Pepe (1983 doğumlu futbolcu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pepe
Kişisel bilgileri
Tam adı Kepler Laveran Lima Ferreira
Doğum tarihi 26 Şubat 1983 (41 yaşında)
Doğum yeri Maceió, Brezilya
Boyu 1,88 m (6 ft 2 in)
Mevkisi Stoper
Kulüp bilgileri
Kulübü Porto
Numarası 3
Altyapı kariyeri
1995-2001 Corinthians-AL
Profesyonel kariyeri*
Yıllar Takım Maç (Gol)
2002-2004 Marítimo 63 (3)
2004-2007 Porto 64 (6)
2007-2017 Real Madrid 229 (13)
2017-2018 Beşiktaş 33 (5)
2019- Porto 115 (6)
Toplam 504 (33)
Millî takım kariyeri
2007-  Portekiz 134 (8)
Toplam 134 (8)
Başarıları
Erkekler Futbol
 Portekiz adına
Avrupa Futbol Şampiyonası
Bronz 2012 Polonya-Ukrayna Takım
Altın 2016 Fransa Takım
FIFA Konfederasyonlar Kupası
Bronz 2017 Rusya Takım
UEFA Uluslar Ligi
Altın 2019 Portekiz Takım

* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.
Güncelleme: 12 Kasım 2023 (2023-11-12)


Képler Laveran Lima Ferreira ya da bilinen adıyla Pepe (Portekizce telaffuz: [ˈpɛpi]) (d. 26 Şubat 1983; Maceió, Brezilya), Brezilya asıllı Portekizli millî futbolcudur. Primeira Liga ekibi Porto'da oynamaktadır ve Portekiz millî takımının kaptanlığını yapmaktadır. Kendi jenerasyonunun en iyi defans oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.[1][2]

Profesyonel kariyeri boyunca Marítimo, Porto, Real Madrid ve Beşiktaş'ta forma giyen Pepe, bireysel ve takım başarısının çoğunu Real Madrid ve Porto'da elde etti. Real Madrid ile 334 maça çıktı ve üç La Liga şampiyonluğu, üç UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ve iki Copa del Rey şampiyonluğu kazandı.[3] Ayrıca Porto ile dört Primeira Liga şampiyonluğu ve üç Taça de Portugal şampiyonluğu kazandı.

Brezilya'da doğup büyüyen Pepe, Portekiz millî takımında oynamayı tercih etti ve ilk kez forma giydiği 2007 yılından bu yana 134 kez millî oldu. Dört FIFA Dünya Kupası ve bir o kadar da Avrupa Futbol Şampiyonası'nda forma giyen Pepe, Euro 2016'yı kazanan takımın bir parçasıydı ve Euro 2012'de de yarı finale kadar yükseldi. Pepe, Euro 2016 finalinde maçın adamı seçilmiştir.

Kulüp Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Marítimo[değiştir | kaynağı değiştir]

MaceióAlagoas'ta doğan Pepe, futbola Sport Club Corinthians Alagoano takımında başladı. 18 yaşında takım arkadaşı Ezequias ile beraber Portekiz'e geçip, Madeira adasındaki C.S. Marítimo'ya transfer oldu. 2001-02 sezonu ikinci yarısında Maritimo'nun Portekiz üçüncü liginde mücadele eden B takımında forma giymeye başladı. 20 Ocak 2002'de CSD Câmara de Lobos karşısında kariyerinin ilk maçına çıktı ve 90 dakika sahada kaldı. Kısa sürede Nelo Vingada yönetimindeki A takımın dikkatini çeken futbolcu, 12 Nisan 2002'de Boavista ile oynanan maçta sahaya ilk 11'de çıkarak ilk kez Maritimo forması giydi. 2002-03 sezonunda ise A kadronun değişmez isimlerinden biri oldu. 29 maçta forma giyen futbolcu, agresif futboluyla da dikkat çekti ve sezonu 16 sarı kart ve 2 kırmızı kart ile tamamladı. 9 Kasım 2002'de SC Braga'yı 3-0 yendikleri maçta kariyerinin ilk golünü kaydetti.

