Penelope (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Penelope
YönetmenMark Palansky
YapımcıReese Witherspoon
Scott Steindorff
Dylan Russell
Jennifer Simpson
YazarLeslie Caveny
OyuncularChristina Ricci
James McAvoy
Catherine O'Hara
Peter Dinklage
Richard E. Grant
Reese Witherspoon
MüzikJoby Talbot
Görüntü yönetmeniMichel Amathieu
KurguJon Gregory
StüdyoStone Village Pictures
Type A Films
Grosvenor Park Productions
Tatira Active Film
Zephyr Films
DağıtıcıMomentum Pictures (UK)
Summit Entertainment (USA)
Çıkış tarih(ler)i8 Eylül 2006 (2006-09-08) (TIFF)
1 Şubat 2008 (2008-02-01) (Birleşik Krallık)
29 Şubat 2008 (2008-02-29) (ABD)
Süre104 dakika
Ülke Birleşik Krallık
 ABD
Dilİngilizce
Bütçe15 milyon dolar
Hasılat21,2 milyon dolar[1]

Penelope, Mark Palansky'nin yönettiği, Christina Ricci, James McAvoy, Catherine O'Hara, Peter Dinklage, Richard E. Grant ve Reese Witherspoon'un (ayrıca yapımcı) oynadığı 2006 İngiliz-Amerikan yapımı fantastik ve romantik komedi türünde film.[2] Film, intikam peşinde koşan bir cadının laneti nedeniyle domuz burnu ile doğan bir kızı anlatıyor.

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmdeki olaylardan yıllar önce, zengin sosyetik Ralph Wilhern, Clara adında hizmetçi bir kızla bir ilişki yaşar; ancak ilişkiyi onaylamayan ailesi onu evlenmekten vazgeçirir. Kalbi kırılan Clara kendini bir uçurumdan aşağı atar. Clara'nın kızgın ve intikam dolu cadı annesi (Michael Feast), Wilhern ailesini lanetler. Lanete göre ailede doğacak bir sonraki kız çocuğu domuz yüzüyle doğacak ve lanet sadece "kendi türünden" birisi onu severse kalkacaktır. Beş kuşak boyunca, Wilhern ailesinde sadece erkek çocuğu doğar. Daha sonrasında doğan kız çocuğu Ella'nın domuz yüzü olmadığı için lanetin bozulduğu düşünülür. Ancak Ella'nın torunu Penelope'nin (Christina Ricci) doğumunda lanet gerçekleşir. Ella'nın domuz yüzlü doğmamasının nedeni melez olmasıdır. Penelope ise tam bir Wilhern'dir. Penelope'nin annesi Jessica (Catherine O'Hara) çok endişelenir.

Jessica sonuç olarak aşırı korumacı hale gelir, bu da kocası Franklin'i (Richard E. Grant) şaşkına döndürür. Lemon (Peter Dinklage) adlı bir bulvar gazetesi muhabiri, bebek Penelope'nin fotoğrafını çekmek için aileyi takip etmeye başlar. Bir gün fotoğraf alabilmek için evlerine gizlice girer ve Jessica, Lemon'ın sağ gözünün kör olmasına neden olur. Kızının başına kötü bir şey gelmesinden korkan Jessica, kızını ölmüş gibi gösterir ve kızını malikanelerinde saklar. Penelope burada bahçıvanlık, müzik ve edebiyat gibi uğraşlar edinir. Penelope 18 yaşına geldiğinde, ebeveynleri lanetin kalkması için "kendi türünden" biriyle Penelope'yi evlendirmeyi düşünürler. Laneti, aristokrat biriyle evlenmesi gerektiği olarak yorumlayan anne ve babası, Wanda (Ronni Ancona) adlı bir çöpçatan yardımıyla Penelope'yi uygun taliplerle tanıştırmaya çalışır. Ancak 7 yıl boyunca Penelope'yi gören her erkek dehşetle kaçar. Talipler malikaneden ayrılmadan önce Wilhern ailesinin uşağı Jake onlara, dışarıda Penelope'den bahsetmeyeceklerine dair bir gizlilik anlaşması imzalatır. Ne yazık ki şımarık ve kibirli Edward Humphrey Vanderman III (Simon Woods) anlaşmayı imzalamadan önce kaçmayı başarır.

