Polonyalı matematikçiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu, önemli Polonyalı matematikçilerin bir listesidir

Ad-soyad Resim Doğum tarihi Doğum yeri Ölüm tarihi Ölüm yeri
Bruno Abakanowicz Bruno-abakanowicz.png 6 Ekim 1852(1852-10-06) Ukmergė 29 Ağustos 1900 (47 yaşında) Paris
Kazimierz Abramowicz Kazimierz Abramowicz.jpg 4 Mart 1889(1889-03-04) Brzeziny 10 Eylül 1936 (47 yaşında) Poznań
Andrzej Alexiewicz Andrzej Alexiewicz.jpg 11 Şubat 1917(1917-02-11) Lviv 11 Temmuz 1995 (78 yaşında) Poznań
Krzysztof Apt 0 Aralık 1949 (1949-00-00) (72 yaşında) Katowice
Nachman Aronszajn 26 Temmuz 1907(1907-07-26) Warsaw 5 Şubat 1980 (72 yaşında) Corvallis
Tytus Babczyński Das Fotoalbum für Weierstraß 2 49 (Tytus Babczyński).jpg 4 Ocak 1830(1830-01-04) Warsaw 19 Haziran 1910 (80 yaşında)
Stefan Banach Stefana Banach - ستيفان بناخ.jpg 30 Mart 1892(1892-03-30) Kraków 31 Ağustos 1945 (53 yaşında) Lviv
Tadeusz Banachiewicz Banachiewicz.jpg 13 Şubat 1882(1882-02-13) Warsaw 17 Kasım 1954 (72 yaşında) Kraków
Feliks Barański 18 Mayıs 1915(1915-05-18) Lviv 10 Şubat 2006 (90 yaşında) Kraków
Kazimierz Bartel Kazimierz Bartel.jpg 3 Mart 1882(1882-03-03) Lviv 26 Temmuz 1941 (59 yaşında) Lviv
Tomek Bartoszyński TBartoszynski.jpg 16 Mayıs 1957 (1957-05-16) (64 yaşında) Warsaw
Andrzej Białynicki-Birula 26 Aralık 1935(1935-12-26) Navahrudak 19 Nisan 2021 (85 yaşında)
Mieczysław Biernacki 30 Mart 1891(1891-03-30) Lublin 21 Kasım 1959 (68 yaşında) Lublin
Karol Borsuk Karol Borsuk, matematyk.jpg 8 Mayıs 1905(1905-05-08) Warsaw 24 Ocak 1982 (76 yaşında) Warsaw
Jerzy Browkin Browkin.jpg 5 Kasım 1934(1934-11-05) Lukiv 23 Kasım 2015 (81 yaşında) Warsaw
Jan Brożek Jan BroCek portr.png 1 Kasım 1585(1585-11-01) Kurzelów 21 Kasım 1652 (67 yaşında) Bronowice Małe
Albert Brudzewski Albert Brudzewski.jpg 0 Aralık 1445(1445-12-00) KaliszBrudzew, Turek County 0 Aralık 1497 (52 yaşında) Vilnius
Leon Chwistek Leon Chwistek.jpg 13 Haziran 1884(1884-06-13) Kraków 20 Ağustos 1944 (60 yaşında) Barvikha
Zbigniew Ciesielski Zbigniew Ciesielski.jpg 1 Ekim 1934(1934-10-01) Gdańsk 5 Ekim 2020 (86 yaşında) Sopot
Kazimierz Cwojdziński 8 Ocak 1878(1878-01-08) Plewiska 12 Ağustos 1948 (70 yaşında) Poznań
Adam Danielewicz Bolesław Danielewicz (61327).jpg 23 Aralık 1846(1846-12-23) Koźminek, Greater Poland Voivodeship 25 Haziran 1935 (88 yaşında) Warsaw
Ryszard Engelking 0 Kasım 1935 (1935-11-00) (85 yaşında) Sosnowiec
Tadeusz Figiel Tadeusz Figiel.jpg 2 Haziran 1948 (1948-06-02) (73 yaşında) Gdańsk
