Parenteral
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Parenteral girişim, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilecek ilacın verilebilmesi için kişilere damar yolu, branül veya katater takma işlemi olup ilaç uygulama işlemi değildir. Bu yöntemlerin kullanılmasının ana sebebi genellikle daha hızlı sonuç almaktır.[1][2]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
- ^ "SAĞLIK MESLEK MENSUPLARI İLE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN DİĞER MESLEK MENSUPLARININ İŞ VE GÖREV TANIMLARINA DAİR YÖNETMELİK". 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022.
- ^ "ÇALIŞILAN BİRİM/SERVİS/ÜNİTE/ALANLARA GÖRE HEMŞİRELERİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI". 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
![]() | Tıp ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |