Phuket (il)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Phuket sayfasından yönlendirildi)
Phuket
ภูเก็ต
Ada
Phuket
Phuket'in en popüler plajı olan Patong
Phuket arması
Arma
Tayland üzerinde Phuket
Phuket
Phuket
ÜlkeTayland
Yüzölçümü
 • Toplam543.0 km²
En yüksek nokta635 m (2.083 ft)
Nüfus
 • Toplam353,847
 • Yoğunluk641.82/km²
Zaman dilimiUTC+07.00 (Tayland)
ISO 3166 koduTH-83

Phuket (Tayca:ภูเก็ต), eskiden batı dilinde Tha-Laang, Talang veya Junk Ceylon olarak bilinen Güneydoğu Asya ülkesi Tayland'ın Dünyaca ünlü Turizm adası. Başkenti Phuket City'dir. Phuket Uluslararası Havaalanına sahip olan Phuket'e Dünya'nın her yerinden özellikle Batılı Turistler akın etmektedir. Adanın en ünlü ve kalabalık plajı ise batı kıyısında bulunan Patong plajıdır. Diğer popüler plajları ise Karon ve Kata plajlarıdır.

Phuket'de Thai stili Budist evlilikler yapılabilir. Aynı zamanda Phuket denizin içerisindeki küçük klübeleri ve su altı sporları ile ünlüdür. Deniz suyu temiz olduğu için su altı görüşü çok uzun olmakla beraber dünyadaki en iyi 10 dalma mekanlarından birisidir.

Phuket'de yerli halkın kullandığı Tayca erkekler için ayrı, kadınlar için ayrı selamlaşma kelimeleri vardır ve hatta Transeksüeller için de ayrı bir kelime kullanılır. Tuk-Tuk denilen küçük taşıtlarla adada kolayca istenilen yere ulaşılır.

Bir James Bond filminde yer alan ünlü Ko Tapu adasının da bulunduğu Phang Nga Körfezine Phuket'ten tekne turları düzenlenmektedir. The Beach filminin çekildiği ünlü Phi Phi Adaları Phuket'ten günübirlik turlar düzenlenen diğer yerler arasındadır. Lost dizisinin üçüncü sezon, sekizinci bölümü de Phuket'te çekilmiştir.

Ko Racha Yai adası
Phuket Nai Harn plajı