Sezon sonunda Pepe, Sporting Club de Portugal ile antrenmanlara çıkmaya başladı. Ancak iki hafta süren transfer çalışmalarında kulüpler anlaşamayınca Pepe, Maritimo'ya geri döndü. 30 maçta forma giyen futbolcu, takımının ligi altıncı bitirip UEFA Kupası'na katılma hakkı kazanmasına yardımcı oldu. Öte yandan sezonu yine 2 kırmızı kart ile tamamladı.

Pepe, 3 numaralı Porto formasıyla.

Porto[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 yarında Pepe, Portekiz'in en büyük kulüplerinden Porto'ya transfer oldu. FC Porto, Pepe karşılığında Maritimo kulübüne 1 milyon euro ve Evaldo, Antonielton Ferreira and Tonel'i verdi. Ayrıca Maritimo'ya Pepe'nin bir sonraki transferinden de %20 pay tanındı.

2004-05 sezonuna 2004 UEFA Süper Kupası finali ile başladı. Pepe, ilk Avrupa maçında 90 dakika forma şansı buldu. Ancak Valencia'ya 2-1 yenilip kupayı kaybettiler. Ligde de ilk 11'deki yerini kapan futbolcu, ilk haftalarda sıklıkla forma şansı buldu. Ayrıca kariyerinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarında forma giydi. Ancak zaman içinde yerini Pedro Emanuel, Jorge Costa ve Ricardo Costa gibi daha deneyimli isimlere kaybetti. İlk sezonunda ligde sadece 15 maçta forma şansı bulan futbolcu bir gol atıp, bir de kırmızı kart gördü. Porto için başarısız geçen sezonun tek tesellisi penaltılarla kazandıkları 2004 Kıtalararası Kupa oldu. Pepe ise bu maçta yedek kulübesinde bekledi.

2005-06 sezonu başında yine yedek kulübesinde bekleyen Pepe, sezonda süre aldığı ilk maç olan Rangers'a 3-2 yenildikleri UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçlarının ilkinde iki golü de kaydederek dikkat çekti. Bu maç sonrası teknik direktör Co Adriaanse tarafından ilk 11'de kullanılmaya başlandı. Ligde 24 maçta forma giyen Pepe, kariyerinin ilk lig şampiyonluğunu da o sezonun sonunda yaşadı. Pepe'li Porto, 34 maçta sadece 16 gol yiyerek defansif olarak çok iyi bir performans göstermişti. Ayrıca o sezon Taça de Portugal'nın da sahibi olan takımda Pepe, final maçında 90 dakika süre aldı. 2006-07 sezonuna Supertaça Cândido de Oliveira ile başlayan takım sezon sonunda bir şampiyonluk daha yaşadı. Pepe ise oynadığı 25 maçta dört gol, beş asist yaparak, defansif özelliklerine rağmen takımına ofansif olarak da yardımda bulundu.

Real Madrid[değiştir | kaynağı değiştir]

Pepe, 3 numaralı Real Madrid formasıyla.

2007 yazında 30 milyon euro karşılığında Real Madrid ile beş yıllık sözleşmeye imza attı. O sezon Arjen Robben'den sonra Madrid'in en pahalı transferi oldu. 11 Ağustos 2007'de Sevilla FC ile oynanan Supercopa de España birinci maçında sahaya ilk 11'de çıkarak ilk kez Real Madrid forması giydi. Rövanş maçının 89. dakikasında ikinci sarı karttan aldığı kırmızı kartla oyunu terk etmek zorunda kaldı. Madrid iki maçı da kaybederek sezona kötü bir başlangıç yaptı. Ligin ilk haftası oynanan Madrid derbisinde Pepe, Atletico Madrid karşısında sahaya ilk 11'de çıkıp ilk La Liga maçını oynadı. Pepe'nin Real Madrid'deki ilk sezonu geçirdiği sakatlıklar, Kasım ayında takım arkadaşı Javier Balboa ettiği kavga, ligde kendi kalesine attığı bir gol ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde AS Roma maçında gördüğü kırmızı kart nedeniyle sıkıntılı geçti. Öte yandan Barcelona'yı 1-0 yendikleri maçta maçın adamı seçilen Pepe, Real Madrid ile sezon sonunda bu sefer İspanya'da bir lig şampiyonluğu yaşadı.