Kajetan Garbiński Kajetan Garbiński.jpg 7 Ağustos 1796(1796-08-07) Warsaw 6 Mayıs 1847 (50 yaşında) Warsaw
Stanisław Gołąb 26 Haziran 1902(1902-06-26) Travnik 30 Nisan 1980 (77 yaşında) Kraków
Stanisław Grzepski 0 Aralık 1524(1524-12-00) 0 Aralık 1570 (46 yaşında)
Edward Jan Habich Edward Jan Habich cropped.jpg 31 Ocak 1835(1835-01-31) Warsaw 31 Ekim 1909 (74 yaşında) Lima
Witold Hurewicz 29 Haziran 1904(1904-06-29) Łódź 6 Eylül 1956 (52 yaşında) Uxmal
Henryk Iwaniec Henryk Iwaniec.JPG 9 Ekim 1947 (1947-10-09) (73 yaşında) Elbląg
Tadeusz Iwaniec 9 Ekim 1947 (1947-10-09) (73 yaşında) Elbląg
Zygmunt Janiszewski Zygmunt Janiszewski.jpg 12 Haziran 1888 (1888-06-12) (133 yaşında) Warsaw 3 Ocak 1920 (31 yaşında) Lviv
Stanisław Jaśkowski 22 Nisan 1906(1906-04-22) Warsaw 16 Kasım 1965 (59 yaşında) Warsaw
Mark Kac Mark Kac.jpg 3 Ağustos 1914(1914-08-03) Kremenets 26 Ekim 1984 (70 yaşında) KaliforniyaLos Angeles
Stefan Kaczmarz Lwowscy matematycy1930.jpg 20 Mart 1895(1895-03-20) Sambir 4 Eylül 1939 (44 yaşında) Poland
Andrzej Kapiszewski 8 Eylül 1948(1948-09-08) Kraków 5 Mayıs 2007 (58 yaşında) Kraków
Marek Karpinski Marek Karpinski.jpg 25 Mart 1948 (1948-03-25) (73 yaşında)
Bronisław Knaster Bronislaw Knaster.jpeg 22 Mayıs 1893(1893-05-22) Warsaw 3 Kasım 1980 (87 yaşında) Wrocław
Adam Adamandy Kochański 5 Ağustos 1631(1631-08-05) Dobrzyń nad Wisłą 17 Mayıs 1700 (68 yaşında) Teplice
Stanisław Krajewski Stanisław Krajewski.jpg 10 Ocak 1950 (1950-01-10) (71 yaşında) Warsaw
Anna Zofia Krygowska 19 Eylül 1904(1904-09-19) Lviv 16 Mayıs 1988 (83 yaşında) Kraków
Zdzisław Krygowski 22 Aralık 1872(1872-12-22) Lviv 10 Ağustos 1955 (82 yaşında) Poznań
Adrian Krzyżanowski Adryan Krzyżanowski (58073).jpg 8 Eylül 1788(1788-09-08) 21 Ağustos 1852 (63 yaşında)
Marek Kuczma 10 Ekim 1935(1935-10-10) Katowice 13 Haziran 1991 (55 yaşında) Katowice
Krystyna Kuperberg KKuperberg.jpg 17 Temmuz 1944 (1944-07-17) (77 yaşında)
Włodzimierz Kuperberg 19 Ocak 1941 (1941-01-19) (80 yaşında) Tarnów
Kazimierz Kuratowski Kazimierz Kuratowski.jpg 2 Şubat 1896(1896-02-02) Warsaw 18 Haziran 1980 (84 yaşında) Warsaw
Franciszek Leja 27 Ocak 1885(1885-01-27) Grodzisko Górne 11 Ekim 1979 (94 yaşında) Kraków
Mariusz Lemańczyk 3 Şubat 1958 (1958-02-03) (63 yaşında) Toruń
Stanisław Leśniewski Stanisław Leśniewski.jpg 30 Mart 1886(1886-03-30) Serpukhov 13 Mayıs 1939 (53 yaşında) Warsaw
Izabella Łaba 0 Aralık 1966 (1966-00-00) (55 yaşında)
Julian Ławrynowicz 8 Nisan 1939(1939-04-08) Łódź 21 Eylül 2020 (81 yaşında) Łódź
Stanisław Łojasiewicz 9 Ekim 1926(1926-10-09) Warsaw 14 Kasım 2002 (76 yaşında) Italy
