Bruno Mars

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Peter Hernandez sayfasından yönlendirildi)
Bruno Mars
Genel bilgiler
Doğum adıPeter Gene Hernandez
Doğum8 Ekim 1985 (38 yaşında)
Amerika Birleşik Devletleri Honolulu, ABD
Başladığı yerLos Angeles, Kaliforniya, ABD
TarzlarPop, alternatif hip hop, soul, rock, R&B, deneysel
MesleklerŞarkıcı, söz yazarı, prodüktör
ÇalgılarVokal, gitar, bateri, klavye, ukulele
Etkin yıllar2005–günümüz
Müzik şirketiElektra, Atlantic, Fueled by Ramen
İlişkili hareketlerB.o.B, Travie McCoy, Cee Lo Green, Bad Meets Evil, Lil Wayne, Snoop Dogg, Wiz Khalifa,
Resmî sitebrunomars.com

Peter Gene Hernandez ya da sahne adıyla Bruno Mars (8 Ekim 1985, Honolulu), Amerikalı şarkıcı-şarkı yazarı ve yapımcıdır.[1] B.o.B'nin "Nothin' on You"[2] ve Travie McCoy'un "Billionaire" şarkılarına yaptığı katkılarla bilinmektedir.[3] Ayrıca Flo Rida'nın hit şarkısı "Right Round"un yazarlarından biridir. Şarkıcının çıkarmış olduğu Just The Way You Are, The Lazy Song ve Grenade parçaları da yoğun tebrikler aldı. Bunlardan bazıları, 18 Ocak'ta Billboard Hot 100 listesinin 1. sırasındayken, Billboard Digital Songs listesinin de 1. sırasındaydı.

Yaşam öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Peter Gene Hernandez olarak Hawaii'nin Honolulu şehrinde dünyaya gelen Bruno Mars'ın, annesi Bernadette San Pedro Bayot Filipinli, babası Peter Hernandez ise yarı Porto Rikolu yarı Aşkenaz Yahudisi kökenlidir.[4] Altı kardeşten biri olan Hernandez'in dört kız ve bir erkek kardeşi vardır. Bruno Mars'ın müzik yeteneği ailesinden gelmektedir. Ayrıca dans eğitimi de almıştır. Annesi dansçı, babası da perküsyonisttir. Daha 4 yaşındayken haftanın 5 günü aile grubu ile performans sergiliyordu. Küçük yaşlardan itibaren Michael Jackson ve Elvis Presley gibi isimlerin şarkılarını seslendirmeye başladı. Elvis Presley ve Michael Jackson onun en büyük ilham kaynaklarıdır. 1990 yılında MidWeek dergisinin bir sayısında "Little Elvis" olarak yer aldı. 1992'de ise Honeymoon in Vegas filminde Little Elvis'i oynadı.

Müzik yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

President Theodore Roosevelt High School'a başlayan Hernandez, 2003'te buradan mezun oldu ve müzik kariyerine devam etmek için Los Angeles'a taşındı.

Şarkıcı olarak tanınmadan önce Flo Rida, Alexandra Burke, Travie McCoy, Adam Levine, Brandy ve Sean Kingston gibi isimlerle çalışan bir prodüktör olarak isim yapmıştı. Şarkıcı olarak ilk müzikal deneyimi Far East Movement'ın ikinci stüdyo albümü olan Animal ile oldu.[5] B.o.B ile çıkardıkları "Nothin' on You" parçasının elde ettiği başarıdan sonra Hernandez, 11 Mayıs 2010'da It's Better If You Don't Understand adında bir EP yayımladı. Albüm adını "The Other Side" adlı parçada geçen bir sözden alıyordu.[6][7] 2011 yılında 53’üncüsü yapılan Grammy’s Müzik Ödüllerinde 7 dalda adaydı fakat sadece 1 tanesini kazanabildi.

Bad Meets Evil'ın yeni albümünde yer alan "Lighters" şarkısında Eminem ve Royce da 5'9" ile düet yapmıştır. Ayrıca Mars, Lil Wayne'in Tha Carter IV albümünde yer alan Mirror şarkısında da Lil Wayne ile düet yapmıştır.

2012 Grammy'lerinde de 6 adaylığı olmasına rağmen hiçbirini kazanamadı.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hype 5-0 does Hawaii proud". 23 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2010. 
  4. ^ "MidWeek.com: Starring Bruno Mars". 24 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2010. 
  5. ^ "So Who Is Bruno Mars? A Q&A With The Guy Behind B.o.B.'s Smash 'Nothin' On You'". 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2010. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2010. 
  7. ^ "Rap-Up.com: Bruno Mars Steps Into Spotlight With Debut EP". 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]