff'ın 2008 filmleri arasında aksiyon türündeki War, Inc. ve animasyon türünde Foodfight! adlı filmler bulunmaktadır. Son müzik albümü Dignity 2007 Nisan'ında çıkmış ve Nisan 2007 itibarıyla 840 bin kopyadan fazla satarak altın RIAA sertifika almıştır.

Duff'ın 2008 yılının Kasım ayında Best of Hilary Duff adlı albümü piyasa çıkmıştır. Albüm 2 yeni şarkı ve ilk albümünden son albümüne kadar pek çok şarkı içeren derleme bir albümdür. Aynı zamanda Hilary, bu albümle birlikte ilk albümünden beri çalıştığı Hollywood Records adlı şirketinden ayrılmıştır.


Portal:ABD/Seçilen Biyografi/2

Jim Thorpe
Jacobus Franciscus "Jim" Thorpe (Sac ve Fox Ulusu: Wa-Tho-Huk) (d. 28 Mayıs 1887 – ö. 28 Mart 1953 ) Kızılderili sporcu. Modern spor dünyasının çok yönlü atletlerinden birisi sayılmaktadır. Olimpiyatlarda pentatlon ve dekatlon dallarında altın madalya sahibi olan, Amerikan futbolu’nda kolej ve profesyonel liglerde yıldız oyunculuk, Amerika Ulusal Beyzbol Ligi’nde (Major League Baseball) oyunculuk ve basketbolda kariyer yapmış bir sporcudur. Olimpiyatlarda yarışmadan önce, İkinci Beyzbol Liginde iki sezon profesyonel olarak oynadığı ortaya çıkınca amatör yarışma kurallarına aykırı olması nedeniyle madalyalarını kaybetmiştir. Ancak ölümünden otuz yıl sonra 1983’te bu madalyalar tekrar verilmiştir.

Thorpe’un doğumu, tam adı ve etnik kökeni hakkında oldukça farklı bilgiler bulunmaktadır. Kesin olarak bilinen Thorpe’un Yerli Toprakları’nda doğduğudur ancak doğum sertifikası bulunamamıştır.

Thorpe 28 Mayıs 1887’de ABD’de Oklahoma eyaletinin Prague şehri yakınlarında doğduğu iddia edilmektedir. Tam adının James Francis Thorpe olduğu söylense de bu kanıtlanamamıştır. Vaftiz sertifikasında adı "Jacobus Franciscus Thorpe" olarak kaydedilmiştir. Annesinin ve babasının etnik kökeni farklı gruplardan gelmektedir. Babası Hiram Thorpe’un İrlandalı bir babası ve Sac ve Fox Ulusu’ndan yerli bir annesi vardı. Annesi Charlotte Vieux’nün babası Fransız, annesi ise büyük Sac savaşçısı şef Black Hawk’un (Kara Atmaca) soyundan gelen bir yerli idi. Sac ve Fox olarak yetiştirilen Thorpe’un yerli dilindeki adı Parlak Yol anlamına gelen Wa-Tho-Huk idi.


Portal:ABD/Seçilen Biyografi/3

Michael Jackson
Michael Joseph Jackson (d. 29 Ağustos 1958 – ö. 25 Haziran 2009) “Popun Kralı” olarak tanınan Afro-Amerikalı şarkıcı, müzisyen, besteci, söz yazarı ve pop yıldızı.

Jackson Ailesi'nin dokuz çocuğunun yedincisi olarak dünyaya gelen Michael Jackson, babasının kurduğu Jackson 5 grubunda 1971 yılında henüz 11 yaşındayken müzik yaşamına atılmıştır. Daha sonra Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) gibi milyonlarca satan solo albümlere imza atan Jackson, büyük bir şöhret kazanmış ve “Popun Kralı” (İngilizce: King of Pop) olarak anılmaya başlanmıştır. Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren Jackson, özellikle son yıllarda bazı sağlık sorunları ve skandallarla gündeme gelmiştir. Üç çocuk babası olan Michael Jackson, 25 Haziran 2009 günü Los Angeles'taki evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu koma hâlinde hastaneye kaldırılmış fakat kurtarılamamış ve kalp durması nedeniyle 50 yaşında hayatını kaybetmiştir.

29 Ağustos 1958 tarihinde, Amerika'nın Indiana eyâletinin, Gary şehrinde doğdu. Dokuz çocuklu bir ailenin yedinci üyesi olarak dünyaya gelen sanatçının tam adı, Michael Joseph Jackson'dır. Şarkıcının fabrika işçisi olan babası, Joseph Jackson, müziğe tutku derecesinde bağlıydı ve boş zamanlarında gitar çalıyordu. Eşi Katherine (Scruse) ile evlenip kalabalık bir aile haline geldikten sonra, bu ilgisini çocuklarına da aşıladı.