Jerzy Łoś Jerzy Los c1955.jpg 22 Mart 1920(1920-03-22) Lviv 1 Haziran 1998 (78 yaşında) Warsaw
Tomasz Łuczak 13 Mart 1963 (1963-03-13) (58 yaşında) Poznań
Jan Łukasiewicz Jan Łukasiewicz.jpg 21 Aralık 1878(1878-12-21) Lviv 13 Şubat 1956 (77 yaşında) Dublin
Zbigniew Marciniak 9 Nisan 1952 (1952-04-09) (69 yaşında) Warsaw
Józef Marcinkiewicz Józef Marcinkiewicz.jpg 30 Mart 1910(1910-03-30) BiałystokCimoszka 5 Nisan 1940 (30 yaşında) Katyn
Edward Marczewski EdwardSzpilrajn1930.jpg 15 Kasım 1907(1907-11-15) Warsaw 17 Ekim 1976 (68 yaşında) Wrocław
Stefan Mazurkiewicz Stefan Mazurkiewicz.jpg 25 Eylül 1888(1888-09-25) Warsaw 19 Haziran 1945 (56 yaşında) Grodzisk Mazowiecki
Jan Mikusiński 3 Nisan 1913(1913-04-03) Ivano-Frankivsk 27 Temmuz 1987 (74 yaşında) Katowice
Witold Milewski 4 Ekim 1817(1817-10-04) Poznań 19 Nisan 1889 (71 yaşında) Poznań
Michał Misiurewicz Michal Misiurewicz.jpg 9 Kasım 1948 (1948-11-09) (72 yaşında) Warsaw
Michał Morayne 28 Ocak 1958 (1958-01-28) (63 yaşında) Wrocław
Andrzej Mostowski Andrzej Mostowski.jpg 1 Kasım 1913(1913-11-01) Lviv 22 Ağustos 1975 (61 yaşında) Vancouver
Jan Mycielski 7 Şubat 1932 (1932-02-07) (89 yaşında) Wiśniowa, Strzyżów County
Edward Neuman Edward Neuman (EdN).jpg 19 Eylül 1943 (1943-09-19) (77 yaşında) Rydułtowy
Jerzy Neyman Jerzy Neyman2.jpg 16 Nisan 1894(1894-04-16) Bender 5 Ağustos 1981 (87 yaşında) Oakland
Otto M. Nikodym Monument of Polish mathematicians Stefan Banach and Otton Nikodym (2016, designed by Stefan Dousa), Planty Garden Park, Podzamcze street, Old Town, Krakow, Poland.jpg 13 Ağustos 1887(1887-08-13) Zabolotiv 4 Mayıs 1974 (86 yaşında) Utica
Andrew M. Odlyzko Andrew Odlyzko.jpg 23 Temmuz 1949 (1949-07-23) (72 yaşında) Tarnów
Czesław Olech Cz.Olech.jpg 22 Mayıs 1931(1931-05-22) Pińczów 1 Temmuz 2015 (84 yaşında)
Janusz Onyszkiewicz Janusz Onyszkiewicz, IEIS conference «Russia and the EU the question of trust»-101.jpg 18 Aralık 1937 (1937-12-18) (83 yaşında) Lviv
Władysław Orlicz Władyslaw Orlicz.jpg 24 Mayıs 1903(1903-05-24) Okocim 9 Ağustos 1990 (87 yaşında) Poznań
Krzysztof Ostaszewski 5 Ağustos 1957 (1957-08-05) (63 yaşında) Łódź
Zdzisław Pawlak Zdzisław Ignacy Pawlak.jpg 10 Kasım 1926(1926-11-10) Łódź 7 Nisan 2006 (79 yaşında) Warsaw
Marcin Odlanicki Poczobutt Marcin Poczobutt-Odlanicki 1.PNG 30 Ekim 1728(1728-10-30) Salomyenka 8 Şubat 1810 (81 yaşında) Daugavpils
Emil Leon Post Emil Leon Post.jpg 11 Şubat 1897(1897-02-11) Augustów 21 Nisan 1954 (57 yaşında) New York City
Przemysław Prusinkiewicz 25 Ocak 1952 (1952-01-25) (69 yaşında)