Pepe, 2008-09 sezonuna iyi başladı. 90 dakika forma giydiği maçın sonucunda Valencia'yı 4-2 yenen Madrid, sezona Supercopa de España ile başladı. Pepe, Aralık ayında geçirdiği bir sakatlık dışında takımda düzenli olarak şans buldu. 21 Nisan 2009'da Getafe ile oynanan La Liga'nın 32. hafta maçında Pepe, Getafeli Javier Casquero'yu tekmeleyip penaltıya sebebiyet verdi ve bir başka Getafeli Juan Albin'e yumruk attı. Bu nedenle 88. dakikada kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Maç sonrası İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu Rekabet Komitesi, Pepe'ye 10 maç ceza verdi. Portekizli oyuncu maçtan sonraki gün takım antrenmanına katılmayıp günü evde geçirirken, İspanyol basınına yaptığı açıklamalarda "Kariyerimde hiç böyle bir şey yaşamadım. Kendimi tanıyamadım. Ben, sert bir futbolcu değilim. Yaptıklarımı görünce futbol oynama isteğim kalmadı" biçiminde ifadeler kullandı. Pepe, önce futbolseverlerden daha sonra da telefonda mesaj yollayarak Casquero ve ailesinden özür diledi. İspanyol basınında yer alan haberlerde ise Pepe'nin Real Madrid'li yöneticilere terapiye gideceğini söylediği ileri sürüldü.

Pepe, cezası sonrası 2009-10 sezonuna iyi başladı. 4 Ekim 2009'da Sevilla ile oynanan maçta Real Madrid için ilk golünü attı. Ancak 12 Aralık 2009'da oynanan Valencia maçının 44. dakikasında yükseldiği bir kafa topu sonrası zemine kötü bir şekilde inen Pepe'nin çapraz bağlarında kopma meydana geldi ve ligde sadece 10 maç forma giydikten sonra sezonu erken kapatmak zorunda kaldı. 2010-11 sezonunda takıma yeni katılan kendisi gibi Portekizli Ricardo Carvalho ile iyi bir defans ikilisi oluşturdu. Sezon ortasında kulübü ile uzun süren bir kontrat pazarlığına giren Pepe, Mart ayında kendisini 2015'e kadar Real Madrid'li yapacak bir kontrata imza attı. Nisan ayında Real Madrid, hem ligde, hem kupada, hem de Avrupa'da ezeli rakibi FC Barcelona ile maçlar oynadı. Pepe'nin defansif orta saha olarak oynadığı İspanya Kupası finalinde Barcelona'yı uzatmalarda yenip kupayı kazandılar. Bu kupa Pepe'nin kariyerindeki ilk İspanya Kupası oldu. Ligde ise berabere kaldılar. Şampiyonlar Ligi yarı final maçında ise Pepe, 61. dakikada Dani Alves'e yaptığı faulle kırmızı kart görerek oyundan atıldı. Barcelona turu atlayan ekip olurken, Pepe cezası nedeniyle rövanş maçında forma giyemedi.

Pepe, 2011-12 sezonu öncesinde Madrid ile 2016 sonuna dek sürecek yeni bir sözleşme imzaladı. 29 maçta forma giyen Pepe, sezon sonunda Madrid ile bir kez daha La Liga şampiyonluğu yaşadı. 21 Mart 2012'de Villarreal ile oynanan ve Madrid'in 9 kişi tamamladığı maçın sonunda hakem ile soyunma odasında tartışma yaşayan Pepe'ye iki maç ceza verildi. 2012-13 sezonuna bir kez daha Süper Kupa şampiyonluğu ile girdi. Ocak ayında geçirdiği sakatlık dışında defansın değişmez oyuncusu olarak tercih edilen Pepe, sezon sonuna doğru teknik direktör Jose Mourinho ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle yerini Raphaël Varane'ye kaptırdı.