60'lı yılların başlarında büyük erkek kardeşleri, Jackie, Tito ve Jermaine, babaları tarafından organize edilen "The Jackson Brothers" adında bir grup kurarak, kulüplerde şarkı söylemeye ve yarışmalara katılmaya başladılar. Jackson'un sahip olduğu ses ve dans yeteneği, kısa zamanda fark edildi. Henüz yaşı küçük olmasına rağmen, özellikle solo şarkılardaki performansı nedeniyle, 1964'te, diğer kardeşi Marlon'la birlikte gruba dahil edildi. Artık beş üyeden oluşan kardeşler, grubun adını "The Jackson 5" olarak değiştirdi.


Portal:ABD/Seçilen Biyografi/4

Abraham Lincoln
Abraham Lincoln Amerikalı siyasetçi, devlet başkanı, hukukçu (12 Şubat 1809 - 15 Nisan 1865). Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. başkanı ve Cumhuriyetçi Parti`nin ilk başkanıdır. Lincoln, Amerikan İç Savaşı'nda Amerika Konfedere Devletleri'ne karşı büyük bir galibiyet elde etti. Ülkenin birliğini korudu ve köleliği bitirdi. 1860 Başkanlık Seçimleri'nden önce ülke avukatlığı, Illinois Temsilciler Meclisi üyeliği ve bir dönemde ABD Temsilciler Meclisi üyeliği yapmıştır. İki kezde ABD Senatosu'na girmek için adaylığını koymuştur fakat başarısız olmuştur. Lincoln ABD'de köleliğe karşı olduğunu resmen dile getirdi. 1860 yılında Başkanlık için resmen adaylığını koydu. Ertesi yıl oyların büyük çoğunluğunu alarak Cumhuriyetçi Parti'nin ilk başkanı oldu. 1863 yılında köleliğin kaldırılması için gerekenleri ve tedbirler konusunda önlemleri belirtti. Ardından Serbest Bırakma Beyannamesi ve Onüçüncü Yasa değişikliği bildirilince Haziran 1863 taridinde ABD'den kölelik resmen kalkmış oldu. Lincoln, suikast sonucu ölen ilk ABD başkanı oldu. Tarihsel değerlendirmelerde en iyi Amerika Birleşik Devletleri başkanları'ndan biri olarak kabul edilir.

Lincoln, 12 Şubat 1809 tarihinde, Thomas Lincoln ile Nancy Lincoln adında iki eğitimsiz çiftçinin ilk çocuğu olarak Kentucky eyaletinde bir kulübede dünyaya geldi. Abraham ismi annesi Nancy Hanks tarafından konulmuştur ve Lincoln'e ikinci bir isim verilmemiştir. Lincoln'un soyu, 17. yüzyılda İngiltere'den Hingham, Massachusetts'e göç etmiş olan Samuel Lincoln'e dayanır.

1818'de, Lincoln 9 yaşındayken, annesi Nancy Lincoln süt hastalığından (34) öldü. Kısa bir süre sonra Thomas lincoln, Saraha Bush Johnston adında bir kadınla evlendi. Lincoln, ekonomik nedenlerden dolayı 18 ay kadar örgün eğitim alabildi. Daha sonra maddi sıkıntılar ve ailesinin kamu arazisinde oturduğu gerekçesiyle Indiana'dan ayrılarak Illinois eyaletine taşındı. Doymak bilmeyen okuma isteğiyle kendi kendisini eğitti. Amerikan ve İngiliz tarihiyle ilgili birçok kitap okudu. Lincoln, aynı zamanda bir güreşçi ve ağaç kesme konusunda yetenekliydi. 1,93 m boya sahipti ve yaşına göre çok güçlüydü.


Portal:ABD/Seçilen Biyografi/5

Madonna
Madonna Louise Ciccone veya bilinen adıyla Madonna, (d. 16 Ağustos 1958, Bay City, Michigan). Amerikalı şarkıcı, müzisyen, dansçı, aktris, film yapımcısı, yazar ve moda ikonudur. Sanatçı, çoğu çevrede "Pop Müziğin Kraliçesi" olarak bilinmektedir. Yüksek tempolu sahne performansları ile ünlü olan sanatçı, çalışmalarında erotik, politik ve dini temaları kullanmasıyla da tanınır.

