Paratip

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Berlin Naturkunde Müzesi'nde Lepidothrix vilasboasi ( Hasta, 1959) Paratipi
Cadurcotherium nouleti Paratype - MHNT

Zooloji ve botanikte, bir paratip, bir türün ve diğer taksonların bilimsel adının gerçekte neyi temsil ettiğini tanımlamaya yardımcı olan bir organizmanın örneğidir; ancak holotip değildir (ve botanikte de bir izotip veya bir sintip değildir). Genellikle birden fazla paratip vardır. Paratipler genellikle müze araştırma koleksiyonlarında yapılır.

Zoolojide kullanıldığında paratip teriminin tam anlamı, botanikte kullanıldığı zamanla aynı değildir. Ancak her iki durumda da, bu terim holotip ile birlikte kullanılır.

Zooloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Zooloji terminolojisinde, bir paratip resmi olarak "Holotip dışında bir tip serisinin her bir örneği" olarak tanımlanmaktadır.[1]

Buna karşılık, bu tanım bir "yazı serisi" tanımına dayanmaktadır. Bir tür serisi, yeni türlerin veya alt türlerin orijinal yayınında belirtilen ve yazar tarafından tür materyal olmaktan dışlanmayan (bu yazar hariç tutulması, örneğin bir yazardan bahsediyorsa) paratipler "ve daha sonra" incelenen diğer materyallerden "bahseder, ikincisi tip serisine dahil edilmez), ne de bir varyant olarak adlandırılır, ya da sadece taksona şüpheyle dahil edilir (örn. tip serisinin geri kalanıyla çoğu bakımdan hemfikir olan örnek, ancak yine de farklı olduğunu kanıtlayabilir "bu örneği tip serisinden hariç tutacaktır).

Dolayısıyla, beş numuneden oluşan bir seri serisinde, biri holotip ise, diğer dördü paratip olacaktır.

Bir paratip, holotipten farklı bir bölgeden gelebilir. Bir paratip bir lekotip olamaz, ancak bir neotip olarak adlandırılmaya uygundur (ve genellikle arzu edilir).

Uluslararası Zoolojik İsimlendirme Yasası (ICZN) her zaman bir tür numune gerektirmemiştir, ancak 1999'un sonundan sonra yeni tarif edilen herhangi bir tür veya alt türün belirlenmiş bir holotip veya sintipi olmalıdır.

Bununla ilgili olarak allotip, örnek bir model holotip karşıt cinsiyet, bir örneği gösteren bir terimdir[1] ve buna bağlı olarak, tip serisinin parçası olması ve dolayısıyla bir paratip orijinal tarifnamede belirlenmiş istisnasız neredeyse ve; bu gibi durumlarda, işlevsel olarak diğer paratiplerden farklı değildir. Herhangi bir nomenklatural duruşa sahip değildir ve bir allotip tasarlama uygulaması ICZN tarafından tanınmasına rağmen, "isim taşıyan bir tür" değildir ve birinin nasıl tanımlandığını kontrol eden resmi bir kural yoktur. Güçlü cinsel dimorfizm sergileyen türlerin yanı sıra, nispeten az sayıda yazar böyle bir örneği tanımlama zahmetine girer. Orijinal yazarın yanlış bir ilişkisi nedeniyle, bir allotipin holotipten tamamen farklı bir türün üyesi olması nadir değildir.

Botanik[değiştir | kaynağı değiştir]

Botanik adlandırmada, bir paratip, orijinal açıklamada belirtilen ve bir tür olduğu söylenmemiş bir örnektir. Bu holotip veya bir izotip (holotipin kopyası) değildir.

  • Hiçbir tür belirtilmemişse belirtilen tüm örnekler sintiptir.
  • Tür olarak birden fazla örnek belirtilmişse bunların hepsi sintiptir; ancak belirtilen ancak tür olarak listelenmeyen örnekler paratiplerdir.[2] (Madde 9.5 ve 9.6).

Diğer türler gibi, taksonlar için de ailenin altında veya altında bir paratip belirtilebilir (Madde 7).[2]

Herhangi bir holotip, izotip, sintip veya izosintip (bir sintip kopyası) mevcut değilse bir paratip lectotip olarak tanımlanabilir (Madde 9.12).[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Arşivlenmiş kopya, 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 18 Nisan 2020 
  2. ^ a b c John McNeill (1 Ocak 2012). International Code of Nomenclature for Algae, Fungi and Plants (Melbourne Code) (İngilizce). ISBN 978-3-87429-425-6. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020.