2013-14 sezonunda Pepe, yardımcı kaptanlığa yükseltildi. Ligde zaman zaman kaptanlık pazubandını takan futbolcu, sezonu 30 maçta dört gol, dört asist ile kapatarak ofansif yönünün de güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi. Ancak ligi üçüncü bitirdiler. Öte yandan İspanya Kupası'nda Barcelona'yı 2-1 ile geçip bir kez daha şampiyonluk yaşadılar. Pepe, finalde 90 dakika forma giymişti. Real Madrid, Şampiyonlar Ligi'nde ise finale yükselme başarısı yaşadı. Pepe, sakatlıktan yeni döndüğü için Atletico Madrid ile oynanan final maçında yerini Varane'ye bıraktı ve kulübede oturdu. Real Madrid, maçı uzatmalarda kazanarak Avrupa şampiyonu oldu. Pepe, kariyerinin ilk Avrupa şampiyonluğunu yaşarken, turnuvanın en iyi 18 kişilik kadrosuna da dahil edildi. 2014 UEFA Süper Kupası'nda ise 90 dakika forma giyen futbolcu, bir şampiyonluk da bu kupada yaşadı. Ayrıca sezon içinde 2014 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nın da sahibi oldular. Pepe, 2014-15 sezonunda ligde 27 maçta forma giydi ve sezonu iki gol, iki asistle tamamladı. Ancak dönem dönem sakatlıklar yüzünden takımdan ayrı kalan futbolcu, İspanya'da kupa sevinci yaşayamadı.

2015-16 sezonuna girerek Pepe, kontratını bir kez daha, bu sefer 2017'ye kadar, uzattı. Yine ara ara sakatlıklar geçirdiği bu sezon 21 maçta forma giyen futbolcu ligde yine şampiyonluk göremedi. Öte yandan UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bir kez daha final heyecanı yaşadı. Finalde yine Atletico Madrid ile karşılaşan Real Madrid'de Pepe bu sefer ilk 11'de sahaya çıktı. Pepe'nin yaptığı bir faul sonucu Atletico Madrid penaltı kazansa da Antoine Griezmann bu vuruşu gole çeviremedi. Uzatmalara giren bu maçın sonunda Real Madrid penaltılarla rakibini geçerken, Pepe de kariyerinin ikinci Avrupa şampiyonluğunu yaşadı. 2016-17 sezonunda yine sakatlıklarla uğraşan futbolcu Nisan ayında kaburga kırığı nedeniyle sezonu erken kapatmak zorunda kaldı. 8 Nisan 2017'de Atletico Madrid ile 1-1 berabere kaldıkları lig maçında son kez Real Madrid forması giyen futbolcu, son golünü de bu maçta kaydetti. Sezon sonunda Madrid, beş yıl aradan sonra tekrar ligi kazandı. Ayrıca bir kez daha UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazandılar. Pepe, sakatlığı nedeniyle ilk 18'de yer almamıştı. Sezonun bir başka başarısı da 2016 FIFA Kulüpler Dünya Kupası oldu. Pepe, bu maçlarda kulübede oturmuştu.

10 yıl aralıksız Real Madrid forması giyen Pepe, 3 kez La Liga (2008, 2012, 2017), 2 kez Copa del Rey (2011, 2014), 2 kez İspanya Supercopa (2008, 2012), 3 kez UEFA Şampiyonlar Ligi (2014, 2016, 2017), 1 kez UEFA Süper Kupası (2014) ve 2 kez de FIFA Kulüpler Dünya Kupası (2014 , 2016) olmak üzere toplam 13 kupa zaferi yaşamıştır.

Beşiktaş JK[değiştir | kaynağı değiştir]

2017-18 sezonu öncesi Real Madrid ile sözleşme yenilemeyen Pepe, PSG,[4] İnter, Juventus[5] ve Beşiktaş[6][7] ile transfer görüşmeleri yapmaya başladı[8][9][10][11][12][13] ve Beşiktaş ile anlaştı.[14][15][16][17] 5 Temmuz 2017 tarihinde Beşiktaş’tan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, “Kepler Laveran Lima Ferreira (Pepe)' in transferi konusunda oyuncunun kendisiyle anlaşmaya varılmıştır. Oyuncu ile 2 yılık anlaşmaya varılmış olup, 2017/2018 ve 2018/2019 Sezonununda Toplam 9.500.000 Avro Garanti Ücret ayrıca oynadığı maçlarda puan başı 4.000 Avro ödenecektir.” denildi.[18] 6 Ağustos 2017'de Konyaspor ile oynanan Türkiye Süper Kupa finalinde ilk kez Beşiktaş'lı formayı giydi. 90. dakikada yaptırdığı penaltı nedeniyle yedikleri golle kupayı 2-1 mağlup olarak kaybettiler. 13 Ağustos 2017'de çıktığı ilk lig maçında ise Antalyaspor'a bir kafa golü kaydederek Beşiktaş için ilk golünü attı.

