Paul O'Neill

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paul O'Neill
Genel bilgiler
Doğum23 Şubat 1956(1956-02-23)
New York, ABD
Ölüm05 Nisan 2017 (61 yaşında)[1]
TarzlarRock, rock opera, progresif metal
Mesleklerbesteci, söz yazarı, yapımcı, şarkı yazarı
İlişkili hareketlerTrans-Siberian Orchestra, Savatage, Badlands

Paul O’Neill (23 Şubat 1956 – 5 Nisan 2017), Amerikan besteci, söz yazarı, yapımcı ve şarkı yazarı. 5 Nisan 2017'de kronik hastalığı nedeniyle ölmüştür.

Bir New York yerlisi olan O’Neill, ilk olarak lisedeki rock gruplarında gitar çalarak ve sonrasında yerel kulüplerde amatör konserler vererek müzik yaşamına başladı. Ciddi manada müzik piyasasına ilk katılımı ise 20 yaşında iken Jesus Christ Superstar ve Hair isimli grupların gitaristi olarak çıktığı turnede gerçekleşti.

1980 ile 1985 yılları arasında Aerosmith, AC/DC, Def Leppard, Ted Nugent, The New York Dolls, Scorpions ve bunların yanında Michael Bolton gibi sanatçıların kariyerlerini başlatan şirket olarak bilinen Leber-Krebs Inc.’de çalıştı. 1980’li yıllarda O’Neill, Madonna ve Sting’in verdiği tüm konserleri organize ederek ve Foreigner, Bon Jovi, Whitesnake ve Ronnie James Dio gibi sanatçıların da çaldığı dönemin en büyük rock festivallerinin düzenlenmesini sağlayarak Japonya’daki en büyük rock organizatörlerinden birisi oldu.

1986 yılında David Krebs’in de teşvikiyle Paul, zamanının çoğunu şarkı yazımı ve prodüksiyon işleri ile geçirmeye başladı. O’Neill’in prodüktörlüğünü yaptığı çalışmalar arasında Aerosmith’in platinyum ödül alan Classics Live I and II, Savatage’ın ciddi manada beğeni toplayan albümleri Hall of the Mountain King ve Gutter Ballet ve Badlands’in ilk albümü yer almaktaydı.

Daha sonra O’Neill, üzerinde çalıştığı müzik türünün sınırlarını biraz genişleterek, benzersiz bir rock opera müzik tarzı üzerinde çalışmaya başladı. Savatage grubunun ana söz yazarı ve yardımcı bestecisi olduktan sonra Savatage grubu için yaptığı çalışmalarının sonucu olarak yayımlanan ilk iki albüm Streets: A Rock Opera ve Dead Winter Dead (Savatage grubu ile yayımlanan iki albümden sonra yayımlandılar) çok büyük övgüler topladı.

O’Neill daha sonra Dead Winter Dead albümünde yer alan Christmas Eve (Sarajevo 12/24) isimli parçanın gördüğü ilgi neticesinde Trans-Siberian Orchestra (TSO) projesini başlattı. O’Neill’in takımı, Robert Kinkel ve Savatage grubunun beyni Jon Oliva ile birlikte TSO adı altında yayımlanan dört rock opera albümü (Christmas Eve and Other Stories, The Christmas Attic, Beethoven's Last Night, The Lost Christmas Eve) kısa süre içerisinde Lava/Atlantic’in en çok satan projeleri arasında girdi. Ayrıca 90’lı yılların başında Jon Oliva ile birlikte bir broadway müzikali yazdı.

Savatage ile yaptığı çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Trans-Siberian Orchestra ile yaptığı çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Paul O'Neill". 5 Nisan 2017. 6 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2017.