Pla de Nadal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Binanın bir modeli

Pla de Nadal, Valensiya'da bulunan mimari anlamda oldukça süslenmiş bir yapıdır. Vizigot döneminin sonundan kalma büyük bir saray villası olarak yorumlanmaktadır. Bien de interés cultural listesinde yer almaktadır.

1970 yılında keşfedilen yapı MS 7. yüzyıla tarihlendirilmekle birlikte ele geçen bir yazıtın aktardığı bilgiye göre Teodomir adlı bir kişiye aitti. Binanın mimari unsurlarının tipolojisi ve dekoratif zenginliği, bu kişinin sivil görevleri üstlenen güçlü bir soylu olduğunu düşündürmektedir.

Arkeolojik kazılar[değiştir | kaynağı değiştir]

1981 ve 1989 yılları arasında Empar Juan tarafından yönetilen arkeolojik kazı süreci, büyük miktarda moloz ve mimari parçanın temizlenmesi ve belgelenmesinden ibaretti.

Mimari kompleks, daha işlevsel bir zemin kattan ve tamamen yıkılmış bir üst kattan oluşuyordu. Yapı, köşe kuleleri ile birlikte bir saray-kale havasına sahip olmakla birlikte, en az iki farklı motifle hem kemerli hem de yatay kesitli çok sayıda zambak çiçekleri, üzüm asmaları ve palmiye ağaçları bezemeli frizlere sahipti. Pla de Nadal, Geç Antik Çağ Hispania özelinde günümüze zengin mimari dekorasyon parçaları ulaştıran buluntu yerlerinden birisidir.

Vizigot sanatını işaret eden dekoratif detaylardan bu yapının ilk sakinlerinin 711 yılında İspanya'ya giren Araplar olmadığı tespit edilebilmektedir.

Pla de Nadal, sahip olduğu merkezi peristil ve revakları ile, Roma villası geleneğinin bir devamı gibidir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Empar Juan - Ignacio Pastor, «Los visigodos en Valencia. Pla de Nadal: ¿una villa áulica?», Boletín de Arqueología Medieval [Madrid], vol. 3 (1989), 137-179.
  • Ribera i Lacomba, Albert (coord.). Pla de Nadal (Riba-roja del Túria): El Palacio de Tevdinir. Riba-roja de Túria: Ajuntament de Riba-roja del Túria, 2015