Pestisitlerin çevre üzerindeki etkisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pestisit kirliliği, pestisitlerin çevreye yarattığı beklenmedik etkilerdir.

Sıkılan insektisitlerin %98'i ve herbisitlerin %95'i, hedeflerinden sapıp başka maddelere gidebilirler, bunların arasında hedef olmayan türler, hava, su, dip tortusu ve gıda da vardır.[1] Pestisitler, üretim alanlarından veya muhafaza tanklaından sızdıklarında, tarlalardan aktığında, atıldığında, hava yoluyla kullanıldığında ve yosunları öldürmek amacıyla suya sıkıldığında, toprak ve suyu kirletebilir.[2] Pestisitlerin doğayı ne kadar kirlettiği, kullanılma yöntemlerine, şekillerine ve zamanlarına göre değişebilir[3] ve bu fark çok büyük olabilir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Miller GT (2004), Sustaining the Earth, 6th edition. Thompson Learning, Inc. Pacific Grove, California. Chapter 9, Pages 211-216.
  2. ^ Tashkent (1998), Part 1. Conditions and provisions for developing a national strategy for biodiversity conservation 13 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Biodiversity Conservation National Strategy and Action Plan of Republic of Uzbekistan. Prepared by the National Biodiversity Strategy Project Steering Committee with the Financial Assistance of The Global Environmental Facility (GEF) and Technical Assistance of United Nations Development Programme (UNDP). Erişim: 17 Eylül 2007.
  3. ^ Miller, P.C.H. (1991). Agricultural sprayer design to minimize environmental contamination In: Chemistry, Agriculture and Environment. Royal Society of Chemistry. ss. 308-331. 
  4. ^ G. Merrington, L. Winden, R. Parkinson ve M. Redman (2002). Agricultural Pollution. Spon Press. s. 166. ISBN 0-419-21390-2.