Pavlus ve Tekla'nın İşleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pavlus ve Tekla'nın İşleri (Yunanca: Πράξεις Παύλου καὶ Θέκλης, Latince: Acta Pauli et Theclae) Azize Tekla'nın Pavlus ile birlikte yaşadığı olayları anlatan apokrif bir metindir. 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilmektedir.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Metin, Pavlus'un günümüz Konya'sı olan Ikonium'daki Hristiyanlığı yayma seyahati ile başlar. Bakire genç bir kadın olan Tekla, Pavlus'u dinlemektedir ve onun konuşmalarından etkilenir. Bu etki öylesine büyük olur ki, bunu takip eden zamanda Tekla günlerce evinden çıkmaz. Bu duruma katlanamayan Tekla'nın annesinin şikayetleri üzerine Pavlus tutuklanır. Rüşvet vererek bir şekilde hapishaneye giren Tekla, Pavlus'un yanından ayrılmaz. Yakılarak idam edilmesine karar verilen Tekla, bir fırtına sonrası kurtulur. Ikonium'u terk eden Pavlus ve Tekla, Pisidya'daki Antiokheia'ya giderler. Burada Tekla ona yöneltilen evlilik teklifini reddeder ve yabani hayvanların önüne atılır. Mucizevi bir biçimde canına zarar gelmeden kurtulur. Nihayet Silifke'de hayatını kaybeder.[1]

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Carl Holzhey: Die Thekla-Akten. Ihre Verbreitung und Beurteilung in der Kirche (= Veröffentlichungen aus dem Kirchenhistorischen Seminar München. II. Reihe, Nummer 5). Verlag der J. J. Lentner'schen Buchhandlung, München 1905 (Almanca çeviri).
  • Veronika Niederhofer: Konversion in den Paulus- und Theklaakten. Eine narrative Form der Paulusrezeption. Mohr Siebeck, Tübingen 2017, ISBN 978-3-16-155143-7.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Holzhey 1905, 3-18.