Kılıç ve sandalet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Peplum sayfasından yönlendirildi)
Golyat ve Barbarlar film posteri insanların bu türdeki filmlerden beklentisini yansıtmaktadır.

Kılıç ve Sandalet ya da peplum diye bilinir. Bir alt film türüdür. Genellikle İtalyan yapımı olan filmler tarihsel veya İncil'den öykülerin beyaz perdeye aktarılması şeklindedir. Bu filmler Hollywood'da başlayan büyük bütçeli tarihsel film akımının taklididir. Spartacus, Samson and Delilah ve Ten Commandents gibi yapımlar döneminde öne çıkmıştır. Bu filmler 1958-1965 yılları arası İtalyan sinemasına hükmetti daha sonra yerini Spagetti Western filmlere bıraktı.

Peplum terimi Eski Yunan'da günlük elbise olan Peplos'tan gelir. Peplum ve Kılıç-Sandalet terimleri film eleştirmenleri tarafından küçümseme amacıyla kullanılsa da halk tarafından bu isimler benimsendi. 1958 öncesi çekilen Fabiola (1949) ve Ulysses (1954) gibi İtalyan epik filmleri proto-peplum olarak adlandırılırken, 1965 sonrası çekilenler neo-peplum olarak adlandırılır.

Pepla filmlerinin çoğu Herkül, Samson, Goliath ya da İtalya’nın ünlü halk kahramanı Maciste gibi doğaüstü derecede güçlü, kaslı ana karakterler içerir. Bu karakterler çoğunlukla tutsak prensesleri zalim kötü adamlardan kurtarır ve mitolojik yaratıklarla savaşır. Ama her pepla filmi fantastik özellikler içermez. Çoğu filmde gerçek tarihsel karakterler de vardır (Julius Caesar, Cleopatra, Hannibal gibi) ama metin tarihe çok da bağlı kalmaz. Gladyatörler, korsanlar, Vikingler ve zalim krallara direnen köleler diğer popüler konularıdır.