Pomerium

Pomerium (Latince: pomerium veya pomoerium; "duvarın arkası" anlamına gelen post moeriumdan), Antik Roma'da Roma şehir sınırlarını belirleyen kutsal ve sembolik sınır. Roma tarihinde Senato gibi önemli siyasi devlet dairelerinin bulunduğu pomerium'a askerler zafer geçitlerinin dışında silahlarıyla giremezlerdi.
Merkezi mundus olan bir alanı içine alan ve törenle çizilen bu sınırın, özellikle şiddet ve ölüme ilişkin kötülüklere karşı koruyucu bir işlevi vardı.[1]
Roma'nın sınırlarını bir saban demiriyle çizen Romulus, böylece Palatinus'un eteğinde ilk pomeriumu saptadı. Merkezi mundus olan bir alanı içine alan ve törenle çizilen bu sınırın, özellikle şiddet ve ölüme ilişkin kötülüklere karşı koruyucu bir işlevi vardı. Bu nedenle ölüler pomerium'un dışına gömülür, askerler silahlarıyla (zafer geçidinin dışında) bu sınırı geçemezlerdi. Sulla MÖ. 88 'de lejyonlarıyla birlikte bu sınırı aşarak, kutsal alana karşı gerçek bir saygısızlıkta bulundu. Pomerium sınırların içinde magistratusların yetkileri geçerli olmayarak alanlarının sınırını belirler, augurların (kurul toplantıları ve magistratusların atanmaları için) auspicia urbana'da bulunabildikleri bölgeye denk düşerdi.
Roma şehri büyüdükçe, aslen şehrin kurucusu Romulus tarafından Palatinus tepesinde bulunan pomerium, Sulla, Augustus, Claudius ve Vespasianus tarafından genişletildi.
Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
- ^ Gilbert, Mark (2020). Historical dictionary of modern Italy (3. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1538102534.