Pisco sour

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pisco sour

Pisco ekşi, Şili ve Peru mutfaklarından Peru kökenli tipik bir alkollü kokteyldir. Bu kokteyl ismini ana madde olarak kullanılan piscodan almaktadır. Ekşi sözcüğu ise ekşi narenciye suyu ve tatlandırıcılarla hazırlanan bir tür kokteyl sınıflandırmasını ifade eder. Peru'da Peru piscosu ve taze sıkılmış lim suyu ile hazırlanan kokteylin içinde şurup, buz, yumurta akı ve Angostur acıları da vardır. Şili versiyonu da buna benzerdir, ancak Şili piscosu ve pika limi kullanır ve ne Angostur acıları ne de yumurta akı kullanılır. Kokteylin ananas gibi meyveler veya koka yaprakları gibi bitkilerle oluşturulan diğer çeşitleri de vardır.

Alkollü pisco kokteylleri muhtemelen 18. yüzyılından beri bilinmektedir, ancak tarihçiler, bugün bilinen kokteylin 1920'lerin başında Peru'nun başkenti Lima'da Amerikalı barmen Victor Vaughen Morris tarafından icat edildiğini kabul etmektedirler. Morris Amerika Birleşik Devletleri'nden 1903'te Peru'nun merkezi şehirlerinde biri olan Cerro de Pasco'da çalışmak için taşındı ve 1916'da Lima'da Morris Bar'ı açtı. Kısa bir süre içinde Morris Bar Peru'nun üst sınıfının ve İngilizce konuşan yabancıların takıldığı popüler bir birahane oldu.

Şili'de folklorist Oreste Plath Pisco Ekşinin icadını 1872 yılında o zamanlar Peru'nun bir parçası olan liman şehri Iquique'de Sunshine adlı bir geminin temsilcisi olan Elliot Stubb bir barda kokteyli oluşturmak için lim suyu, şurup ve buz küplerini karıştırdı. Ancak, Plath tarafından belirtilen kaynağa göre Stubb Pisco Ekşisini değil, viski ekşisini icat etmiş. Pisco Ekşisi için bilinen en eski kaynak Şili'nin Valparaíso şehrinde 1921 yılında yayınlanmış ve Morris'in mucidi olduğuna dair atıfta bulunmaktadır.

Kokteyl uzmanları, pisco ekşisini bir Güney Amerika klasiği olarak kabul etmişlerdir.[1][2] Şili ve Peru, pisco ekşisinin milli içecek olduğunu iddia ediyor ve ikisi de kokteylin ana maddesi olan pisco likörün kendi memleketine ait olduğunu iddia ediyor.[3][3] Sonuç olarak, pisco ekşisinin orijeni Güney Amerika'da sık sık tartışılan bir konu haline gelmiştir. Peru, Şubat ayın ilk Cumartesi gününde kokteylı kutlayan yıllık bir resmi bayram vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Casey 2009, s. 89.
  2. ^ Bovis 2012, Pisco Sour.
  3. ^ a b Acosta González, Martín (22 Mayıs 2012). "Qué países reconocen el pisco como peruano y cuáles como chileno". El Comercio (İspanyolca). Empresa Editora El Comercio. 27 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2015.