Madonna, 2000 yılında, 130 milyonluk albüm satışı ile "tüm zamanların en başarılı solo kadın sanatçısı" sıfatıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. Sanatçının plak şirketi Warner Bros, 2005 yılında, Madonna'nın albüm satışlarının 200 milyonu, tekli satışlarının ise 120 milyonu geçtiğini resmi verilerle beyan etti. Aynı yıl içerisinde sanatçının albüm satış rakamı en resmi kurum olan IFPI tarafından da doğrulandı. IFPI 2005 Raporu'na göre; 1982 ile 2005 yılları arasında 275 milyondan fazla yasal kayıt satışlarıyla tüm zamanların en çok satanlar sıralamasında Michael Jackson, Beatles ve Elvis Presley'in ardından dördüncü olarak yer alan Madonna, "Tüm zamanların en çok satan kadın sanatçısı" unvanına sahiptir. Bunlara ek olarak, Eylül 2007'de, Guinness Rekorları Madonna'yı "Tüm zamanların en başarılı kadın müzisyeni" olarak teyit etti.

Madonna ilk teklisi Everybody'yi 1982 yılında yayımladı. Dünya çapındaki ilk büyük hiti 1983 yılında yayımlanan Holiday isimli şarkısı oldu. 1984'te yayımladığı Borderline'dan bu yana otuz yedi şarkısı Billboard Hot 100 listesinde ilk ona giren sanatçı, 2008 yılında 4 Minutes adlı şarkısının üç numaraya girmesiyle, Elvis Presley'nin rekorunu egale etti. Bunlara karşılık, sanatçının "Billboard Hot 100" listesinde on iki şarkısı bir numara oldu, "Billboard Hot 100 Dance" listesinde otuz sekiz şarkısı zirveye yerleşti. Sanatçının İngiltere'de altmış bir şarkısı ilk ona girdi ve bunlardan on üçü bir numara oldu. 2006 yılında, Guinness Rekorlar Kitabı Madonna'nın "Tüm zamanların en çok kazanan kadın sanatçısı" olduğunu açıkladı. Buna ek olarak, Billboard; Madonna'nın 2006 yılındaki Confessions Tour'u, "Tüm zamanların en çok kâr elde eden kadın turnesi" olarak duyurdu. Madonna, Ağustos 2008'de Hard Candy albümünü destekleyen Sticky & Sweet Turnesi ile, 280 milyon $ bilet satış geliri elde ederek, Confession Turnesi'nin en çok kazanç sağlayan turne rekorunu kendisi egale etti.


Portal:ABD/Seçilen Biyografi/6

Angelina Jolie
Angelina Jolie (d. Angelina Jolie Voight, 4 Haziran 1975, Los Angeles, ABD), ABD'li sinema oyuncusu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu (UNHCR) İyi Niyet Elçisi. Üç Altın Küre, iki Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü ve bir de Akademi Ödülü aldı. Tüm dünyada hayırsever çalışmalarıyla da tanınan Jolie, dünyanın en güzel kadınlarından biri kabul edilmiştir.

İlk kez 1982'de babasının oynadığı Lookin' to Get Out (1982) filminde görülen Jolie'nin oyunculuk kariyeri düşük bütçeli bir film olan Cyborg 2 (1993) ile başladı. İlk başrolünü Hackers (1995) filmi ile aldı. Önemli övgüler alan biyogrofik filmler olan George Wallace (1997) ve Gia'da (1998) başrolde oynadı ve Girl, Interrupted'daki (1999) performansı ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü aldı. Lara Croft: Tomb Raider (2001) filmi ile büyük başarı sağlayarak dünyaca ünlü tanınmış bir oyuncu haline geldi. Sonrasında ise Hollywood'un en çok tanınan ve en çok kazanan oyuncularından oldu. Şimdiye kadarki en büyük ticari kazancını aksiyon-komedi türünde olan Mr. & Mrs. Smith (2005) ve animasyon türündeki Kung Fu Panda (2008) ile sağladı.

Jonny Lee Miller ve Billy Bob Thornton'dan boşanan Jolie, şu an oyuncu Brad Pitt ile yaşıyor. Tüm dünyada basının büyük ilgisini çeken bir ilişkiye sahip olan Jolie ve Pitt; Maddox, Pax ve Zahara olmak üzere üç evlatlık, Shiloh, Knox ve Vivienne Marcheline olmak üzere üç biyolojik çocuğa sahiptir.

Adaylar[kaynağı değiştir]

Biyografi adaylarınızı buradan gösterebilirsiniz.