Petseri (il)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Petseri İli sayfasından yönlendirildi)
EstoncaPetserimaa
Petseri İli
Estonya İli
1920–1944
Bayrak Arma
Bayrak Arma
Merkez Petseri (günümüz Peçorı)
Tarih
 - Kuruluş 1920
 - Kaldırılış 1944

Petseri İli (EstoncaPetserimaa), Estonya'da 1920 yılında kurulmuş bir il. 1944 yılından beri ilin çoğu, önce Rusya SFSC'nin, 1991 yılından beri ise Rusya Federasyonu tarafından Pskov Oblastı'nın Peçorski Rayonu [en]'nun bir parçası olarak yönetilmiştir. Estonya ise günümüzde Võru İli Setomaa belediyesini oluşturan toprakları muhafaza etmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihî Petseri İli'nin (EstoncaPetserimaa) toprakları, Estonlarla yakın bağları olan bir Baltık-Fin halkı olan Seto halkının memleketi olarak görülür.[1] Petseri'nin Rus sakinleri, Rusça ile Belarusça arasında bir geçiş lehçesi konuşan Eski İnananlardı.[2] 15. yüzyılın ortasında en önemli Rus Ortodoks manastırlarından biri olan Pskov-Peçora Manastırı [en] bu bölgede kuruldu.[3]

Birinci Dünya Savaşı'nın en son yılında, Şubat ile Aralık 1918 arasında, il merkezi Peçorı Alman kuvvetlerinin işgâli altına alındı. İl merkezi ve bunun etrafındaki topraklar dahil olmak üzere Petseri İli, bu işgâl sırasında Baltık Düklüğü'nün bir parçası olarak düzenlendi. 29 Mart 1919 tarihinde, Estonya Bağımsızlık Savaşı sırasında, bu merkez, Eston kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Bunun sonrasında derlenmiş 1920 yılı Tartu Antlaşması, Peçorı ile etrafındaki toprakları, yani Setomaa bölgesini, Estonya'ya verdi. Peçorı'nın ismi Petseri olarak, bölgenin ismi ise Petseri İli olarak değiştirildi. 1926 yılında Petseri'de Aziz Peter Lüterci Kilisesi [ru] inşa edildi.

İkinci Dünya Savaşı boyunca Petseri İli Ağustos 1941 ile 11 Ağustos 1944 arasında Nazi Alman işgâli, Sovyet kuvvetlerinin Nazi Almanyası'na doğru ilerleyişi sırasındaysa Sovyet işgâli altına alındı. 1944'te Sovyet yetkilileri, Petseri İli'nin çoğunu Estonya SSC'nden Rusya SFSC'ne devretti.

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Estonya, Tartu Antlaşması'nın belirlediği sınırların restore edilmesi konusunu açtı, ancak Kasım 1995'te bu toprak talebinden vazgeçti.[4] 18 Mayıs 2005 tarihinde Estonya ile Rusya, Estonya-Rusya Sınır Antlaşması'nı imzaladı; antlaşmanın önsözü, uluslararası sınırın Estonya Anayasası 122. maddesi doğrultusunda kısmen değiştiğini yazdı.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]