Petrikor

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Petrikor (/ˈpɛtrɪkɔːr/), yağmur damlacıklarının kuru toprak yüzeyine düşmesiyle meydana gelen toprak kokusudur. Sözcük, Antik Yunanca kaya anlamına gelen πέτρα (pétra) veya πέτρος (pétros), ayrıca Yunan mitolojisinde tanrıların damarlarında akan sıvı anlamındaki ἰχώρ (ikhṓr) kelimelerin birleşiminden oluşturulmuştur.

Bir yağmur damlası tarafından sıçrayan toprak ve su

Mekanizma[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT)'den bilim adamları, kokunun havaya nasıl karıştığını kaydetmek için yüksek hızlı kamera'ları kullandılar.[1] Testler, mühendislik malzemeleri ve toprak örnekleri de dahil olmak üzere 28 farklı yüzey üzerinde yaklaşık 600 deneyi içeriyordu.[1] Testler, mühendislik malzemeleri ve toprak örnekleri de dahil olmak üzere 28 farklı yüzey üzerinde yaklaşık 600 deneyi içeriyordu. Bir yağmur damlası gözenekli bir yüzeye düştüğünde, gözeneklerden gelen hava, yüzeye yüzen ve aerosol salan küçük kabarcıklar oluşturur.[1] Bu tür aerosoller, topraktan bakteri ve virüslerin yanı sıra kokuyu da taşır. Bu tür aerosoller kokunun yanı sıra topraktan bakteri ve virüsleri de taşır.[1] Daha yavaş hareket eden yağmur damlaları daha fazla aerosol üretme eğilimindedir; bu, petrikor'un neden hafif yağmurlardan sonra daha yaygın olduğunun bir açıklaması olarak hizmet eder. Actinomycetes, toprakta spor üretmekten sorumlu bakteridir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e Chu, Jennifer (14 Ocak 2015). "Rainfall can release aerosols, study finds". MIT News. 14 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2015.