Pet'r Oil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Petrol (şarkı) sayfasından yönlendirildi)
Petrol
1980 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
ÜlkeTürkiye
Şarkıcı(lar)Ajda Pekkan
DilTürkçe
Besteci(ler)Atilla Özdemiroğlu
Söz yazar(lar)ıŞanar Yurdatapan
Finallerdeki sonuçları
Yarı final derecesi10
Yarı final puanı14
Final derecesi15.
Final puanı23

"Pet'r Oil" veya bilinen adıyla "Petrol", Ajda Pekkan tarafından seslendirilen ve 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkı. Şarkı, 23 puanla 15. olmuştur.

Türkiye elemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

TRT, Türkiye'nin başarısızlıkları yüzünden ülkenin "Süperstar"ı Ajda Pekkan'ı Eurovision'a göndermeye karar vermişti. Ajda Pekkan yarışmaya üç ayrı şarkıyla katıldı ve jüri, oryantal temalı, ülkenin o zamanlar yaşadığı petrol sıkıntısına gönderme yapan "Petrol" şarkısını seçti. Şarkı, uzun yıllar boyunca Türkiye'yi oryantal melodilerle temsil eden tek şarkı olmuştur ve o sene ilk ve son kez Eurovision'a katılan Fas'tan tam puan almıştır.

Hazırlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Petrol şarkısı belirlenir belirlenmez çalışmalar ayrı bir hız aldı.

Türkiye'yi yarışmada hangi şarkının temsil edileceği belirlenirken Cenevre'den gelen haber Ajda Pekkan'ı çok üzmüştü. Kura çekimi sonucu Ajda Pekkan'nın yarışmada ikinci sırada, Avusturya'dan sonra ve Yunanistan'dan önce yarışacağı açıklanmıştı. 23-24 Mart 1980 tarihlerinde İstanbul'da tanıtım filmi çekildi. Şarkının, Avrupa ve Türkiye haklarını, önceden Ajda Pekkan'a ciddi destek veren dönemin en popüler müzik şirketi Philips üstlendi. Studio des Dames 30 saat süre ile kiralandı. Philips'in yapımcısı Bernard Denimal, Pekkan'ın yanından bir an bile ayrılmadı. Daha önce Amerika'da İsaac Hayes ile çalışan ve Elvis Presley'in ekibinde de yer almış Denimal, yarışma sırasında da Ajda Pekkan'ın yanında olacağını söylemişti. Ajda Pekkan'ın şarkıyı Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak okumasından sonra, bir 45'lik yapılması için, Türkiye'de 3LP (Longplay) yapılacak kadar para harcandığı ortaya çıkmıştı.

Pet'r Oil'in, Loving on Pet'r Oil olarak İngilizce sözlerini J.C. Ellis yazdı. Ellis, daha önce Voyage ve Santa Esmeralde ile birçok ünlü yorumcuya da söz yazmışlığı vardı. Pet'r Oil'in Fransızca hali Le Roi du Petrole sözlerini ise Patrick Loubi üstlenmişti. Loubie, aynı zamanda Fransa'da yorumculuk yapan ve plakları Fransa ve Kanada'da listelerde olan bir yorumcu idi.

Pet'r Oil Ekibi[değiştir | kaynağı değiştir]

TRT bu kez yarışmaya ince eleyip sık dokuyarak hazırlanıyordu. Avrupa'nın en önde gelen şarkı yarışmasında en iyi neticeyi alabilecek bir ekip oluşturmak için usta isimler bir araya getirildi. Organizasyonu Egemen Bostancı üstlenirken Haldun Dormen, Ajda Pekkan'ın Eurovision'daki sanat yönetmenliğini yaptı. Betûl Mardin, yurt dışı tanıtımında yer alırken Nino Varon ise Ajda Pekkan'ın hem süpervizörü hem de yurt dışı plak çalışmalarında yol göstericisi olmuştu.

