Polisaj

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Polisaj makinesi

Polisaj veya parlatma aşındırıcı taş, aşındırıcı pasta ve/ veya sıvılarla yüzey parlatma işlemidir. Polisaj malzemenin parlatılan yüzeyden en az miktarda uzaklaştırılmasıdır. Amaç yüzeyi düzeltmek ve parlaklık sağlamaktır. Bunu yapmak için, parlatıcı tanecikleri belirli bir basınçla parlatılacak yüzeye bastırılır. Bu parlatıcı tanecikler macun, cila vb ortamı içindedirler. Gerçekte işlem taşlamaya karşılık gelir ancak parlatmada yüzeyden mümkün olduğunca az malzeme çıkarılmalıdır. Parlatılan malzemenin kalınlığı çok az miktarda azalır.

Kararmış ve cilasız gümüş bir kase (solda) ve parlak gümüş parça (sağda). Temizlik ve renkte gözle görülür fark vardır. İki kasenin üstünde tutulan parça da cilalanmıştır. (Bu parçalar, Indianapolis Sanat Müzesi koleksiyonu 18. yüzyıl gümüşü epergne'nin parçalarıdır.

Parlatmanın iki amacı vardır.

1) Parlak yüzey en az sürtünme kuvvetine sahiptir.

2) Parlak yüzeye düşen ışık her yöne eşit yansıtılır.

Endüstriyel parlatmayla homojen yüzey oluşturmak için genelde pirinç metali kullanılır böylece iş parçası elektrokaplama vb daha sonraki işlemlere hazırlanır.

Özel plastikler ve polimerleri (örn. PMMA) parlatmak için termoplastik işlemler yapılır. Bu işlemde yüzey yapısının pürüzlü tepe noktaları kısmen veya tamamen plastik şekil değiştirerek düzleşir. Cila tipine bağlı olarak, yüzeyden az miktarda malzeme çıkar ve/veya mikro çukurluklar doldurulur. Oluşan yüzey pürüzsüzlük nedeniyle parlaktır.

DIN 8589'a göre parlatma ayrı bir imalat işlemi değildir fakat alıştırma (lepleme), honlama veya elektrolitik parlatma kapsamında yapılan bir işlemdir.

Ahşabı cilalamak için gomalak, yağlar veya reçinelerden yapılmış cila kullanılmalıdır. Bu genellikle kumaş veya pamuktan yapılmış bir parlatma bezi kullanılarak birkaç kat halinde yapılır. Ahşap cilaları ayrıca ponza ve yüzeyi pürüzsüzleştiren ve gözenekleri kapatan diğer dolgu maddeleri ve aşındırıcılar içerebilir. Ancak, sıklıkla durum genellikle böyle değildir.

Parlatma işlemi

Parlatma işlemi, yüzeyin durumunu, az ışık yansıması olan mat bir yüzeyden güçlü ışık yansıması olan parlak bir yüzeye dönüştürür.

Parlatma maddeleri, pürüzlülüğü dengeleyen parlatma mineralleri içerir. Parlatma işlemi genellikle birkaç aşamadan oluşur. Parlatma süresi, başlangıçtaki yüzey durumuna (ön taşlama), parlatma maddesi performansına, polisaj için kullanılan temas basıncı ve devir sayısı gibi seçilen işlem parametrelerine ve istenen son yüzey parlaklığına bağlıdır. Polisaj süresi ne kadar uzun olursa, yüzey kusuru riski de o kadar yüksek olur.