Phantom of the Asteroid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Phantom of the Asteroid
GeliştiriciMastertronic
YayımcıMastertronic
TasarımcıMartin Ellis[1]
BesteciRob Hubbard
PlatformCommodore 64
Çıkış
TürAksiyon-macera[2]
ModTek oyunculu

Phantom of the Asteroid, 1986'da Commodore 64 için piyasaya sürülen yandan kaydırmalı bir Aksiyon-macera oyunudur. Kapak resminde Phantom of the Asteroids, yükleme ekranında Phantom of the Asteroid, başlık ekranında ise Phantoms of the Asteroid yazar. Kaynaklar, oyuna atıfta bulunmak için üç başlığı da çeşitli şekillerde kullanır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya, yaklaşan bir asteroit çarpmasıyla tehdit ediliyor; felaketi önlemek için, oyuncunun asteroidin derinliklerine dalması, 36 uranyum küpü toplaması ve asteroid patlamadan önce güvenli bir yere kaçması gerekir.

Phantom of the Asteroid, adını taşıyan asteroidin içinde geniş, yandan kaydırmalı, yer altı labirentinde geçiyor. Oyuncu, labirentin etrafına dağılmış depolar kullanılarak düzenli olarak yakıtla doldurulması gereken jetpack ile donatılmış bir astronottur . Oyun, oyuncunun enerjisini boşaltmadan önce oyuncunun silahıyla gönderilmesi gereken Hayaletler adı verilen çok sayıda düşman içerir. Labirent ayrıca, oyunu tamamlamak için yalnızca tek bir canı olan oyuncuyu anında öldürecek birçok tuzak içerir. Asteroitin daha derinlerine doğru ilerlemek için oyuncunun, bazıları sınırlı bir süre sonra yeniden etkinleşecek olan engelleyici güç alanlarını devre dışı bırakmak için kontrol pedlerini bulması gerekir. Oyunun asıl amacı, genellikle son derece zor bir görev olarak kabul edilen asteroid boyunca gizlenmiş 36 uranyum küpünün tamamını bulmaktır. Oyuncu tüm küpleri alırsa, patlayan asteroitten kaçmak için 5 dakikası olacaktır; başarısız olurlarsa oyun biter. Oyun, oyuncunun mevcut konumunu teybe kaydetmesine izin verir, böylece oyunun bir oturuşta tamamlanması gerekmez.

Değerlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Phantom of the Asteroid, günün oyun dergileri tarafından iyi karşılandı. C&VG[3] grafikler için 7/10, ses için 9/10, değer için 10/10 ve çalınabilirlik için 8/10 verdi ve Rob Hubbard'ın müziğini "temiz ve ucuz bir muamele" olarak nitelendirerek özel etraflı bir övgüde bulundu. Your Commodore, orijinallik için 5/10, oynanabilirlik için 7/10, grafikler için 8/10 ve paranın karşılığı için 9/10 verdi, oyunun yüksek zorluk derecesini ve her ölümden sonra tüm oyunu baştan başlatmanın gerekliliğini eleştirdi. Yine de, "bunun kesinlikle Mastertronic'in daha iyi tekliflerinden biri olduğu sonucuna vardı. 1,99 sterlin harcayın ve istediğiniz kadar ölün."[4] Zzap!, oyunun üç eleştirmeninden ikisi Rocket Roger ile karşılaştırdı, biri olumsuz bir şekilde ve üçü de oyunun çok yavaş oynandığından şikayet etti. Yine de, oyunun boyutuna, uzun ömürlülüğüne ve müziğine övgülerinde birleştiler ve toplamda % 73'lük bir ödül verdiler.[5]

Daha az olumlu bir incelemede, Your Computer oyunu Jet Power Jack'in yandan kaydırmalı bir versiyonu olarak değerlendirdi ve ona 3/5 puan verdi ve "Özellikle orijinal veya beyin zorlayıcı olmasa da, sizi bir süre mutlu eder" dedi.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hague, James. "The Giant List of Classic Game Programmers". 29 Nisan 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Harris, John (23 Ağustos 2007). "Game Design Essentials: 20 Difficult Games". Gamasutra. 25 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2016. [S]o was Phantoms of the Asteroid, which predated Metroid's exploration gameplay by two years, featured similar atmosphere, and had full scrolling to boot. 
  3. ^ "Phantom of the Asteroids". C&VG. Future Publishing. Haziran 1986. s. 45. 
  4. ^ J.L. (Haziran 1986). "Phantoms of the Asteroid". Your Commodore. 2 (9). Argus Specialist Publications. s. 35. 
  5. ^ C.P.; J.L.; J.R. (Nisan 1986). "Phantoms of the Asteroid". Zzap! (12). Newsfield Publications Ltd. s. 26. 
  6. ^ Paddon, Lee (Mayıs 1986). "Phantom of the Asteroid". Your Computer. 6 (5). ICP Electrical-Electronic Press. s. 48. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]