Paxton Boys Ayaklanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Paxton Boys Ayaklanması, Pontiac Yerli ayaklanması sırasında Pensilvanya sınır görevlilerince bir Yerli yerleşmesine düzenlenen saldırı (Aralık 1763).

Paxton'dan (Pensilvanya) gelen 57 sarhoş korucu Lancaster (Pensilvanya) yakınlarında suçsuz ve savunmasız 20 Suskehanna Yerlisini öldürdü. Bunun üzerine vali John Penn katliamı gerçekleştirenlerin yakalanarak yergılanmasını istedi. Ama Paxton Boys denen korucuların eylemleri sınır bölgesinde oturanlarca desteklendiğinden saldırganlar yargılanamadı.

Paxton Boys Ayaklanması sınır görevlilerinin Yerli karşıtı tutumunu açığa çıkarmasının yanı sıra, Pensilvanya'nın iç kesimlerinde yaşayanların Doğu illerinin koloni yasama meclisindeki egemenliğinden duyduğu hoşnutsuzluğu da gösterdi. Ocak 1764'te 600 kadar silahlı sınır görevlisi eyalet meclisini protesto amacıyla Philadelphia'ya yürüdü. Benjamin Franklin'in de aralarında bulunduğu Philadelphia'lı önderler, istemlerinin dikkate alınacağı konusunda söz vererek protestocuların kente girmesini önledi. Ama sonradan mecliste bu yönde ciddi bir adım atılmadı.