Feliks Przytycki 16 Ağustos 1951 (1951-08-16) (69 yaşında) Warsaw
Józef Przytycki Jozef-Przytycki-Oberwolfach.jpg 14 Ekim 1953 (1953-10-14) (67 yaşında) Warsaw
Stanisław Radziszowski 7 Haziran 1953 (1953-06-07) (68 yaşında) Gdańsk
Aleksander Rajchman Aleksander Rajchman (61303).jpg 13 Kasım 1890(1890-11-13) Warsaw 7 Haziran 1940 (49 yaşında) Sachsenhausen toplama kampı
Jan Rajewski 14 Mayıs 1857(1857-05-14) 31 Aralık 1906 (49 yaşında)
Marian Rejewski Marian Rejewski 1932 small.jpg 16 Ağustos 1905(1905-08-16) Bydgoszcz 13 Şubat 1980 (74 yaşında) Warsaw
Helena Rasiowa 20 Haziran 1917(1917-06-20) Vienna 9 Ağustos 1994 (77 yaşında) Warsaw
Jerzy Różycki Jerzy Rozycki.jpg 24 Temmuz 1909(1909-07-24) Vilshana 9 Ocak 1942 (32 yaşında) Mediterranean Sea
Jan Rusinek JanRusinekRotterdam1991.jpg 2 Aralık 1950 (1950-12-02) (70 yaşında) Kraków
Andrzej Piotr Ruszczyński Ruszczynski-2011.jpg 29 Temmuz 1951 (1951-07-29) (69 yaşında) Częstochowa
Czesław Ryll-Nardzewski 7 Ekim 1926(1926-10-07) Vilnius 18 Eylül 2015 (88 yaşında) Wrocław
Stanisław Saks 30 Aralık 1897(1897-12-30) Kalisz 23 Kasım 1942 (44 yaşında) Warsaw
Wojciech Samotij 20. yüzyıl
Juliusz Schauder SchauderJuliusz Moscow1935.tif 21 Eylül 1899(1899-09-21) Lviv 0 Eylül 1943 (43 yaşında) Lviv
Marcin Schroeder Marcin WPedia (2).jpg 10 Ocak 1953 (1953-01-10) (68 yaşında) Wrocław
Wacław Sierpiński Wacław Sierpiński.jpg 14 Mart 1882(1882-03-14) Warsaw 21 Ekim 1969 (87 yaşında) Warsaw
Roman Sikorski 11 Temmuz 1920(1920-07-11) Mszczonów 12 Eylül 1983 (63 yaşında) Warsaw
Zdzisław Skupień 27 Kasım 1938 (1938-11-27) (82 yaşında)
Agata Smoktunowicz 12 Ekim 1973 (1973-10-12) (47 yaşında) Warsaw
Joachim Stegmann 0 Aralık 1595(1595-12-00) Neuruppin 0 Aralık 1633 (38 yaşında) Cluj-Napoca
Hugo Steinhaus Hugo Steinhaus.jpg 14 Ocak 1887(1887-01-14) Jasło 25 Şubat 1972 (85 yaşında) Wrocław
Włodzimierz Stożek Stożek W.jpg 23 Temmuz 1883(1883-07-23) Velyki Mosty 4 Temmuz 1941 (57 yaşında) Lviv
Zofia Szmydt 29 Temmuz 1923(1923-07-29) Warsaw 26 Kasım 2010 (87 yaşında)
Władysław Ślebodziński Władysław Ślebodziński.jpg 6 Şubat 1884(1884-02-06) Pysznica 3 Ocak 1972 (87 yaşında) Wrocław
Jan Śniadecki Jan Śniadecki.jpg 29 Ağustos 1756(1756-08-29) Żnin 21 Kasım 1830 (74 yaşında) Jašiūnai
Alfred Tarski AlfredTarski1968 (cropped).jpeg 14 Ocak 1901(1901-01-14) Warsaw 26 Ekim 1983 (82 yaşında) Berkeley
Nicole Tomczak-Jaegermann Tomczak-jaegermann (cropped).jpg 0 Aralık 1945 (1945-00-00) (76 yaşında)
Andrzej Trybulec AndrzejTrybulec.jpg 29 Ocak 1941(1941-01-29) Kraków 11 Eylül 2013 (72 yaşında) Białystok
