Para zengini, zaman fakiri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Beyaz yakalı işçiler, Tokyo'da yoğun saatlerde trenlerine acele ediyor.

Para açısından zengin, zaman açısından fakir, iyi ücretli istihdam yoluyla yüksek harcanabilir gelire sahip olmalarına rağmen nispeten az boş zamana sahip olan insan gruplarını tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Zaman yoksulluğu da fenomen için bir isim olarak türetilmiştir. 20. yüzyılın sonunda İngiltere'de ortaya çıktı.

Birçok insan zaman yoksulluğunu istihdamın gerekli bir koşulu olarak kabul eder; diğerleri, sorunu vites küçülterek veya esnek çalışma düzenlemelerini benimseyerek çözmeye çalıştı.[1] Sorun, hem tazminatları iyi olsa bile uzun saatler boyunca çalışan maaşlı çalışanları hem de daha fazla para kazanmak için uzun saatler çalışan düşük ücretli saatlik çalışanları etkiliyor.

"Para zengini, zamanı kısıtlı" fikri , İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 24. Maddesinde yer alan, insanın dinlenme ve boş zaman hakkına yansımaktadır.

Pazarlama araştırmacıları Kenhove ve De Wulf, manavdan alışveriş yapanların dört bölüme ayrılabileceğini öne sürmüşlerdir: 'Para açısından fakir, zaman açısından zengin', 'para açısından fakir, zaman açısından fakir', 'para açısından zengin, zaman açısından zengin' ve 'para açısından zengin, zaman açısından fakir'. Analizleri, bu grupların satın alma alışkanlıklarını etkileyen davranış ve tutumlarda önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir.[2]

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Alman yazar Michael Ende'nin fantastik romanı Momo, bu konuyu zaman ve modern toplumda kullanımı açısından ele aldı.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Are you money rich but time poor". www.entrepreneurshub.co.uk. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  2. ^ Kenhove (2000). "Income and time pressure: a person-situation grocery retail typology". The International Review of Retail, Distribution and Consumer Research. Informa UK Limited. 10 (2): 149-166. doi:10.1080/095939600342334. ISSN 0959-3969. 
  3. ^ "Momo (novel) written by Michael Ende". 15 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]