Pasifik Kıyıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pasifik'e (Büyük Okyanus) kıyısı bulunan ülkeler.

Pasifik Kıyıları, Büyük Okyanus çevresinde bulunan kıyılar anlamına gelir. Terim Büyük Okyanus'ta bulunan adaları da kapsar ve aynı zamanda Anakaralarda Büyük Okyanus'a kıyısı olan ülkelerde bu kavramın içine girer.[1] Pasifik Deprem Kuşağı terimi de, bu terimin kapsamı ile örtüşmektedir.

Pasifik Kıyılarında bulunan ülkelerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda Büyük Okyanus'a kıyısı bulunan ülkeler listelenmiştir ve bu ülkeler Pasifik Kıyıları olarak bilinirler.[2]

Ticaret[değiştir | kaynağı değiştir]

Pasifik yani Büyük Okyanus dünyada ülkeler arasındaki yük gemileri için büyük bir işletme alanıdır. Bu nedenle Pasifik Kıyıları dünyanın en işlek konteyner 50 limanından, 29'una ev sahipliği yapmaktadır. Bu limanlar aşağıda listelenmiştir.

Pasifik'teki organizasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli Uluslararası örgütler ve Sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği, Doğu-Batı Merkezi, Sürdürülebilir Pasifik Kıyıları Şehirleri projesi,[4] Asya Araştırma Enstitüsü gibi örgütler Pasifik odaklıdırlar. Ayrıca bunlara ek olarak Amerika Birleşik Devletleri Pasifik Komutanlığı RIMPAC Askeri Harekat'ını Pasifik'te yürütmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wojtan, Linda S. (1 Aralık 1987). "Teaching about the Pacific Rim. ERIC Digest No. 43". ERIC. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2011. 
  2. ^ "Countries of the Pacific Rim". About.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2008. 
  3. ^ Sadece kısmen Pasifik Kıyısı'nda bulunan Rus Uzak Doğu.
  4. ^ "Sustainable Pacific Rim Cities". sustainablepacific. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2013.