Peter Sugar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Peter Sugar (Ocak 1919, Budapeşte, Macaristan – 5 Aralık 1999, ABD), Amerikan tarihçi, Almanca konuşan ülkeler ve Rusya arasında kalan bölgeyi tanımlamakta olan Doğu Avrupa coğrafyası tarihi ve 1990'lardaki Yugoslav Savaşları esnasında sıklıkla düzenlenen uluslararası konferanslarda konuşmacı olması ile bilinir.

Yaşam ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Budapeşte, Macaristan’da doğdu. Budapeşte Lutheran Spor Okulu'ndan (Budapest's Lutheran Gymnasium) mezun oldu. Macaristan Millî Buz Hokeyi Takımı'nda oynadı ve ve Macar ordusunda süvari olarak hizmet etti. II. Dünya Savaşı'ndan önce İstanbul’a yerleşerek burada Türkçe öğrendi ve Doğu Avrupa çalışmalarında uzmanlaşmaya başladı. II. Dünya Savaşı esnasında bulunduğu Türkiye'de ABD ordusu adına Karşı İstihbarat alanında çalıştı.[1] Bu nedenle 1946'da ABD'ye yerleşmesine izin verildi. Yerleştiği New York'ta bulunan City College'de tarih öğrenimi almaya başladı. 1954'te lisans belgesini aldı. Princeton Üniversitesi'ne doktora programı için kaydoldu. Buradan PhD derecesi ile Yakın Doğu çalışmaları alanından 1959'da mezun oldu.

Mesleki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sugar, 1959 yılında Washington Üniversitesi'nde Avrupa ve Osmanlı tarihi öğretimine başladı. 1987'de yılın öğretim üyesi seçildi. 9 Mart 1989'da emekli oldu. Seattle Belediye Başkanı Charles Royer otuz yılı kapsayan bir dönemde profesör olarak üniversitedeki çalışmaları ve katkıları nedeni ile emekli olduğu tarihi O’nun onuruna Peter Sugar Günü olarak duyurdu.

Dikkat çeken kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Osmanlı Yönetiminde Güneydoğu Avrupa 1354 – 1804.
  • Merkezi Doğu Avrupa Tarihi, Washington Üniversitesi Yayınları.
  • Doğu Avrupa Milliyetçiliği, Siyaset ve Din, Variorum Press Yayınları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Felak, James (2000). "Remembering Peter Sugar"" (PDF). 18 Aralık 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2012.