Paul Scoon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sir Paul Scoon (1983)

Sir Paul Scoon (d. 4 Temmuz 1935 - ö. 2 Eylül 2013), Grenadalı siyasetçi. Scoon, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Grenada'da 1978 ile 1992 yılları arasında genel vali olarak görev yaptı.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1978 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından ada ülkesinin genel valisi olarak atandı. Ülkede 1979 yılında yaşanan Grenada Devrimi sırasında Maurice Bishop yönetimindeki Yeni Mücevher Hareketi (NJM) tarafından genel vali görevinden alınarak hapsedildi.

Kısa süre sonra serbest bırakılan Scoon, yasadışı olarak gördüğü Bishop hükûmetine rağmen genel valilik görevlerini yerine getirmeye devam etti.

1983'te Yeni Mücevher Hareketi'nin diğer üyeleri tarafından Bishop'a yapılan karşı darbeden sonra, Scoon, Bernard Coard önderliğindeki isyancılar tarafından yeniden tutuklandı.

ABD'nin 1983 yılında başlattığı Grenada'nın işgal ve hükûmeti devirme sürecinin Scoon'un açık bir talebi olduğu A.B.D. tarafından ifade edildi. Bu süreçte ev hapsinde tutulan Scoon, işgalin başında serbest bırakıldı. Scoon, bir sonraki seçime kadar hükûmetin başı olarak Nicholas Brathwaite'i atayarak genel vali olarak yetkilerini kullandı.

Scoon, 31 Temmuz 1992 tarihinde genel vali görevinden istifa etti.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nachruf auf Paul Scoon in: ABC News". 4 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021.