Porbajın

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arkeolojik Höyük
Adı: Porbajın
ülke: Rusya
özerk ülke: Tuva Cumhuriyeti
bölge: Tere göl bölgesi
Türü: Höyük
Tahribat:
Araştırma yöntemi: Kazı
Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Monako Prensi II. Albert'in bölgeye düzenlediği bir geziden görünüm (Ağustos 2007)[1]

Por-Bajın (Tuva Türkçesi: Пор-Бажың, (RusçaПор-Бажын) Günümüzde Tuva Cumhuriyetinde bulunan Uygur Kağanlığı devrinde yapıldığı araştırmacılar tarafından söylenen eski yapının adıdır. Tuva'daki bir göl olan Tere-hölün ortasında bir adacıkta yer almaktadır.[2] Bu Porbajın sözü Tuva Türkçesinde "pişirilmiş topraktan ev" gibi bir anlama gelmektedir.[3] Rusya Federasyonu politikacılarından Tuva Türkleri kökenli Sergey Şoygu'nun yoğun çabaları ile anıt müze haline getirilmiştir.

8. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bu mimari yapı hakkında Macaristan milli müzesi'den Istvan Fodor'a göre, Türklerin günlük yaşamlarının geçtiği gizli bir yapıdır.[4] Bu teoriler içinde türlü görüşler de vardır. Bir kale, saray, tapınak, gözlemevi diyen araştırmacılar da görülür.[4] Burada yapılan gözlemlerde kişilere ait ayak izleri[1] ve kil tabletlerin içinde rengarenk çizimler görülür.[1] Kale surlarının iç duvarlarının ortasında binalar, evlerin merkezi bir sokağa çıkış yolları planlı bir yapı olduğunu ortaya çıkarır. Kalenin toplam alanı 3.3 hektardır. Düzenli imar edilmiş dikdörtgen duvarlar 8 m'ye kadar yükselir. Tuğla kalıntılardan anlaşıldığı kadarıyla güneyden kuzeye 158 metre, batıdan doğuya 211 metre uzanır. 13 Ağustos 2007 yılında Porbajın'ın ziyaretçileri arasında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Monako prensi Alber II vardır.[5] 1891 yılındaMinusinskmüzesi çalışanı Dmitriy Klements Porbajın kale kalıntılarını keşfetmiştir. 1957—1963 yıllarında adaya düzenlenen arkeolojik keşifler içinde profesörlerden Sevyan Vaynşteyn de vardı, kendisi Etnoloji ve antropoloji enstitüsünde görevliydi.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Путин и князь Монако осмотрели место раскопок крепости Порт-Бажын". РИА Новости. 13 Ağustos 2007. 14 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2010. 
  2. ^ "Por-Bazhyn Archeological Expedition in Tuva Prepared". "Tuva-Online" News & Information Agency. 1 Nisan 2007. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2010. 
  3. ^ celal görgeç, açıklamalı manavgat ağzı sözlüğünde por sözü çorak toprak anlamına gelmektedir.
  4. ^ a b "Por-Bazhyng, the Uygur Forstress in Tuva". "Tuva-Online" News & Information Agency. 20 Ağustos 2008. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2010. 
  5. ^ Путин и князь Монако осмотрели место раскопок крепости Пор-Бажын. 14 Temmuz 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi — РИА Новости.
  6. ^ Исследования 5 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. на сайте Культурного фонда «Крепость Пор-Бажын» 25 Ağustos 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]