Vanderman olayı yerel polise bildirir ama bunun sonucunda bir gazetede delirdiğini söyleyen bir haber çıkar. Vanderman, itibarını kurtarmak için Penelope'nin fotoğrafını çekmek amacıyla Lemon ile iş birliği yapmaya karar verir. İkisi, kumar sorunu nedeniyle ailesinden dışlanan ve çaresizce paraya ihtiyacı olan aristokrat Max Champion'u bulur. Lemon ve Vanderman, Penelope'ye gelen yeni bir talip gibi numara yapması ve gizlice onun fotoğrafını çekmesi karşılığında para verir. Max, Penelope ile tek taraftan gösteren cam aracılığıyla konuşur ve onun tatlılığından ve çekiciliğinden etkilenir. Penelope de ona güvenir ve yüzünü göstermeye karar verir. Max, Penelope'yi ilk gördüğünde şaşırır ve yanlışlıkla fotoğraf makinesini çalıştırır ve bu nedenle geri çekilir. Durumu yanlış anlayan Penelope, Max'e laneti bozmak için kendisiyle evlenmesi için yalvarır. Max ise Penelope ile evlenemeyeceği konusunda ısrar eder. Penelope'yi kandırmaya çalıştığı için pişmanlık duyar. Lemon ve Vanderman ile yaptığı anlaşmayı bozarak fotoğraf makinesini parçalar.

Penelope, sürekli başarısız olan çöpçatanlık girişimlerinden ve sonu gelmeyen yalnızlığından bıkar ve Max'in dış dünya ile ilgili söylediklerinden etkilenerek ailesinin evinden burnunu kapatan bir atkıyla şehre doğru kaçar. Bir bara girer ve orada daha sonra ona "gerçek dünya" ile ilgili akıl hocalığı yapacak kurye kız Annie (Reese Witherspoon) ile arkadaş olur. Annesinin kredi kartının limitini dolduran ve parasız kalan Penelope, Lemon ile Vanderman'ın fotoğrafını çekene para ödülü vadettiklerini duyar ve kendi fotoğrafını çekerek para ödülünü almaya karar verir. Diğer yandan burnunu atkıyla saklayarak anonim yaşamayı sürdürür. Penelope'nin dünyaya kendini gösterme cesaretinde ilham alan Max kumarı bırakır ve bir müzik salonunda piyano çalmaya başlar. Bu arada, Penelope'nin anne ve babası çaresizce kızlarının evine dönmesini beklemektedir. Sonunda ailesi tarafından bulunduğunda, Penelope bara geri koşar ve ardından bayılır. Annie, bayılan Penelope'nin atkısını çıkarır ve bardakiler Penelope'nin burnunu görür. Daha sonra şaşırtıcı bir şey olur ve Penelope bir gecede şöhrete dönüşür ve yüzünü çirkin bulmayan birçok hayranı etrafına üşüşür.

Bu arada, Vanderman'ın babası (Nigel Havers), halkın Penelope'ye olan sevgisini görür ve oğlunun ona karşı tavrından utanır. Edward'ı ona evlenme teklif etmesi için zorlar. Lemon, Vanderman ile birlikte Penelope'yi fotoğraflaması için tuttukları kişinin aslında Max Campion olmadığını, Johnny Martin (James McAvoy) adında işi para için kabul eden başka bir adam olduğunu keşfeder - gerçek Campion (Nick Frost) silahlı soygun suçundan hapishanededir. Bu bilgi Johnny'nin kendisi aristokrat olmadığı için Penelope ile laneti kırmak için evlenemeyeceğini bu yüzden Penelope'nin teklifini kabul etmediğini ortaya çıkarır. Penelope'nin düğün gününde Lemon bu bilgiyi Jessica ve Wanda'ya iletir. Wanda, Penelope'ye gerçeği söylemek istese de Jessica, Edward'ın Penelope'nin laneti kırmak için tek şansı olduğuna inanarak onu bunu bir sır olarak saklamaya zorlar. Düğün töreni sırasında Penelope, sırf laneti bozmak için evlenmek istemediğini fark eder. Penelope'nin annesi onu Vanderman'la evlenmeye ve sonunda "normal bir hayat" yaşamaya teşvik etse de, bıkkın Penelope, kendisini olduğu gibi sevdiğini söyler. Penelope sonunda "kendi türünden biri" tarafından yani kendisi tarafından sevildiği için lanet kalkar ve domuz burnu ve kulakları kaybolur.