19 Nisan 2018'de Fenerbahçe'ye karşı oynanan Türkiye Kupası ikinci maçında Souza'ya yaptığı müdahale sonrasında Beşiktaş formasıyla ilk kırmızı kartını gördü. Maç daha sonra Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş'e tribünlerden atılan bir cismin isabet etmesi sonucu tatil edildi.[19] Ertelenen maç skandal bir kararla kaldığı yerden devam ettirildi ancak Beşiktaş, bu skandal kararı protesto etmek için maça çıkmadı.

Pepe, 17 Aralık 2018 tarihinde Beşiktaş ile olan sözleşmesini karşılıklı anlaşarak feshetti.[20]

Porto'ya dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Ocak 2019'da, Pepe 10 yıldan sonra 2 buçuk yıllık bir sözleşme ile Porto'ya geri döndü.[21] Bir hafta sonra, 2018-19 Taça de Portugal çeyrek finalinde Leixões'e karşı deplasmanda 2-1 kazanarak 2007'den beri Porto için ilk maçına çıktı.[22] Sezonu ligde ikinci sırada tamamladılar ve kupa finalinde Sporting'e penaltılarda kaybettiler. 2019-20'de her iki turnuvayı da kazandılar.

Millî takım kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılından itibaren Portekiz millî takımı formasını giyen Pepe, millî takım formasıyla 85 maçta görev yaptı ve 4 gole imzasını attı.

Pepe, doğum yeri olan Brezilya'nın genç millî takımlarında forma giymedi. Futbolcunun babası yaptığı bir açıklamada 2006'da Brezilya millî takımı teknik direktörü Dunga'nın Pepe'yle iletişime geçtiğini ancak Pepe'nin Portekiz'i seçtiğini ve Portekiz pasaportunun gelmesini beklediğini söyledi.[23] Ağustos 2007'de Portekiz vatandaşlığına geçen futbolcu 30 Ağustos'ta ilk kez Portekiz millî takımına çağrıldı. Ancak kulüp takımlarında geçirdiği sakatlık nedeniyle UEFA Euro 2008 elemelerinde Polonya ile oynanacak maçta forma şansı bulamadı. 21 Kasım'da ise elemelerin son maçı olan Finlandiya maçında ilk kez millî formayı giyebildi.

Pepe, Euro 2008'e katılan Portekiz'in kadrosuna teknik direktör Luiz Felipe Scolari tarafından dahil edildi. Futbolcu ilk turnuvasında bütün maçlarda forma şansı buldu. 7 Haziran 2008'de Türkiye ile oynanan ilk grup maçında da millî takım kariyerinin ilk golünü kaydetti. Turnuvanın çeyrek finalinde Almanya'ya elendiler. Pepe, 23 kişiden oluşan turnuvanın en iyi kadrosuna dahil edildi.

2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinde teknik direktör Carlos Queiroz tarafından genel olarak defansif orta saha olarak kullanıldı. Real Madrid'de oynarken geçirdiği diz sakatlığına rağmen 2010 FIFA Dünya Kupası kadrosuna dahil edilen futbolcu, Brezilya ile 0-0 berabere kaldıkları grup maçında ve son 16'da o senenin şampiyonu İspanya'ya 1-0 yenilip elendikleri maçta forma giydi.

Paulo Bento yönetiminde Euro 2012'ye katılan Portekiz takımında yerini alan Pepe, Danimarka ile oynanan ikinci grup maçında bir kafa golü kaydetti. Portekiz, Pepe'nin maçın adamı seçildiği mücadeleyi 3-2 kazandı. Yarı finalde İspanya'ya penaltılarla 4-2 yenilerek elendiler. Pepe, takımında penaltıyı gole çeviren iki isimden biri oldu. Pepe, turnuva sonunda bir kez daha turnuvanın en iyi kadrosuna dahil edildi.

