Patrick Süskind

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Patrick Süskind
Doğum26 Mart 1949 (75 yaşında)
Ambach, Bavyera, Almanya
Meslek
Dönem1980-günümüz
Edebî akımBüyülü gerçekçilik
Önemli eserlerKontrabas
Koku
Güvercin
Herr Sommer'in Öyküsü

Patrick Süskind (Almanca telaffuz: [ˈpatʁɪk ˈzyːskɪnt]  ( dinle); d. 26 Mart 1949), 1985 yılında yayımladığı Koku isimli romanıyla tanınan Alman yazar ve senarist.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1949'da Almanya'nın Bavyera eyaleti sınırları içinde kalan Münih'in 30 km güneyindeki Starnberger Gölü kıyısında, Ambach'ta dünyaya geldi. Babası Wilhelm Emanuel Süskind, Süddeutsche Zeitung gazetesinde çalışan bir gazeteci ve Nazi döneminin diliyle ilgili eleştirel bir makale koleksiyonu olan Aus dem Wörterbuch des Unmenschen (Gaddarlık Sözlüğü) yayınının ortak yazarlarından biri olmasıyla tanınan bir yazardı.[1] Annesi bir antrenör, abisi Martin E. Süskind ise bir gazeteciydi. Aynı zamanda Vürtemberg aristokrasisinden birçok akraba sahibi olması; Süskind'i, Yeni Ahit uzmanı ve yorumcusu Johann Albrecht Bengel'in ve reformcu Johannes Brenz'in torunlarından biri yapar.

Küçük bir Bavyera köyü olan Holzhausen'de okula gitti. Üniversite sınavına girdikten ve zorunlu sivil hizmetini tamamladıktan sonra, 1968-1974 yılları arasında Münih Üniversitesi'nde ve Aix-en-Provence'da Orta Çağ tarihi ve modern tarih okudu, ancak mezun olmadı.[2] Ailesinin maddi desteğiyle Paris'e taşındı ve burada "çoğunlukla kısa, yayımlanmamış kurgu eserleri ve filme dönüştürülmemiş uzun senaryolar" yazdı.[3]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1981'de, başlangıçta bir radyo oyunu olarak tasarlanan Der Kontrabaß (Kontrbas) oyunuyla, ilk büyük başarısını elde etti. Tek rolü, trajikomik bir orkestra müzisyeni olan oyun, 1984-85 tiyatro sezonunda 500'den fazla kez oynandı. 1980'lerde, aralarında Monaco Franze (1983) ve Kir Royal (1987) gibi televizyon yapımlarının bulunduğu birçok yapımda senarist olarak başarı elde etti, Helmut Dietl'in yönettiği Rossini filmi için yazdığı senaryo, 1996 yılında Almanya Kültür Bakanlığı Senaryo Ödülü'nü kazandı. FAZ Edebiyat Ödülü, Toucan Ödülü ve Gutenberg Ödülü gibi diğer ödülleri reddetti.

En ünlü eseri 1985 yılında yayımladığı Koku isimli romanıdır. Roman, Alman haftalık haber dergisi Der Spiegel'in dokuz yıl boyunca en çok satanlar listesinde yer almış, 2006 yılında Tom Tykwer tarafından filme uyarlanmıştır. Aynı zamanda Güvercin (1988), Herr Sommer'in Öyküsü (1991), Üç Buçuk Öykü (1996) ve Aşk ve Ölüm Üzerine (2006) gibi eserlerin de yazarıdır. Herr Sommer'in Öyküsü (1991) isimli kitabındaki resimler, Fransız karikatürist Sempe tarafından yapılmıştır.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Süskind; Münih'te, Seeheim'da (Starnberg Gölü kıyısında) ve Fransa'da (Montolieu'da) toplumdan uzak bir şekilde yaşamını sürdürmektedir. Kendisinin yaşamı hakkında çok az şey bilinmektedir. Kendisine verilen edebiyat ödüllerini reddetmekte, röportaj vermekten ve fotoğraf çektirmekten kaçınmaktadır.

Bazı eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Das Parfum (Koku) [1985]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Deneme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aus dem Wörterbuch des Unmenschen by Dolf Sternberger, Gerhard Storz & Wilhelm E. Süskind, Deutscher Taschenbuch Verlag, Munich, 1962
  2. ^ "Focus: Patrick Süskind - So flüchtig wie ein Duft". 21 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022. 
  3. ^ Francke, Eckhart. "Patrick Süskind". Kritisches Lexikon zur deutschsprachigen Gegenwartsliteratur, 42. NLG, 1-8

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Delseit, Wolfgang and Drost, Ralf. Patrick Süskind. Das Parfum. Erläuterungen und Dokumente. Stuttgart: Reclam 2000.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

IMDb'de Patrick Süskind