Palmiye yaprağı el yazması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nandinagari alfabesiyle yazılmış bir palmiye yaprağı el yazması.

Palmiye yaprağı el yazmaları, kurutulmuş palmiye yapraklarından yapılmış el yazmalarıdır. Palmiye yaprakları, Hint alt kıtası'nda ve Güneydoğu Asya'da, MÖ 5. yüzyıla kadar uzanan[1] ve muhtemelen çok daha erken bir dönemde[2] yazı malzemesi olarak kullanılmıştır. Kullanımları Güney Asya'da başladı. Kurutulmuş veya tütsülenmiş Borassus yaprakları üzerine kaydedilen metinler olarak başka yerlere yayıldı.

Günümüze kadar gelen en eski palmiye yaprağı el yazmasından biri, Nepal'de keşfedilen ve 9'uncu yüzyıldan kalma bir Sanskrit Şaivizm metni, hâlen Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi'nde muhafaza edilmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Zhixin Shi; Srirangaraj Setlur; Venu Govindaraju. "Digital Enhancement of Palm Leaf Manuscript Images using Normalization Techniques" (PDF). Amherst, USA: SUNY at Buffalo. 16 Haziran 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2009. 
  2. ^ "Literature | The Story of India - Photo Gallery". PBS. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2013. 
  3. ^ Pārameśvaratantra (MS Add.1049.1) with images 8 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Puṣkarapārameśvaratantra, University of Cambridge (2015)