Poltava Sanat Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Poltava Sanat Galerisi (Nikolai Yaroshenko Sanat Müzesi), Frunze Caddesi, Poltava

Poltava Sanat Müzesi, Ukrayna'nın Poltava şehrinde bulunan, birçok yerli ve yabancı sanat eserini ve zengin bir etnografik koleksiyonu içeren bir halka açık sanat galerisidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzenin bugünkü koleksiyonu, 1917 yılında Gezginler Derneği'ne (' Peredvizhniki ') üye bir ressam olan Nikolai Yaroshenko'nun sanat koleksiyonunu memleketine bağışladığında başladı. Yaroshenko'nun kendisi tarafından yaratılan 100 resim ve 23 eskiz defterinin yanı sıra, koleksiyonunda Gezici Sanat Sergilerine katılan Ivan Shishkin, Vasily Polenov, Vladimir Makovsky, Ilya Repin, Vasily Maksimov gibi meslektaşlarının çalışmaları da yer aldı.

Müze 27 Nisan 1919'da ziyarete açılmıştır. Başlangıçta resmi olarak bir sanat galerisiydi ve gerçek bir müze değildi. Daha sonra ünlü bir Ukraynalı arkeolog ve müzeci olan kurucusu Mikhail Rudynsky burayı “Sanat Müzesi” olarak adlandırdı.

Poltava Bölgesi Tarihi ve Sanat Eserlerini Koruma Kurulu'nun kentte oluşturulmasının ardından kent müzesi kurulmasına karar verildi. Koçubeylerin (Dykanka'da ), Galaganların (Sokyrnytsi'de), Kapnistlerin (Obukhivka'da), Repninlerin (Yahotyn'de ) kamulaştırılmış mülklerinden gelen sanatsal nesneler artık kamu mülkiyetindeydi. Müze, toprak sahibi Bolyubaş'a ait olan konakta bulunuyordu. 1912'de Poltava'nın sakin bir köşesinde Spasskaya caddesi 11'de inşa edilmişti (tasarım ünlü mimar Aleshin'e aitti).

Bir buçuk yıl içinde müze, mevcut Yerel Tarih Müzesi'nin bir sanat bölümü haline geldi. 1934'ten itibaren, müzenin tasfiyesi önerildikten sonra, zemin katta dokuz odayı işgal ettiği Yerel Tarih Müzesi binasına taşındı. 7 Mart 1939'da Halk Komiserleri Konseyi, bölgesel bir sanat müzesi olarak bağımsız statüsünü ilan etti.

Savaştan kısa bir süre önce, koleksiyon yaklaşık 30.000 müze parçasından oluşuyordu. Nazi işgali sırasında sergilenen nesnelerin neredeyse tamamı harap oldu ve kayboldu. Sadece müzenin tahliye edilen hazineleri hayatta kaldı. Müze kayıtları da kayboldu. Günümüzde kayıpların ne kadar büyük olduğunu ancak Rudynsky'nin müze rehberi sayesinde tahmin edebiliyoruz: Giovanni Battista Tiepolo, Peter Paul Rubens, Melchior d'Hondecoeter, Adriaen van Ostade, Élisabeth Louise Vigée'nin Batı Avrupa tablolarından oluşan zengin bir koleksiyonu. -Le Brun ve diğerleri, 17.-18. yüzyıl Ukraynalı ressamlarının eserleri, 19.-20. yüzyıl Rus sanatçılarının en iyi eserleri, bu kayıpların sadece bir kısmıdır.[1] Kasım 1944'te Poltava hala tamamen harap haldeyken Sanat Müzesi çalışmalarına yeniden başladı.

1951'de müze, restore edilen orijinal binasına geri döndü. Savaştan sonra müze çalışanları kaybolan koleksiyonun telafisi için ellerinden geleni yaptılar. Şimdi, savaşta hayatta kalan 4.187 nesne de dahil olmak üzere, 9.000'den fazla müze parçasına sahipti. Ancak alelacele onarılan bina, teknik olarak kötü durumdaydı (2000 yılında belirtildiği gibi). Belediye Meclisi, müzenin Frunze Caddesi'ndeki Sanat Galerisi binasına taşınmasına karar verdi. Orada sergi, zemin katta iki ayrı süit odayı kaplıyor.

Modern dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer değiştirmeden sonra serginin kronolojik düzeni değişmedi. Sol kısım Batı Avrupa sanatına ev sahipliği yapmaktadır: tablolar, heykeller, porselen. Genç Lucas Cranach, Van Ravesteyn, Clara Peeters, Melchior d'Hondecoeter, Marcello Bacciarelli, Jean-Baptiste Greuze, Francesco Guardi ve diğer sanatçıların eserleri bulunmaktadır. Sağda Ukraynalı ve Rus sanatçıların eserleri, 17.-18. yüzyıllara ait kilise eşyaları, heykeller, mobilyalar bulunur.

Yaroşenko'nun eserleri için iki oda ayrılmıştır. Karısınınkiyle ikizlenen otoportresi özellikle ilgi çekicidir. Ayrıca Kafkas manzaraları, çağdaşlarının portreleri, ünlü resimleri için yaptığı çalışmalar da dikkat çekicidir.

Günümüzde müze, özellikle büyük sergi salonu olmak üzere yeni konumundan tam olarak yararlanmıştır. Müzede muhafaza edilen eserlerin büyük ölçekli resim sergileri periyodik olarak düzenlenerek, vatandaşların müzelerinin sahip olduğu hazineleri daha iyi öğrenmesi ve müzenin koleksiyonunu ve genel olarak sanatını tanıtması mümkün olmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ «Полтавский художественный музей», Альбом, К. Г. Скалацкий, К., Мистецтво, 1982 (Rusça)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]