Parfüm Nehri

Koordinatlar: 16°33′K 107°38′D / 16.550°K 107.633°D / 16.550; 107.633
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Parfüm Nehri - Sông Hương or Hương Giang
Parfüm Nehri [Sông Hương]
Parfüm Nehri [Sông Hương]
Konum
Ülke(ler) Vietnam - Hue
Genel bilgiler
Kaynak Bang Lang
Uzunluk 30 km
Parfüm Nehri'nin Hue'den görünümü.

Parfüm Nehri; (Vietnamca: Sông Hương veya Hương Giang)(香江) Merkez Vietnamın Thừa Thiên-Huế bölgesindeki Hue şehrinden geçen nehirdir.[1] Adını, sonbaharda bahçelerden nehre düşen çiçeklerin oluşturduğu çiçek kokularından alır.

Kaynak ve akış yönü[değiştir | kaynağı değiştir]

Parfüm Nehri'nin iki farklı kaynağı vardır. Her iki kaynak da Anamit Dağı (Dãy Trường Sơn)'ndan başlayıp Bang Lang Çatalı'nda birleşerk Parfüm Nehri adını alırlar. Troung Dong Dağlarından doğan ve Bank Lang Çatalının kuzeybatısından akan Ta Trach Nehri sol koldur. Daha kısa olan Huu Trach sağ kolu oluşturur ve Tuan'ın gerisinde Bang Lank Çatalının aşağısına iner.

Nehir, güney - kuzey doğrultusunda Hon Chen ve Ngoc Tran tapınaklarını geçtikten sonra güney - batı yönüne döner; Nguyet Bieu ve Loung Quan ovaları arsında kıvrılır. Houng Nehrinden devam ederek kuzeybatı yönündek Hue şehrine yönelir. Truoan Son Dağı'ndan yani Nguyen İmparatorlarının dinlenme yerlerinden geçer.

Nehrin yeşil suyu Tam Giang Lagününe boşalmadan önce küçük adacıkları ve birkaç köyü geçerek Chau Hoa'nın eski başkenti olarak anılan Sinh kavşağına akar. Bang Lang'dan Thuan haliçine kadar yavaş yavaş 30 km mesafe kat eder. Nehir deniz seviyesinden fazla yüksek değildir. Yatak profiline yaklaşmıştır.

Nehir suları, Jade Cup (Yeşim Fincan) Tapınağının evi olarak bilinen ve çok derin uçurumlara sahip olan Ngoc Tran Dağının eteklerinden kıvrılırken kararır. Bu esnada nehir; Kim Long, Nguyet Bieu, Vy Da, Dong Ba, Gia Hoi, Dinh, Nam Pho, Bao Vinh gibi köylerin ve Hue şehrinin aralarından akar.

Nehir etrafında hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Parfüm Nehri kıyısında yaşayan Hue halkı çoğunlukla fakir olup, sıklıkla nehir kıyısında yıkanırlar ve giysilerini de burada yıkarlar. Ayrıca, nehir yatağından kum taşıyıp satarak para kazanırlar. Bu kumu toplayarak çimento imalatçılarına küçük fiyatlara satarlar.

Çevrelenen alan[değiştir | kaynağı değiştir]

105 metre yüksekliğe sahip olan Ngu Binh Dağı, çarpıcı ve simetrik bir görünüme sahiptir. Nehrin her iki yakasında da Ta Bat Son ve Huu Bat Son adlarında iki küçük dağ bulunmaktadır. Nguyen Hanedanı, Hue şehrinin eski formu olan Yasak Mor Şehri Parfume Nehri Kıyılarına inşa etmeye karar verdiler. Bu karada nehrin manzarası etkili oldu. İmparator Gia Long mimarlarına Ngu Binh Dağı üzerinde kalın bir duvar ve sağlam bir savunma sistemi inşa etmelerini emretti. Daha sonra burayı Ngu Binh olarak yeniden isimlendirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410.