Patrick Geddes

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sir Patrick Geddes (2 Ekim 1854 - 17 Nisan 1932), İskoç biyolog, toplumbilimci, hayırsever ve kent plancısı.

Kent Planlama disiplinine "bölge" tanımını getiren kişi olarak bilinmektedir. Fransa'nın Montpellier kentinde Collège des Écossais (İskoç Koleji) adlı eğitim kurumunun oluşturulmasına öncülük etmiştir.

“Outlook Tower” bir yapıdan çok Geddes için bir fikir projesiydi. Geddes satın almadan önceki sahibi kuleye yeni bir taret eklemiş ve içine “camera obscura” yerleştirmişti. İlkel projeksiyon cihazı olan bu alet merceğine düşen yakın çevrenin görüntülerini alt kattaki karanlık odanın içinde yuvarlak bir masaya yansıtıyordu. Böylelikle bir ressamın gözünden çevre, düzlem üzerinde 2 boyutlu olarak gözlemlenebiliyordu.

Geddes kuleyi bir çeşit eğitim aracı olarak kullanıyordu. Ziyaretçilerini kulenin basamaklarından özellikle hızlıca çıkartıyor, kan basınçlarının yükselmesini sağlıyor, onları görecekleri için hazırlıyordu. Onları sadece tek bir sandalyenin durduğu karanlık odaya götürüyor ve gördüklerine odaklanmalarını sağlıyordu.

Bu karanlık odanın amacı insanların kendilerini anlamalarının dış dünyayı anlamanın tek yolu olduğunu sembolik olarak göstermekti.

Kulenin diğer beş katında farklı farklı odalarda resimler, fotoğraflar ve baskılardan oluşan koleksiyonlarda Edinburg, İskoçya, Büyük Britanya, Avrupa ve Doğu Medeniyetlerine ait bilgiler veriliyordu. Kulenin bütünü “bölgesel ölçümleme” metodunun ve bütüncül düşünmenin canlı örneği olarak görev görüyordu. Geddes burada maskeli balolar, festivaller ve katılımcı ritüeller düzenleyerek insanlara “şehrin kökenlerini (tarihini)” yeniden keşfetmeleri ve yeniden deneyimlemeleri için fırsatlar yaratıyordu.