Polonya yatağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fransa, Chambéry'de 18. yüzyıldan kalma tarihi bir Polonya yatağı ( à la polonaise )

Bir Polonya yatağı, (Türkçede polonez olarak da bilinir) büyük olasılıkla Polonya'da ortaya çıkan ve 18. yüzyıl Fransız mobilyalarının en önemli parçası haline gelen bir tür küçük sayvanlı yataktır.[1] Perdenin tepesinde, yatak yanındaki direklerden tepede toplanan, ayrıtılara sahip bir taç bulunur.[2] Sayvanlı yatağın aksine, yatak kenarlarındaki tente veya perdelerin ebatları yataktan çok daha küçüktür.

Tarihte, bir Polonya yatağı, divan görevi görmesi amacıyla genellikle duvar yanlarına yerleştirildi. Günümüzde her türlü perdeli divan veya kanepe Polonyalı yatağı olarak bilinmektedir.[kaynak belirtilmeli] Polonya yatağı, à la turque ile çok benzerlik gösterse deTürk tarzı yataklar iki kıvrımlı uç içermekte ve kanopi (cibinlik) genellikle merkez dışında ve yalnızca bir taraftan sarkmaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lit à la polonaise | Paris Musées". parismuseescollections.paris.fr. 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Wrightsman Collection. Vols. 1 and 2, Furniture, Gilt Bronze and Mounted Porcelain, Carpets". Metropolitan Museum of Art. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023 – Google Books vasıtasıyla.