Papamobil

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Papamobil, Katolik Kilisesi papasının halka açık alanlarda kullanması için özel olarak tasarlanmış bir motorlu araçtır. Genellikle eski Gestoral Sandalye'nin (Papa'nın insanlar tarafından taşınan tören sandalyesi) halefi olarak kabul edilir ve büyük kalabalıkları selamlarken papanın daha görünür olmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Papa VI.Paul, 1965 yılında New York'ta kalabalığı selamlarken modifiye edilmiş bir Lincoln Continental'ı ilk kez kullandığından beri Papamobiller için pek çok farklı tasarım olmuştur. Bazılarılarının üstü açıkken, bazıları (1981deki II. Ioannes Paulus'a yönelik suikast girişiminin ardından gerekli görülen tedbirler üzerine) Papa'yı korumak için tasarlanmış kurşun geçirmez camlarla kaplıdır. Bazıları papanın oturmasına izin verirken, diğerleri onu ayakta tutacak şekilde tasarlanmıştır. Papamobillerin çeşitliliği, ihtiyaç duyulan güvenlik seviyesine, mesafeye, seyahat hızına ve papanın tercihlerine bağlı olarak farklı kullanımlar ve durumlar için uygun aracın seçilmesine fırsat tanıyor.

Vatikan Şehri'nin araç tescil plakalarının tümü, Latince Status Civitatis Vaticanae'nin ("Vatikan Şehir Devleti") kısaltması olan "SCV" harfleriyle başlar ve ardından araç filosu numarası gelir. Şu anda Papa Francis tarafından kullanılan Ford Focus'un kayıt plakası "SCV 00919" dur. Geçmişte, Papamobil'lerde tipik olarak "SCV 1" kayıt plakası kullanmıştır. Ancak istisna durumlar olarak "SCV 2" ila "SCV 9" plakaları da kullanılmıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Papa II. Ioannes Paulus'un Mayıs 1981'de suikast girişimine maruz kaldığı Fiat Campagnola model papamobil
Papa II. Ioannes Paulus’un Mayıs 1982’de Birleşik Krallık’ı ziyareti için Leyland Constructor şasesi üzerine inşa edilen iki popüler papamobilden biri.

Papamobil'den önce, papalık görevlilerinin omuzlarında taşınan bir sandalye olan Sedia Gestoria kullanılıyorudu. Bu sandalye, Papa VI.Paul'un 1978'de vefat edip görevinden ayrılması ile kullanım dışı kaldı. Papa I. Ioannes Paulus, Papa VI.Paul'un yerine geçti ve ölümüne kadar sadece 33 gün önce hüküm sürdü. I. Ioannes Paulus Sedia Gestoria'yı kullanan son papa oldu.

20. yüzyılın başından bu yana birçok otomotiv üreticisi, Papa için özel olarak tasarlanmış araçlar üretti. Ford Motor Company, Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılan başkanlık limuzinlerini baz alarak bir dizi araç üretti.Örneğin: Papa VI.Paul 1965 New York ziyaretinde ve 1970 yılında Bogotá'da Özel yapım 1964 Lehmann-Peterson kullanmıştır. Daha sonra da bir Mercedes-Benz 600 Pullman-Landaulet tercih etmiştir. Ancak, "Papamobil" terimi, II. Ioannes Paulus'un papalığına kadar yaygın bir şekilde kullanılmadı.

Papa II. Ioannes Paulus kendi ülkesine (Polonya) ilk kez gittiğinde bindiği beyaz araç, Starachowice bazlı bir firmadan küçük bir kamyon olan FSC Star'ın modifiyelenmiş haliydi. Bir Ford D Serisi kamyon, 1979'da OBAM Araç Üreticileri tarafından Papa II. Ioannes Paulus'un İrlanda'ya ilk ziyareti için modifiye edildi; Vatikan Şehri'nde kullanılan klasik papamobilden daha büyüktü. Diğer bir Papamobil, Papa'nın oturduğu arka tarafında küçük bir pencereli muhafaza bulunan modifiye edilmiş bir Mercedes-Benz'di. Başka bir model ise II. Ioannes Paulus'un 1980'de Almanya'yı ziyareti için inşa edilen modifiyeli 230 G Mercedes-Benz G-Serisi araçtı. Daha sonraki bir model, Haziran 2002'de Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen bir Mercedes-Benz M-Class spor kullanım aracı temel alınarak JII. Ioannes Paulus'a sunuldu. son olarak bir Fiat Campagnola, Vatikan Şehri içinde transit geçiş sırasında ve Aziz Petrus Meydanı'ndaki ayinler sırasında kullanıldı.

1981'de Papa II. Ioannes Paulus'a suikast girişiminin ardından, papamobil kurşun geçirmez camlarla çevrelendi. British Leyland, papanın 1982'deki Birleşik Krallık ziyareti için hem Leyland T45 kamyon tabanlı hem de Range Rover SUV tabanlı zırhlı papamobiller tedarik etti. Kullanılan iki T45 tabanlı araçtan biri 2006 yılında açık artırmada 37.000 £'e satıldı, diğeri ise İngiltere'deki British Commercial Vehicle Museum'da tutuluyor. Papa, 1982'de İspanya'yı ziyareti sırasında SEAT Panda modelinden türetilen bir papamobil kullandı; bu özel araba, papa hareketsiz durabilsin ve hareket halindeyken kalabalığı selamlayabilsin diye üstü açık ve önünde tutacağı olacak şekilde tasarlanmıştı. Papa bu arabayla, Barselona'daki Camp Nou futbol stadyumunda 17 Kasım 1982'de 121.000'den fazla kişilik bir cemaat için düzenlenen ayine katıldı.

Papanın 1984'teki Kanada ziyareti sırasında, Pierreville, Quebec'teki Thibault Fire Engines Company tarafından modifiye edilmiş bir GMC Sierra taban olarak kullanıldı. Daha sonra 1998 yılında Papa'nın Küba ziyareti için de aynı araç kullanıldı ve 2005'te Ottawa'daki Kanada Bilim ve Teknoloji Müzesi'nde sergilendi. Thibault Fire Engines Company tarafından inşa edilen ikinci kamyon, 1984'te Vatikan'a geri gönderildi.

II Ioannes Paulus tarafından Ekim / Kasım 1982'de İspanya ziyareti sırasında kullanılan SEAT Panda model papamobil

Papa'nın Eylül 1987'de Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı ziyaret sırasında, bir çift Mercedes-Benz 230 G papamobile, Washington DC'ye uçtu ve Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi tarafından, sürücü kabininden papalık bölmesine erişim sağlayabilmesi için modifiye edildi. Bu dizayn ABD ziyaretinden sonra da kullanılmaya devam edildi. Bu araçlardan biri emekliye ayrıldı ve şu anda Almanya'nın Stuttgart kentindeki Mercedes-Benz Müzesi'nde sergileniyor.

Filipinli otomobil üreticisi Francisco Motors, II. Ioannes Paulus’un 1995 Dünya Gençlik Günü için Manila'ya yaptığı ziyaret için bir papamobil üretti. Bu araç gönüllü katkılarla finanse edildi ve kurşun geçirmez pencereler ve bombaya dayanıklı parçalar ile kaplandı. II. Ioannes Paulus’un Portekiz ziyareti için UMM (bir Portekiz metal işleri fabrikası ve eski otomobil üreticisi), Alter II modelinin1992 şasesine dayanan özel bir papamobil üretti. Arkada papa için bir sandalyeyle birlikte 40 mm lik zırhlı cam kutuya sahipti. Ayrıca arkada bir mikrofona bağlı hoparlörler ve klima vardı.