Stanisław Trybuła 2 Ocak 1932(1932-01-02) Rafalivka 7 Ocak 2008 (76 yaşında) Wrocław
Stanisław Ulam Stanislaw Ulam ID badge.png 13 Nisan 1909(1909-04-13) Lviv 13 Mayıs 1984 (75 yaşında) Santa Fe
Kazimierz Urbanik 1981-02-27 uczestnicy Urbanik001.jpg 5 Şubat 1930(1930-02-05) Kremenets 29 Mayıs 2005 (75 yaşında) Wrocław
Arnold Walfisz Walfisz,Arnold 1920 Göttingen.jpg 2 Temmuz 1892(1892-07-02) Warsaw 29 Mayıs 1962 (69 yaşında) Tbilisi
Mieczysław Warmus 1 Haziran 1918(1918-06-01) 20 Eylül 2007 (89 yaşında) Australia
Tadeusz Ważewski Tadeusz Wazewski.png 24 Eylül 1896(1896-09-24) Horishnia Vyhnanka 5 Eylül 1972 (75 yaşında) Rabka-Zdrój
Jan Węglarz Jan Weglarz.jpg 24 Eylül 1947 (1947-09-24) (73 yaşında) Poznań
Witold Wilkosz WilkoszWitold Zurich1932.tif 14 Ağustos 1891(1891-08-14) Kraków 31 Mart 1941 (49 yaşında) Kraków
Witelo 0 Aralık 1230(1230-12-00) Krzyki 0 Aralık 1275 (45 yaşında)
Wojbor Andrzej Woyczyński 24 Ekim 1943 (1943-10-24) (77 yaşında) Częstochowa
Józef Maria Hoene-Wroński Jozef Maria Hoëné-Wronski--Laurent-Charles Maréchal mg 9487.jpg 24 Ağustos 1776(1776-08-24) Wolsztyn 9 Ağustos 1853 (76 yaşında) Paris
Ignacy Zaborowski 2 Kasım 1754(1754-11-02) 10 Ocak 1803 (48 yaşında) Warsaw
Władysław Zajączkowski 12 Nisan 1837(1837-04-12) Strzyżów 8 Ekim 1898 (61 yaşında) Lviv
Kazimierz Zarankiewicz ZarankiewiczKazimierz Moscow1935.tif 2 Mayıs 1902(1902-05-02) Częstochowa 5 Eylül 1959 (57 yaşında) London
Stanisław Zaremba Stanislaw Zareba Polish mathematician.jpg 3 Ekim 1863(1863-10-03) Romanivka 23 Kasım 1942 (79 yaşında) Kraków
Stanisław Krystyn Zaremba 15 Ağustos 1903(1903-08-15) Kraków 14 Ocak 1990 (86 yaşında) Aberystwyth
Olgierd Zienkiewicz 18 Mayıs 1921(1921-05-18) Caterham 2 Ocak 2009 (87 yaşında) Swansea
Maciej Zworski Maciej Zworski 2010 (re-scanned).jpg 8 Ekim 1963 (1963-10-08) (57 yaşında) Wrocław
Henryk Zygalski Henryk Zygalski.jpg 15 Temmuz 1908(1908-07-15) Poznań 30 Ağustos 1978 (70 yaşında) Liss
Antoni Zygmund 25 Aralık 1900(1900-12-25) Warsaw 30 Mayıs 1992 (91 yaşında) Chicago
Teofil Żebrawski Teofil Żebrawski autoportret.jpg 5 Nisan 1800(1800-04-05) Wojnicz 5 Şubat 1887 (86 yaşında) Kraków
Wiesław Żelazko WieslawZelazko.jpg 16 Şubat 1933 (1933-02-16) (88 yaşında) Łódź
Kazimierz Żorawski Commemorative Żorawski Medal, 1931.jpg 22 Haziran 1866(1866-06-22) 23 Ocak 1953 (86 yaşında) Warsaw
Wawrzyniec Żmurko Wawrzyniec Żmurko rys. Jan Spitziar.jpg 9 Temmuz 1824(1824-07-09) Yavoriv 3 Nisan 1889 (64 yaşında) Lviv
Henryk Żołądek 0 Aralık 1953 (1953-00-00) (68 yaşında)