Petit Verdot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Petit Verdot üzümü sayfasından yönlendirildi)
Petit Verdot
Üzüm (Vitis)
Petit Verdot üzümleri
RengiKırmızı
Tür adıVitis vinifera
Diğer adıVerdot
Köken Fransa
Önemli üretim yerleriBordo, Avustralya, Arjantin, Kaliforniya, Virginia

Petit Verdot esasen klasik Bordo karışımlarında kullanılan bir çeşit kırmızı şaraplık üzümdür.[1] Bordo'daki diğer çeşitlerden çok daha geç olgunlaşır bu nedenle kendi bölgesinde gözden düşmüştür. Olgunlaştığında karışıma küçük miktarlarda tanen, renk ve lezzet katar. Petit verdot daha güvenilir bir şekilde olgunlaştığı ve tek çeşit şarap haline getirildiği Yeni Dünya'daki şarap üreticileri arasında dikkat çekti. Cabernet Sauvignon harmanlarının orta damak tadının 'sertleştirilmesinde' de faydalıdır.

Gençken aromaları muz ve kalem talaşına benzetilir. Olgunlaştıkça güçlü menekşe ve deri tonları gelişir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir bardak Petit Verdot

Petit Verdot muhtemelen Bordo'daki Cabernet Sauvignon'dan öncedir ama kökenleri belirsizdir. On sekizinci yüzyıla ait kayıtlar vardır[2] ancak özellikleri Gironde'den çok daha sıcak iklimlerde bir köken olduğunu gösterir.

Tressot'un bir ebeveynidir diğer ebeveyni ise Toulouse yakınlarındaki Tarn vadisinden bir üzüm olan Duras'tır. Her ikisinin de Romalılar tarafından Akdeniz'den iç bölgelere taşınırken bölgeye getirilmiş olması mümkündür.

Dağılımı ve şarapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Petit Verdot yaprağı

Arjantin[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin'de bazı Petit Verdot blokları vardır ancak yıllarca Fer olarak etiketlendi.

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Verdot James Busby'nin 1832 koleksiyonuna dahil edildi ve 1840'larda Sir William Macarthur tarafından denendi.[2] 2000 yılında Avustralya'da 1600 hektar vardı ve Güney Avustralya'daki Kingston Estate Fransa'dakinden dört kat daha fazla ekime sahipti.[3] Birkaç yıl boyunca eskiyecek olan masif, kuluçka dönemindeki, tek çeşit şaraplar yapmak için giderek daha fazla kullanılıyor- Pirramimma bu yaklaşımı destekledi ve Warrumbungle Wines yaşlanma potansiyelini vurgulamak için yalnızca eski/mahzen bağlarını piyasaya sürdü.

Şili[değiştir | kaynağı değiştir]

Şili'de 2003'te 137 hektar vardı.[3]

Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa'da hemen hemen tüm Petit Verdot klasik Bordo karışımına yapı kazandırmak için küçük miktarlarda kullanıldığı içinde Bordo'da çoğunlukla da Médoc'ta yetiştirilir. Ancak geç olgunlaşma bazı yıllarda tüm mahsulün kaybedildiği ve yalnızca her dört yılda bir uygun şekilde olgunlaştığı anlamına gelir; bu nedenle, özellikle daha erken olgunlaşan şaraba yönelik eğilimiyle gözden düşmüştür. Château Palmer karışımında %6'ya kadar Petit Verdot bulundurması alışılmadık bir durumdur bu da şaraplarında yüksek Merlot oranını sertleştirmeye yardımcı olur. % 1–3 daha yaygındır.

İtalya[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya'da bazen Maremma (Toskana) ve Lazio'da yetiştirilir.

Peru[değiştir | kaynağı değiştir]

Tacama tarafından Don Manuel % 100 Petit Verdot şarabı

Peru'da Petit Verdot asmaları güney Ica Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Ica'dan gelen çöl havası üreticilerin % 100 çeşitlilikte Petit Verdot şarapları yapmasına imkan verir. Tacama şaraphanesi % 100 Petit Verdot üzümleriyle en kaliteli şaraplarından biri olan "Don Manuel" i üretir.[4]

Portekiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Portekiz'de bazen Alentejo'da yetiştirilir ve bu bölgenin kendine özgü iklim koşulları nedeniyle harika sonuçlar elde edilir.

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Meritage Bordeaux harmanlarının bolluğu 2003 yılında 360 hektar olan Kaliforniya'daki çeşitliliğe büyük ilgi gördü.[3] Daha dengeli ve daha sıcak iklim üzümün güvenilir bir şekilde olgunlaşmasında büyük bir yardımcıdır ve üreticiler tek çeşitleri de denemeye başladı. Ayrıca Arizona, Colorado, Oregon, Texas, Virginia, Maryland,[5] Missouri, Kuzey Carolina, New Jersey, Pennsylvania, Long Island, New York,[6] New Mexico ve Washington'da ekilir.[3]

Petit Verdot yukarıdaki ülkelere ek olarak İngiliz Kolombiyası, Yeni Zelanda, Güney Afrika[3] ve İspanya'da Bordo tarzı karışımlarda "baharat" olarak kullanılır.

Asma ve bağcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapraklar belirgin şekilde uzatılmış bir merkezi lob ile 3-5 lobludur. Küçük, silindirik salkımlar kanatlıdır ve küçük siyah taneleri vardır.[2]

Petit Verdot ('küçük yeşil') adı üzümle ilgili temel sorunlardan birine atıfta bulunur; bu çoğu zaman meyvelerin çiçeklenme sırasında doğru hava koşulları olmadan düzgün bir şekilde gelişememesidir. Bordo iklimi için genellikle çok geç gelen geç olgunlaşmayı da ifade eder. Petit Verdot dal başına ikiden fazla salkım oluşturması bakımından da kendine özgü bir özelliğe sahiptir.

Eş anlamlıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bouton, Carmelin, Heran, Lambrusquet Noir, Petit Verdau, Petit Verdot Noir, Verdot ve Verdot Rouge.[7]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bordo şarabı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar
  1. ^ The Oxford Companion to Wine, third edition. Oxford University Press. 2006. ISBN 0-19-860990-6. 
  2. ^ a b c "Grapes and Wines of the World". The State Library of South Australia, GPO Box 419, Adelaide SA 5001. 7 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2007. 
  3. ^ a b c d e Robinson 2006.
  4. ^ "Don Manuel Petit Verdot". Tacama. 11 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  5. ^ "Old Westminster Winery - 2016 Petit Verdot". oldwestminster.orderport.net. 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020. 
  6. ^ "2012 Petit Verdot". Shinn Estate Vineyards. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  7. ^ "Vitis International Variety Catalogue". Information and Coordination Centre for Biological Diversity (IBV) of the Federal Agency for Agriculture and Food (BLE), Deichmanns Aue 29, 53179 Bonn, Germany. Haziran 1990. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2007. 
Kaynaklar

The Oxford Companion to Wine, third edition. Oxford University Press. 2006. ISBN 0-19-860990-6. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Robinson, Jancis Vines, Grapes & Wines Mitchell Beazley 1986 1-85732-999-6

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]