Polis kalkanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Polis kalkanıyla donanmış bir özel tim

Polis kalkanı (İngilizce: Riot shield), genellikle polis ve bazı askeri organizasyonlar tarafından kullanılan hafif bir koruma aracıdır. Polis kalkanları tipik olarak ortalama büyüklükteki bir kişiyi başının üstünden dizlerine kadar kapsayacak uzunluktadır, ancak daha küçük tek elle kullanılan modelleri de mevcuttur. Genellikle isyan kontrolünde çevik kuvvet polisi tarafından kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. Çoğu polis kalkanı balistik koruma sağlamaz, balistik kalkanlar bunun yerine ağır silahlı direnişin beklendiği durumlarda kullanılır.

Polis kalkanları, standart bir polis gücüne sahip hemen hemen her ülkede kullanılır ve birçok şirket tarafından üretilir. Kolluk kuvvetleri için üretilen polis kalkanları, taşıyıcısının fırlatılan nesneleri görmesini sağlamak için tipik olarak şeffaf polikarbonattan yapılır. Polis kalkanlarının taşıyıcılarını korumada ve protestocuların polis hatlarını aşmasını engellemede etkili olduğu görülse de kullanımları bir bakıma insanları cisim atmaya da teşvik edebilir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Geary, Roger (1985). Policing Industrial Disputes: 1893 to 1985. Cambridge University Press. ss. 109, 143. ISBN 978-0521303156. 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.