Aradan zaman geçer, Penelope hayatına devam eder ve ilkokulda bahçıvanlık öğretmeni olur. Halkın ilgisi zamanla kaybolmuştur. Wilhern ailesinin uşağı Jake işinden ayrılır. Jake'in aslında aileyi lanetleyen cadı olduğu ortaya çıkar. Wanda sonunda pes eder ve Penelope'ye Johnny Martin hakkındaki gerçeği söyler. Cadılar Bayramı'nda Penelope, öğrencileri ile birlikte eski domuz yüzünü kostüm olarak giyer. Penelope Johnny'nin yanına gider. Lanetin kalktığını bilmeyen Johnny Penelope'yi öper ve laneti kaldıracak gücü olmadığı için Penelope'den özür diler. Penelope daha sonra maskesini çıkarır ve laneti kaldırma gücünün aslında kendinde olduğunu söyler ve ikili birbirlerini öper ve romantik bir ilişkiye adım atarlar.

Son sahnelerde, Penelope ve Johnny hikâyelerini bir parkta Penelope'nin öğrencilerine anlatırlar. Hikâyenin anlatmak istediğinin ne olduğu sorulduğunda Penelope bunu onların yorumuna bıraktığını söyler. Çocuklardan birisi ise lanetin gücünün olmadığını lanete gücünü vereninin kişinin kendisi olduğunu söyler. Çocuklar dağıldıktan sonra Johnny ve Penelope tepeye doğru yürürler ve Penelope salıncağa biner. Johnny onu sallamaktadır. Bu sırada, yakındaki bir gölde, Lemon küçük bir botla yaklaşır ve Penelope'nin son durumunu dünyaya göstermek için bir fotoğraf çekmek üzeredir. Ne kadar mutlu olduklarını gören Lemon onları yalnız bırakmaya karar verir ve oradan uzaklaşır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Penelope'nin çekimleri Ocak 2006'da Londra'da ve Buckinghamshire'daki Pinewood Stüdyoları'nda başladı ve yaklaşık 2 buçuk ay sürdü. Filmde Christina Ricci, rolü için protez burun taktı. Protez burnun takılması yaklaşık 1 buçuk saat sürüyordu.[3][4] Filmin senaryosunu Leslie Caveny yazdı. Film 31.Toronto Uluslararası Film Festivali'nde galasını yaptı.[5] Reese Witherspoon'un ilk yapımcılık deneyimi olan filmde ayrıca ufak bir rolü de var. Film dağıtım şirketi IFC Films filmin ABD'deki dağıtım haklarını aldı. The Weinstein Company ise DVD ve televizyon haklarını satın aldı.[6] IFC Films, filmi ilk önce nisan ayında daha sonra ise ağustos ayında gösterime sokmayı planladı ama bu planlar iptal edildi ve filmin ABD dağıtım hakları Summit Entertainment şirketine satıldı. Filmi Summit Entertainment gösterime soktu.[7]

Yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Film eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı. Derleme toplama web sitesi Rotten Tomatoes filme 128 incelemeyi baz alarak ortalama %53 eleştirmen puanı verdi. Sitedeki seyirci puanı %73.[8] Metacritic'te ise 29 incelemeye dayalı %48 eleştirmen puanı ve 10 üzerinden 8,6 seyirci puanı yer alıyor.[9]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin galası 8 Eylül 2006'da Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı.[10] Film, Ağustos 2007'de Rusya ve Ukrayna'da, 1 Şubat 2008'de Birleşik Krallık'ta, 29 Şubat 2008'de Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da gösterime girdi. Film toplamda 21,2 milyon dolar hasılat elde etti.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Penelope". Box Office Mojo. Amazon.com. 10 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2009. 
  2. ^ "Cursed With a Face Only a Sow Could Love". The New York Times. 29 Şubat 2008. 18 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Interview: Christina Ricci from "Penelope"". 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 
  4. ^ "Christina Ricci Interview – PENELOPE". Collider (İngilizce). 25 Şubat 2008. 20 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  5. ^ 2006 TIFF Film list
  6. ^ "IFC will bring 'Penelope' to North America". The Hollywood Reporter. 17 Ekim 2006. 13 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Summit picks up rights to 'Penelope'". Variety. 5 Eylül 2007. 13 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2018. 
  8. ^ "Penelope (2006)". Rotten Tomatoes. Flixster. 13 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Penelope (2008): Reviews". Metacritic. CBS. 26 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2008. 
  10. ^ "Toronto International Film Festival". web.archive.org. 14 Mayıs 2007. 14 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  11. ^ "Penelope". Box Office Mojo. 30 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]