Porlamar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Porlamar
Koordinatlar: 10°57′K 63°51′B / 10.950°K 63.850°B / 10.950; -63.850
Rakım10 m
Nüfus
 (2011)
 • Toplam144,830
Posta kodu
6301

Porlamar, Venezuela'nın Margarita Adası'ndaki Nueva Esparta eyaletinde bulunan önemli bir liman kentidir. Nueva Esparta eyaleti şehri üç adadan oluşur,[1] Güney Amerika anakarasının açıklarında, Karayip Denizi'ndeki Margarita Adası'nda yer alır.

Porlamar şehir merkezi.
Porlamar'da Karayip Denizi.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir, 1536'da güneydoğu kıyısında Puerto de la Mar (şimdi Porlamar) olarak, Kristof Kolomb'un ilk deniz seferinden 40 yıl sonra kuruldu. 1561'de kısa bir süre Latin Amerikalı fatih ve asi Lope de Aguirre tarafından ele geçirildi. Aguirre ve adamları, ele geçirilmesinin ardından, valisi de dahil olmak üzere kasaba sakinlerinden birkaçını idam etti ve kraliyet hazinesini yağmaladı. Aguirre'nin ana karadaki ölümünden sonra bile, adaya ilk ayak bastığı plaj hâlâ playa del Tirana (Tyrant'ın plajı) olarak anılmaktadır.

1680'de Hint Adaları Konseyi, Margarita doğumlu Juan Fermín de Huidobro'ya dört burçlu bir kale ve bir gözetleme kulesi inşa etmesini emretti. [2] Porlamar, uçak yolculuğu başlayana kadar sakin bir balıkçı köyüydü. O zamandan beri, çoğunlukla Avrupa ve Venezuela turizminin desteklediği mağazalar, restoranlar ve gece hayatı ile adanın merkezi haline geldi.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Porlamar, Margarita Adası nüfusunun yaklaşık üçte birini elinde tutuyor.

Porlamar'daki Cennet Plajı.
Porlamar'daki Wyndham Concorde Resort Oteli.

Toplu taşıma[değiştir | kaynağı değiştir]

Porlamar'da bulunan Del Caribe Uluslararası General Santiago Marino Havalimanı (PMV), Avrupa ve Kolombiya'ya charter hizmetlerinin yanı sıra Venezuela'daki noktalara tarifeli yolcu uçuşları sunmaktadır. Şehir merkezine 20 kilometre (12 mi) uzaklıktadır.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Porlamar, yıl boyunca sıcak gündüz sıcaklıkları ve ılık gece sıcaklıkları ile sıcak yarı kurak bir iklime ( Köppen BSh ) sahiptir. Yağışlar Haziran'dan Ağustos'a ve Kasım'dan Şubat'a kadar zirve yapar. Ortalama güneşlenme saatleri yıl boyunca oldukça tutarlıdır.

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History and Geography of Margarita". Freewebs.com. 9 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2013. 
  2. ^ Fermín de Huidobro, Juan: mcn.