2014 FIFA Dünya Kupası, Pepe'nin katıldığı ikinci FIFA Dünya Kupası oldu. İlk grup maçında, o sene turnuvayı kazanacak Almanya karşısında sahaya ilk 11'de çıkan Pepe, 37. dakikada Thomas Müller'e yaptığı faulden sonra yerdeki oyuncuya kafasıyla müdahalede bulununca doğrudan kırmızı kart ile oyun dışında kaldı ve ABD ile oynanan ikinci grup maçında forma giyemedi. Üçüncü grup maçında ise tekrar kadroya döndü. Portekiz, bu turnuvada averaj ile grup üçüncüsü olarak elendi.

2016 yılında Pepe, kariyerindeki üçüncü Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkı kazandı. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finalde oynanan Galler maçı dışında bütün maçlarda 90 dakika forma şansı buldu. Finalde, Fransa'yı uzatmalarda yenen Portekiz tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonu oldu. Pepe ise performansı ile maçın adamı seçildi. Turnuva sonunda ise kariyerinde üst üste üçüncü kez turnuvanın en iyi kadrosuna seçildi ve bu sefer 11 kişiden oluşturulan bu kadroda Raphaël Guerreiro, Joshua Kimmich ve Jérôme Boateng ile defans dörtlüsünü oluşturdu. Bu başarı sonucunda Portekiz Rusya'da düzenlenen 2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası'na davet edildi. Grup maçlarının hepsinde 90 dakika forma giyen Pepe, yarı finalde Şili karşısında forma şansı bulamadı. Rakiplerine yarı finalde penaltılarla elendiler. Üçüncülük maçında forma giyen futbolcu, 90+1. dakikada attığı golle maçı uzatmalara götüren isim oldu. Portekiz maçı uzatmalarda kazanıp turnuvada bronz madalya kazandı.

İstatistikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp takım istatistikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonel Kariyeri Ulusal
Lig
Ulusal
Kupa
Ulusal
Lig Kupası
Ulusal
Süper Kupa
Kıtasal
Lig
Kıtasal
Süper Kupa
Dünya
Lig
Toplam
Sezon Kulüp Lig kademesi Maç Gol Ass. Maç Gol Ass. Maç Gol Ass. Maç Gol Ass. Maç Gol Ass. Maç Gol Ass. Maç Gol Ass. Maç Gol Ass.
Portekiz Portekiz Lig Taça de Portugal Taça da Liga Supertaça UEFA Super Cup FIFA Toplam
2001-02 CS Marítimo Primeira Liga 4 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4 - -
2002-03 29 2 - 1 - - - - - - - - - - - - - - - - - 30 2 -
2003-04 30 1 - 1 - - - - - - - - - - - - - - - - - 31 1 -
Toplam 63 3 1 2 - - - - - - - - - - - - - - - - - 66 3 -
2004-05 Porto Primeira Liga 15 1 - - - - - - - - - - 5 - - 1 - - - - - 21 1 -
2005-06 24 - - - - - - - - - - - 5 2 - - - - - - - 29 2 -
2006-07 25 5 4 - - - - - - 1 - - 8 - - - - - - - - 34 5 4
Toplam 64 6 4 6 - - - - - 1 - - 18 2 - 1 - - - - - 88 8 4
İspanya İspanya Lig Copa del Rey Copa de la Liga Supercopa UEFA Super Cup FIFA Toplam
2007-08 Real Madrid La Liga 19 - - 1 - - - 2 - - 3 - - - - - - - - 25 - -
2008-09 26 - - - - - - 1 - - 5 - - - - - - - - 32 - -
2009-10 10 1 - 1 - - - - - - 6 - 1 - - - - - - 17 1 1
2010-11 26 1 1 4 - - - - - - 8 - - - - - - - - 38 1 1
2011-12 29 1 2 5 - - - 2 - 2 9 - - - - - - - - 45 1 4
2012-13 28 1 1 2 - - - 1 - 1 11 1 - - - - - - - 42 2 2
2013-14 30 4 4 7 1 - - - - - 11 - 2 - - - - - - 48 4 6
2014-15 27 2 2 1 - - - 1 - - 6 - 1 1 - - 2 - - 38 2 3
2015-16 21 1 1 1 - - - - - - 9 - - - - - - - - 31 1 1
2016-17 13 2 1 2 - - - - - - 3 - - - - - - - - 18 2 1
Toplam 229 13 12 31 1 - - - - 7 - 3 71 1 4 1 - - 2 - - 341 15 19
Türkiye Türkiye Lig Türkiye Kupası Lig Kupası Süper Kupa UEFA Super Cup FIFA Toplam
2017-18 Beşiktaş Süper Lig 6 1 - - - - - 1 - - 1 - - - - - - - - 8 1 -
Toplam 6 1 - - - - - - - 1 - - 1 - - - - - - - - 8 1 -
Kariyer toplam 362 23 16 40 1 - - - - 8 - 3 90 3 4 2 - - 2 - - 503 27 23

