Paul Kennedy

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Paul Michael Kennedy, Yale Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler tarihi, ekonomik güç ve yüksek teknoloji üzerine uzmanlaşmış İngiliz tarihçidir. İngiliz dış politikası tarihi ve büyük güç mücadeleleri hakkında önemli kitaplar yayınlamıştır. Ordu ve donanma gücünü destekleyen, değişen ekonomik güç temeline vurgu yapmış, ekonomik gücün düştüğünde askeri gücü ve diplomatik ağırlığı nasıl zayıflattığına dikkat çekmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Wallsend, Tyne and Wear’da doğdu, Newcastle’da St. Cuthbert's lisesinde öğrenim gördü. Sonra yüksek şeref derecesiyle Newcastle Üniversitesi’nden mezun oldu. İngiliz tarihçi Alan John Percivale Taylor ve John Andrew Gallagher’ın gözetiminde doktorasını Oxford Üniversitesi St. Antony's College’da yaptı. 1970 ile 1983 yılları arasında East Anglia Üniversitesi Tarih Bölümü’nün bir üyesiydi. Kraliyet Tarih Topluluğu’nun akademik üyesi ve Amerika Birleşik Devletleri, New Jersey Princeton’daki İleri Çalışmalar Enstitüsü’nün ve Almanya’daki Alexander von Humboldt vakfının eski misafir üyesidir. 2007-2008 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'de tarih ve uluslararası ilişkiler profesörü olarak çalıştı.

"Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri" adlı meşhur kitabı 23 dile çevrildi ve son beş yüzyıldaki ekonomi ve strateji arasında geçen etkileşimleri inceledi. Kitap tarihçiler tarafından olağanüstü bir şekilde kabul gördü. A. J. P. Taylor kitabı kendi içinde bir ansiklopedi olarak tanımladı. Sir Michael Howard eseri kelimenin tam anlamıyla derin bir hümanist kitap olarak nitelendirdi.[1][2]

En son kitabı olan the Parliament of Man’de Birleşmiş Milletler'in geçmişi ve geleceği üzerine çalıştı.

Birçok bilimsel derginin yazı işleri kurulundadır. Başta The New York Times ve The Atlantic olmak üzere birçok yabancı dilde gazete ve dergide yazmaktadır. Mevcut küresel sorunlar üzerine makaleler yazdığı aylık köşesi, The Los Angeles Times Syndicate/Tribune Media Services tarafından dünya çapında dağıtılmaktadır.

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kennedy, 1989 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi’ne ve 1991 yılında Amerikan Felsefe Topluluğu’na seçilmiştir.[3][4] 2001 yılında Britanya İmparatorluğu Nişanı Komutanı olmuş ve 2003 yılında İngiliz Akademisi üyesi seçilmiştir. Ulusal Denizcilik Müzesi, denizcilik tarihine katkılarından dolayı 2005 yılında kendisine Caird Madalyası vermiştir. Kennedy, ABD Deniz Harp Akademisi’nin 2014 yılında Hattendorf Ödülü’nü de almıştır.[5]

Yorumlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1987 yılında çıkan "Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri" adlı kitabında Kennedy, 1500 yılından beri ekonomik kuvvet ve askeri gücün başat ulusların yükselişi ve çöküşüyle yüksek oranda ilişkisi olduğunu savunur. Genişleyen stratejik taahhütlerin askeri harcamaların artmasına sebep olduğunu ve bunun sonucunda ülke ekonomilerine aşırı sorumluluk yüklendiğini dolayısıyla uzun vadede bu durumun gerilemeyi getireceğini göstermiştir. Daha önce İspanya, Hollanda, Fransa, İngiltere ve Almanya'yı etkilemiş olan aynı tarihsel dinamiklerle, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği’nin karşı karşıya kaldığını öne sürdüğünde kitabı, karar alıcılardan oluşan geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Burdan Amerika Birleşik Devletleri’nin emperyal aşırı gerilmişliği ile mücadele etmesi gerektiği sonucuna varır. Ancak Soğuk Savaş Kennedy’nin kitabı çıktıktan iki sene sonra biter, Sovyetler Birliği’ne ilişkin tezinin doğrulanması söz konusudur fakat tek süper güç olarak ortaya çıkan ABD, ekonomisinin de zirvesi noktasındadır. Nao 2001’de Kennedy’nin realist uluslararası politika modelinin ulusal güç, ülke içi kimlikler veya Soğuk Savaş'ın bitebilme olasılığını ve genişleyen demokrasi ve demokratik barıştan kaynaklanan piyasa sonuçlarını hafife aldığını iddia eder.[6]

Tanınmış Öğrencileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Geoffrey Wawro, PhD (1992)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Rise and Fall of the Great Powers: Economic Change and Military Conflict from 1500 to 2000 (1987) 0-394-54674-1 – Synopsis.
  2. ^ Liu, Xiaohang (7 Eylül 2007). "An interview with Paul Kennedy". The Politic. 12 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Paul Michael Kennedy". American Academy of Arts & Sciences (İngilizce). 8 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 
  4. ^ "APS Member History". search.amphilsoc.org. 8 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 
  5. ^ "NWC Announces Yale Historian to Receive Hattendorf Prize". US Naval War College. January 2014. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  6. ^ Reagan, Patrick D. (July 1989). "Strategy and History: Paul Kennedy's The Rise and Fall of the Great Powers". The Journal of Military History. 53 (3): 291-306. doi:10.2307/1985875. JSTOR 1985875.