Yarışmaya Doğru[değiştir | kaynağı değiştir]

Eurovision Şarkı Yarışması'nın o zamanki şartnamesine göre her ülkenin büyük orkestra ile üç prova hakkı vardı. Bunlardan ikisi yarışma öncesi kalan biri kostümlü olarak yarışma günü yapılacaktı. O dönemlerde büyük orkestra eşliğinde icra edilen şarkıların orkestra tarafından pekiştirilmesi ve aranjörlerin istedikleri son dakika değişikliklerini hayata geçirmesini amaçlayan bu provalar Ajda Pekkan'ın isteği gibi gerçekleşemiyordu. Oryantal bir yapıya sahip olan Pet'r Oil 48 kişilik orkestra karşısında zorluk çekiyordu. Bu durum Atilla Özdemiroğlu'nu da geriyordu. Ayrıca Özdemiroğlu şarkıya bir takım değişiklikler de katmış ve bateri yerine Arto Tunç'un çaldığı Hint sazı (Tabla)'nı eklemişti. Bu durum Pekkan ve Özdemiroğlu'nun arasını açmıştı. Yarışmada Türk ekibi'nin bu hali en çok yarışmaya başkanlık eden Bülent Özveren'i üzüyordu. Özveren, tüm ülkelerin şarkılarının hazır olduğunu ve Pet'r Oil'in ise hala hazır olmadığını açıklıyordu. Diğer yandan Atilla Özdemiroğlu, TRT'nin notaları 10 gün gecikmeli yolladığını, şarkıya adapte olamayan orkestra ekibinin yabancısı oldukları parçanın provalarda zorlandığını söylüyordu. Final gecesinden üç gün önce yaşanan bu gelişme ekibin moralini bozmuştu.

Final Gecesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1980 Eurovision Şarkı Yarışması Kartpostalı. (Ajda Pekkan, Lale Mansur, Aydan-Nurdan Güven, Arto Tunç)

Hazırlıkların tamamlanmasından sonra geri sayıma geçilmişti. Ajda Pekkan, 19 Nisan 1980 Cumartesi günü Hollanda'da Lahey şehrindeki Congresgebouw binasında sahneye çıktı. Büyük bir heyecanla geçen puanlama sırasında Avusturya'nın verdiği 3 puan ümitleri arttırır. Hemen sonra yarışma sırasına göre puan veren ülke Türkiye'dir. Ardından Yunanistan ve Lüksemburg'dan da puan veren sonuç hala aynıdır. Ve Fas puan vermeye başlar ve 12 puanı Türkiye'ye verir hemen ardından İtalya'nın verdiği 8 puan ile bir yandan heyecan bir yandan umut, puanlama devam eder. Beş ülkenin puan vermesi sonucu, Türkiye 23 puandadır. Daha puan vermeyen 14 ülke daha vardır. Sıralamada Türkiye; Portekiz ve İsviçre ile beraber 5. sırada idi. Puanlamaya çok iyi başlangıç yapan Pet'r Oil 14 ülkenin birinden bile puan alamaz ve yarışmayı 23 puan alarak 15. sırada tamamlar. Geçmişteki 3 yarışmaya nazaran bu Türkiye'nin en iyi sonucu idi. Ajda Pekkan'ın en büyük rakibim dediği Yunanistan'ın Anna Vissi adlı yarışmacısı ise 30 puan alarak yarışmayı 13. sırada tamamladı. Birinciliği ise İrlanda adına yarışan Johnny Logan ''What's Another Year'' adlı şarkı ile elde etti.

Elemelere katılan şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Sanatçı Orkestra şefi Söz / Müzik
Olsam Ajda Pekkan Onno Tunç Şerif Yüzbaşıoğlu / Adnan Yumuk
Petrol Ajda Pekkan Atilla Özdemiroğlu Atilla Özdemiroğlu / Şanar Yurdatapan
Bir Dünya Ver Bana Ajda Pekkan Onno Tunç Cenk Taşkan / Fikret Şenes

Türkiye'ye Puan Veren Ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

 Avusturya 3
 Fas 12
 İtalya 8
Önce gelen:
Seviyorum - Maria Rita Epik & 21. Peron
Eurovision'da Türkiye
1980
Sonra gelen:
Dönme Dolap - Ayşegül Aldinç & Modern Folk Üçlüsü