Süper Lig'de attığı goller[değiştir | kaynağı değiştir]

Millî takım istatistikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih millî takım M G A
1. 2007  Portekiz 1 - -
2008 11 1 -
2009 11 1 -
2010 6 - 1
2011 7 - -
2012 12 1 -
2013 8 - 1
2014 8 - -
2015 3 - -
2016 13 1 -
2017 7 1 -
A Millî Toplam 88 5 2
Alt Toplam 88 5 2

Millî takım golleri[değiştir | kaynağı değiştir]

NOT: Ev sahibi olarak Portekiz baz alınmıştır.

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım[değiştir | kaynağı değiştir]

Portekiz (1 kupa)
Porto (6 kupa)
Real Madrid (13 kupa)

Bireysel[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "7 Best Centre-Backs of the Decade". HITC (İngilizce). 26 Aralık 2019. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Pepe: The Most Underrated Defender Of All Time?". The18. 24 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  3. ^ Lowe, Sid (7 Haziran 2017). "Pepe leaves Real Madrid a touch bitter but with inner Hannibal Lecter tamed". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  4. ^ Milliyet. "Pepe için Flaş PSG İddiası". 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  5. ^ Haber1903. "Ahmet Bulut'tan flaş Pepe açıklaması!". 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2017. 
  6. ^ BeIN Sports. "Pepe'de son 24 saat! İmza an meselesi". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2017. 
  7. ^ NTV Spor. "Pepe Adım Adım Beşiktaş'a". 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2017. 
  8. ^ NTV Spor. "İspanyol Basını: Beşiktaş Bir Adim Önde". 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2017. 
  9. ^ NTV Spor. "Beşiktaş Pepe için Tekif Yükseltti!". 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2017. 
  10. ^ NTV Spor. "Pepe Beşiktaş için İstanbul'a Geliyor!". 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2017. 
  11. ^ BeIN Sports. "Şampiyona müjde İspanya'dan geldi! Pepe İstanbul'a geliyor!". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2017. 
  12. ^ Haber1903. "İspanyol basınından flaş iddia! Pepe, PSG ile anlaşamadı; İstanbul'a geliyor!". 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2017. 
  13. ^ Habertürk. "Beşiktaş'a Pepe müjdesi". 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2017. 
  14. ^ Haber1903. "Pepe Beşiktaş'ta!". 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  15. ^ NTV Spor. "Son Dakika' Pepe Beşiktaş forması giydi". Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  16. ^ BeIN Sports. "Ve Pepe Beşiktaş'ta!". 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  17. ^ Beşiktaş. "Kepler Laveran Lima Ferreira'nın (Pepe) Transferi İçin Görüşmelere Başlandı". 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  18. ^ Beşiktaş. "Pepe'nin Transfer Süreci Tamamlandı". 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  19. ^ "Besiktas coach injured in abandoned Istanbul derby". Sky Sports (İngilizce). 25 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  20. ^ "Thank you for your services Pepe!". bjk.com.tr. 18 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  21. ^ "Oficial: Pepe está de regresso ao FC Porto". O Jogo (Portekizce). 8 Ocak 2019. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2019. 
  22. ^ "Pepe hizo una entrada 'criminal' en su debut con el Porto". Mundo Deportivo (İspanyolca). 16 Ocak 2019. 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  23. ^ “Pepe esteve exemplar” (“Pepe was perfect”) 15 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Correio da Manhã, 9 Haziran 2008 (Portekizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]