Pardus 2009.1 Anthropoides virgo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pardus 2009.1
Geliştirici(ler)TÜBİTAK
İşletim sistemi ailesiPardus
Paket yöneticisiPİSİ
Kaynak türüAçık kaynak
LisansGPL
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Güncelleme yöntemiPİSİ
Platform desteğiPC
Kullanıcı arayüzüKDE
Web sitesipardus.org.tr
Dil sayısıTürkiye Türkçe

Almanya Almanca
Fransa Fransızca
Hollanda Felemenkçe
Birleşik Krallık İngilizce
İspanya İspanyolca
İtalya İtalyanca
Portekiz Portekizce
Katalonya Katalanca
Polonya Lehçe

İsveç İsveççe

Pardus 2009.1 Anthropoides virgo (Telli Turna); 15 Ocak 2010 tarihinde yayınlandı. Bu sürüm Pardus 2009 sürümünden sonra yayınlanan güncellemeleri içermektedir. Bir takım yeniliklere sahiptir.

Pardus sürüm adı politikası doğrultusunda[1] bu sürüme, Anadolu'da yaşam alanı oldukça daralmış olan bir kuş türünün (Telli Turna) Latince ismi[2] verilmiştir.

Yenilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışan CD[değiştir | kaynağı değiştir]

Pardus 2009.1 sürümüyle birlikte, KDE 4.x.x kullanan ve ext4 dosya sistemi desteği olan bir Pardus Çalışan CD 'si indirilebilir durumda.

Pardus Teknolojilerindeki Yenilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel Teknolojiler; Pardus'un temelini oluşturan ÇOMAR'ın yapısındaki geliştirmeler sayesinde, Pardus artık birçok yeni teknolojileri desteklemektedir.

Ağ Plazma Programcığı; Bağlanılan ağı, hızlıca değiştirilebilen, önceden tanımlanmış ağlara otomatik bağlanma özelliğiyle dikkat çeken araç kurulu geliyor.

Servis Plazma Programcığı; Sistem servislerini yönetme ve durumlarını takip etmeye yarayan bu araç Pardus 2009.1'de kurulu olarak geliyor.

Paket yöneticisi; Paket yöneticisi geliştirilen önbellek sistemi sayesinde çok daha hızlı çalışıyor. Delta özelliği sayesinde özellikle güncellemelerde daha az ağ trafiği kullanılıyor.

Yalı ve Pisi; Yalı ve pisi'de yapılan geliştirmeler sayesinde, Pardus'u ortalama bir bilgisayara 15 dakikada kurabiliyorsunuz.

Görsel değişiklikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Milky ismiyle anılan yaklaşık 1000 simgeden oluşan simge seti, Pardus 2009.1 'de varsayılan simge seti olarak geliyor. Çeşitli doğa fotoğrafları ve 3 Boyutlu resimlerde arka plan olarak ayarlanmak için kullanıcılarını bekliyor.

KDE teknolojilerindeki yenilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pardus 2009.1 sürümüyle KDE 4.2.x sürümünden, KDE 4.3.4 sürümüne geçiş yapıldı. KDE 4.3 birçok yenilik içeriyor. Örneğin;

Artık masaüstündeki bir klasörün üstüne farenizi getirdiğinizde küçük bir pencere içinde bu klasörün içeriğini görebiliyorsunuz.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pardus Wiki". 13 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  2. ^ "Özgürlük için". 23 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010.