Dağ çamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Pinus mugo sayfasından yönlendirildi)
Dağ çamı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Bölüm: Tracheophyta
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
Familya: Pinaceae
Cins: Pinus
Tür: P. mugo
İkili adlandırma
Pinus mugo
Turra, Giorn. Italia Sci. Nat. 1: 152 (1764).
Dağılımı
Dağ çamının yaşadığı bölgeler
Bodur Dağ çamı park ve bahçelerde peyzaj ağacı olarak kullanılır

Dağ çamı (Pinus mugo), çamgiller (Pinaceae) familyasından Orta ve Güney Avrupa'nın dağlık bölgelerinde yetişen bir çam türü.

20-25 metreye kadar büyüyebildiği gibi bodur olan birçok çeşidi vardır Bodur olan alt türleri park ve bahçelerde peyzaj amaçlı kullanılır . Yavaş büyüme gösterir.[1] Dallar çevrel olarak dizilmiştir. İğne yapraklar koyu yeşil, 3–8 cm uzunlukta ve sık dizilmiş, ucu küt, kalın, sert, düz veya tırpan biçiminde ve ikilidir. Ağaç üzerinde 5-10 yıl kadar kalır. Kozalaklar 2–6 cm uzunlukta, yumurta biçiminde, kısa saplı, tek veya 2-3 tanesi bir arada bulunur, 3. yılda olgunlaşır. Ahşabı ağır ve sağlamdır. Yaprakları yağlıdır. Toprakları erozyona karşı korumak ve çığ önlemek için de kullanılır.[2]

Güneşli yerleri sever, soğuk ve rüzgarlara karşı dayanıklıdır. Ancak kurak, taşlık ve kayalık yerlerde yetişenlerde odun fazla reçineli, sulak yerlerde yetişenlerde ise az reçinelidir.

  1. ^ "Mugo Pine Tree on the Tree Guide at arborday.org". www.arborday.org. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Pinus mugo / mugo pine | Conifer Species". American Conifer Society (İngilizce). 17 Ağustos 2020. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023.