Poliakrilamid jel elektroforez

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Poliakrilamid Jel elektroforez sayfasından yönlendirildi)
Bir SDS-PAGE resmi. Moleküler markırlar (ledır) sol şerittedir.

Poliakrilamid Jel Elektroforez (Polyacrylamide gel electrophoresis-PAGE), birçok laboratuvarda biyolojik makromolekülleri, genellikle protein ve nükleik asitleri, elektroforetik hareketliliklerine göre ayırmak için kullanılan yöntem. Elektroforetik harektlilik uzunluk, konformasyon ve molekülün yükünün bir fonksiyonudur. PAGE RNA numunelerinin analizi için güçlü bir araçtır. Poliakrilamid jel elektroforezin ardından denature olduğunda, RNA türlerinin bileşenleri hakkında bilgi sağlar.[1]

Akrilonitrilin nitril hidrataz ile hidrasyonu akrilamid moleküllerinin (C3H5NO) oluşumu ile sonuçlanır. Akrilamid monomer su eklenmeden toz halide bulunur. Nörotoxiktir bundan dolayı çalışırken bütün güvenlik gerekleri düzgün takip edilmelidir. Akril amid suda çözünebilir ve su eklenmesi halide polimerleşerek poliakrilamidi oluşturur[2] Bu yolla poliakrilamid üretmek avantajlıdır çünkü por büyüklüğü tekrar düzenlenebilir. Yükselen akrilamid konsantrasyonu polimerleşmenin ardından por büyüklüğünde küçülmeye sebebiyet verir. Küçük porlar küçük moleküllerin ayrımına daha iyi olanak sağlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Petrov, Alexey; Tsa, Albet; Puglisi, Joseph D. (1 Ocak 2013). "Analysis of RNA by Analytical Polyacrylamide Gel Electrophoresis". Methods in Enzymology. Cilt 530. ss. 301-313. doi:10.1016/B978-0-12-420037-1.00016-6. ISSN 0076-6879. 28 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2018. 
  2. ^ "Polyacrylamide". Britannica Online Academic Edition. Encyclopedia Britannica, Inc. 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]